– Det var jeg som valgte rosa, sier Pelle på 11 år.

Han sitter ved kjøkkenbordet sammen med pappa «Pekken», Rakel Hattrem og Janne på fem år. De har funnet seg godt til rette i deres nye hus i Svanevegen i Forbregd Lein. Etasjen med åpen stue- og kjøkkenløsning har blitt akkurat det samlingspunktet som familien så for seg.

–Vi ville at det skulle gi en godfølelse når vi gikk opp trappa hit. Det var førsteprioriteten, sier Rakel.

–Det skulle også være en sosial plass. Så selv om man sitter her er man liksom ikke bortgjemt i et hjørne. Man kan fortsatt snakke med de i stua og de som lager mat. Det er viktig for oss, legger Per Kristian til.

Rakel Hattrem og Per Kristian Overmo trives veldig godt i sitt nye hus i Forbregd Lein. Det som startet som tegninger på matpapir, har nå blitt virkelighet.

Fargeglad

Det første man legger merke til når man går opp trappa til etasjen, er naturlig nok fargevalget. Under byggeprosessen hadde ikke Per Kristian fått høre noe om den rosa fargen, før Pelle og Rakel hadde malt halve etasjen med den.

–Skal vi ha rosa stue?!, utbrøt jeg da jeg kom opp trappa. Men det gjør meg absolutt ingenting. Vi har ikke sett noen andre i Verdal som har det i alle fall, sier Per Kristian.

Veggen i trappeoppgaven har fått en mørk grønnfarge, og står nærmest i stil til hårfargen til Rakel, som til daglig jobber som frisør. Resten av den nybygde boligen i Forbregd Lein er dessuten langt fra monoton. I tillegg til å være det eneste sortmalte huset i boligfeltet, finner man kun hvite vegger i gangen og i enkelte boder.

–Siden det er nybygg var jeg så redd for at det skulle bli livløst og sterilt her, så da måtte vi inn med litt farger. Dessuten måtte det harmonere med folkene som skulle bo her, sier Rakel, som legger til at familien er livlig av seg.

Tegnet på matpapir

Det var ganske tilfeldig at paret bestemte seg for å bygge hus. Per Kristians bror hadde akkurat kjøpt seg tomt i det nye boligfeltet i Forbregd, og tok en telefon for å fortelle at nabotomta sto ledig til dem.

–Så da spurte jeg Rakel, skal vi bygge hus?, sier Per Kristian og ser bort på samboeren.

Fem minutter senere var paret enige, og planleggingen startet umiddelbart. Hvordan huset skulle se ut, med rominndeling og planløsning, ble med en gang tegnet ned på matpapir.

–Vi tegnet et ark til hvert rom, og deretter ble det å klippe og lime og sette det sammen, sier Rakel.

Badet har en minimalistisk stil.

–Pekken- og Rakel-stil

Mye tid ble brukt til å se på inspirasjonsbilder på nettet. Rakel saumfarte bildedelingstjenesten Pinterest på let etter ideer til som kunne passe familien, både med tanke på interiør, farger og møblement.

–Til slutt må man bare bestemme seg, og da gikk vi for det vi liker og tok hensyn til hvilke behov vi har, sier hun.

Har dere gått etter en spesiell stil?

–Pekken- og Rakel-stil, sier Per Kristian og ler, men tilføyer at selve rammen til huset er litt 70-talls, mens enden, hvor det er bygd garasje, har mer funkispreg.

Egen kinosal

I prosessen ga han samboeren frie tøyler, så lenge han fikk oppfylt tre av sine guttedrømmer.

–Kinosal, trimrom og en stor, fin garasje, sier han.

–Skal vi poppe popkorn?, sier Pelle og hinter til at han vil vise frem kinorommet.

I dette rommet har familien hatt mange trivelige kvelder. Stolene kommer faktisk fra Verdal kino, da noen måtte fjernes for å få plass til de såkalte «kline-setene».

Boligen består ellers av to bad, tre soverom, en diger veranda hvor sola kan nytes fra morgen til kveld og et eget rom med glassvegger i førsteetasjen, som har fått tilnavnet relaxavdelingen.

–Her er det en roligere stemning. Vi vurderte om vi skulle ha tv her, men valgte å droppe det, og vi har ikke hatt bruk for det heller, sier Rakel.

I «relaxavdelingen» har familien mange fine kvelder.

Juletreet kom inn først

Familien bodde tidligere i Ydsedalen i et hus fra 1970-tallet. Det ble pusset opp en del der også, men ingenting er som å bygge sin egen bolig helt fra grunnen av.

–Jeg husker da vi fikk nytt kjøleskap. Det var kult. Før hadde vi bare hatt sånne gamle greier, sier Pelle.

Byggingen begynte på vårparten i fjor, og når Innherred besøker familien er det akkurat et år siden de ble ferdige med bordkledningen på huset. Målet var å kunne flytte inn før jul i fjor, og det klarte de. Men det var også kun på nippet.

–Juletreet og sofaen var det som kom inn først, sier Rakel.

Ble som på matpapiret

Familien har satt sitt eget spesielle preg på boligen. Minner fra deres opplevelser sammen er klistret på veggen i førsteetasjen og danner en stor kollasj av bilder.

Under trappa har veggen blitt dekorert med bilder av familiens opplevelser.

Ved siden av denne finner man rommene til Pelle og Janne, hvor barna selv har bidratt med maling og innredning.

Pelle valgte rosa som farge på stua, men på hans eget rom går det mye i biler, blått og grønt. - Dynetrekket har Rakel sydd til meg, forteller 11-åringen.

Pelle valgte seg en stor tapet med biler, mens Jannes rom, lik stuen, er veldig rosa.

–Dette huset har jeg malt selv, sier Janne og peker på en av veggene på rommet sitt, før hun inviterer journalisten på kake og te.

På fem år gamle Janne sitt rom går det i likhet med stua, mye i rosa og gult. Huset på veggen har hun malt helt selv.

Ved barnas rom finner man bad, og like ved yttergangen er vaskerommet strategisk plassert. Noe som kan være greit når de minste kommer hjem med skitne klær etter å ha vært ute og lekt.

–Det vi tegnet på matpapiret den første kvelden er så å si helt som det ble til slutt, sier Per Kristian.

–Luksus

Familien kan snart si at drømmehuset er ferdig. Det som gjenstår er arbeid med inngangspartiet, noe listverk og asfaltlegging på gårdsplassen. Budsjettet på rundt fem millioner kroner har blitt holdt, i alle fall nesten.

–Det er fortsatt litt rart å komme hjem fra jobb og se at det faktisk er her vi bor, sier Per Kristian.

–Ja, å bygge sitt eget hus har vært kjempeartig, konstaterer Rakel.