–Rett og slett bra for helsa, tilføyer han

Og snart får du sjansen til å gi helsa et påfyll av energi, både fysisk og mentalt. Nærmere bestemt torsdag 28. september, og det i form av en høyst overkommelig pilegrimsvandring. 6 kilometer med start fra Levangers eldste bygning, Alstadhaug kirke og med ankomst Levanger kirke litt lenger utpå dagen.

–Fellesskapet som oppstår på en slik tur virker helbredende, sier Kjartan Bergslid som gjennom sin erfaring som pilegrimsleder opparbeidet seg solid erfaring.

–Helt fantastisk

Flere som sitter med gode erfaringer fra turer i naturen er diakon Rønnaug Løvrød. Hun har tidligere jobbet som leder for turgruppa i Kirkens Bymisjon i Trondheim, og leverte i sommer sin masteroppgave hvor hun belyste temaet nærmere. Her tok hun utgangspunkt i problemstillingen «Hvorfor satse på turgruppe som diakonalt tiltak når vi kan bygge fellesskap i kirkerommet?»

–Vi hadde ukentlige turer. Vi kunne dra til fjells, eller til skog eller sjø, og her var det aldri lagt opp til noe bestemt program på forhånd, annet enn at vi skulle være i lag og spise i lag. Felles for mange av deltakerne var en vanskelig hverdag. Det vi opplevde av fellesskap og omsorg var bare enormt. Helt fantastisk. Turene gjorde mye både med den enkelte og for oss som gruppe, forteller Rønnaug Løvrød. Hun erfarte at ellers ulike folk møttes med en likeverdighet, og hun opplevde at mennesker reiste seg. I arbeidet med masteroppgaven, intervjuet hun flere av dem hun hadde vært på tur sammen med.

–Det de uttrykte var både tydelig og sterkt.

På fjellet hilser vi alle

Turer ute skog og mark gjør noe med mennesket. Hvem har vel ikke oppdaget at det er langt lettere å si «hei» til en ukjent person du treffer på stien i skogen, enn det er å hilse på en i sentrumsgata?

Å være ute i det fri, gjør oss friere. Hvilket er et viktig utgangspunkt for pilegrimsvandringen mellom Alstadhaug og Levanger til uka.

–Det er et eller annet med sanseapparatet som blir forsterket eller åpnet når vi er ute, mener Løvrød.

Ideen oppsto for ganske nøyaktig et års tid siden, under arrangementet eldres dag. Bergslid var invitert til begivenheten for å kåsere om pilegrimsleden i Nord-Trøndelag. Han inviterte samtidig de eldste til å bruke leden. Det ga umiddelbar respons. Og samtidig bevis på at det finnes mange med god husk.

Rønnaug Løvrød, for eksempel. Hun slapp aldri ideen, men lette i stedet etter måter å følge den opp.

Alle kan delta

Pilegrimsvandringen torsdag er åpen for alle, og den er gratis. Du får mat underveis og du får skysshjelp i etterkant om du har behov for å hente bil.

–Ruta er seks kilometer lang. Vi vandrer i et rolig tempo, med noen stopp underveis, opplyser Kjartan Bergslid. Dimensjoneringen av beverting og skyss er årsak til at deltakerne må melde seg på i forkant. Vil du delta, melder du din ankomst til Rønnaug Løvrød.

–Rønnaugs erfaring fra Bymisjonen smelter sammen med mine erfaringer som pilegrimsleder. Vi går sammen i fellesskap. Mine erfaringer er at åpenheten som folk opplever på turene ikke er mulig å få til innendørs, kommenterer sognepresten. Underveis får deltakerne anledning til å høre mer om historien til Levanger, men også å reflektere over eget liv, hvordan det har vært, hvordan det er og hvordan det kan bli.

–Gjennom samtaler bygger vi fellesskap i gruppa, poengterer Bergslid.