Nils Georg Leirset og Liv Øverås på Tromsdal frykter at filterstøvet inneholder kvikksølv, bly, kadium og dioksiner. Bakgrunnen for bekymringen knyttes til allergiske reaksjoner som Liv Øverås har hatt i sommer. De stiller seg videre kritisk til at filterstøvet som tilsetter landbrukskalk brukes på dyrkamark.

Reagerer sterkt

Daglig leder i Verdalskalk Geir Olav Jensen reagerer sterkt på at avisa formidler slike spekulasjoner uten å gi bedriften anledning til å imøtegå disse.

–Det er veldig problematisk at det fremsettes spekulasjoner om helserisiko som ikke har rot i virkeligheten. . Innblanding av filterstøv i jordbrukskalk skjer etter tillatelse fra Mattilsynet og produktet ligger godt innenfor grenseverdiene som Mattilsynet foreslår innført i revidert forskrift, sier Jensen.

Verdalskalk er underlagt tre miljømyndigheter i sin virksomhet. Mattilsynet (gjødselforskriften), fylkesmannen (utslippsmyndighet for Tromsdalen) og Miljødirektoratet (utslippsmyndighet NorFraKalk på Ørin og Verdalskalk sitt anlegg på Hylla).

Overvåkes kontinuerlig

–Vi har kontinuerlig overvåkning av det som tilsettes landbrukskalken og rapporterer årlig mengde på filterstøv, kjemiinnhold og hva filterstøvet er brukt til. Det er godt innenfor de foreslåtte grenseverdiene, sier Jensen.

Håkon Mork, for tiden prosjektansvarlig i forbindelse med transportbåndplanene, legger til at det ikke er uvanlig at biprodukter benyttes på denne måten. Filterstøv fra kalkovner brukes til jordbrukskalking i mange land. Kloakkslam og beinmel er andre eksempler på slike produkter som brukes til jordforbedringsmidler. Felles for allle slike produkter er at de må godkjennes av Mattilsynet først.

–De nye grenseverdiene som stilles til kvikksølv er 2 milligram per kilo tørrstoff. Typisk ligger innholdet i vårt filterstøv på ca. 10 prosent av kravet, sier Mork.

Filterstøv utgjør rundt 1 prosent av den totale mengden jordbrukskalk pr år.

Støvmålinger siden 2004

Jensen og Mork fremhever at det i Tromsdalen mengden nedfallsstøv hos naboen i Tromsdalen, er innenfor kravene i utslippstillatelsen. Dette er det kontinuerlige målinger på.

–Det er ingen økning i støvnedfallet hos naboen i år sammenlignet med tidligere år. Innblandingen av filterstøv er en prosess som har foregått i 10 år. Vi har krav til overvåkning av støv generelt. Det har vi fulgt med på siden 2004. I den perioden det har blitt blandet inn filterstøv i år, viser støvmålingene hos naboen godt under 10% av grenseverdien, sier Mork. Støvet som da måtte komme fra landbrukskalk-lageret vil igjen utgjøre en svært liten del av dette igjen.

Ledelsen ved Verdalskalk er trygg på at de måleresultatene de kan vise til for filterstøv tilsier at produktet ikke medfører helserisiko – verken hos naboer eller i produktene som blir levert til landbruket.

–Hvis det var sånn at brentkalk i seg selv genererer allergi ville vi ha sett det på egne ansatte, og det har vi ikke. Og vi har produsert brentkalk i 120 år. Og vi har operatører som går i mye mer støvutsatt miljø hver dag enn det naboene i Tromsdalen gjør, sier Håkon Mork.