Hilde Rekstad skuer utover de praktfulle jordene på Sæther - gården som er det nærmeste man kommer det geografiske midtpunktet i Trøndelag. Og her i sentrum av det kommende stor-Trøndelag, blir det dyrket mer allsidig enn på de aller fleste gårder her til lands. Sæther gård står for mangfold, kvalitet og innovative produkter - for fremtiden.

Strenge kvalitetskrav

–Vi har som mål å levere kvalitetsvarer som holder en høy standard. Naturlig smak er en viktig faktor her. Folk skal vite hvor de får maten sin fra - og hva de har i seg til en hver tid. Dette tror jeg blir stadig viktigere, for forbrukerne blir mer og mer kvalitetsbevisste, mener Hilde Rekstad, som sammen med ektemannen Ole Bård Rekstad er vertskap på mønsterbruket på Sætersmyra.

På gårdsbutikken til Sæther kan man kjøpe en rekke kjøttprodukter, ikke minst fra kalv. Gården har et godkjent foredlingslokale - og mangfoldet kan ingen klage over.

Her er det geleer en masse, syltet gresskar, gulrot, hodekål, blomkål, gresskar, løk, tomat - for å nevne noe. Og på Sæther får du også gourmet-grønnsaker i forskjellige farger - som gulrot og grønnkål - som er knall lilla!

Tomater fra Mære

–I den døgnåpne grønnsakbutikken er det selvbetjening. Her selges blant annet ferske egg og sesongens grønnsaker, sier Rekstad.

–Er alt egenprodusert?

–Nei, men det aller, aller meste. Tomater henter vi for eksempel fra Mære. Der dyrker de som kjent førsteklasses tomater.

–Er etterspørselen etter økologiske produkter økende?

Litt papirarbeid

–Ja, det virker sånn. Det er veldig stor interesse for økologiske varer, ikke minst blant unge mennesker og småbarnsforeldre. De er veldig bevisst hva de putter i seg - og vil vite at ungene får sunn mat.

–Enkelte mener at økologisk produksjon er mye mer krevende enn kommersiell produksjon?

–Nei, det vil jeg egentlig ikke si. Litt ekstra papirarbeid følger med når man skal dokumentere at hele produksjonen er økologisk, men fordelene oppveier ekstraarbeidet, smiler Hilde Rekstad.

Kaldt for mais

Årets innhøsting er i full gang - og på Sæther gård snakker man om et normalår for grønnsakproduksjonen. Mye av dyrkingen krever bra med nedbør - det er sjelden noe problem på våre breddegrader. Tidligere har man også gjort forsøk med mais på Sæther - men det var ingen ubetinget suksess:

–Vi prøvde, men det er egentlig for kaldt til å lykkes med mais her oppe, bedyrer Hilde Rekstad.

–Det nærmer seg «potetferie» på skolene, og bruker dere skoleelever i innhøstingen?

–Nei, vi benytter faste ansatte som også bor her på gården. Det gir den beste forutsigbarheten, mener Rekstad.

På Stiklestad

I tillegg til det som selges direkte fra gården, kan også produktene kjøpes på Bondens Marked, Trøndelag Mat og utvalgte Coop-butikker i Trøndelag.

–Vi har faste avtaler med en del distributrer, blant annet Coop og Forsvaret. Og vi leverer en god del til lokale spisesteder, og har hatt Stiklestad på kundelisten i mange år, forteller Hilde Rekstad.

Med unntak av en del kommersiell gulrot, prioiterer Sæther gård økologisk produksjon. Rekstad forpakter og leier jord blant annet i Verdal, og disponerer denne sesongen ikke mindre enn 900 mål. Betydelige mengder såkorn blir levert til Felleskjøpet.

Selskapslokaler

–Vi tilstreber å få til sunne grønnsaker som ikke er sprøytet, samt nydelige kalveprodukter. Alt fra kjøtt til pølser, tapasboller, spikkemat og kjøttdeig, sier Hilde Rekstad.

Sæther Gård tar gjerne imot for møter, kurs, bursdager, konfirmasjoner, bryllup, julebord, firmafester og andre festlige lag, og er også behjelpelig med å skaffe kulturinnslag, musikk og lignende.

Gården har solid forankring i historien, og der har det vært bosetning fra steinalderen her. Funn av blant annet sverd fra vikingetiden befinner seg i dag på vitenskapsmuseet i Trondheim. Gravhauger er det mange av i dette området.

741 90000

redaksjon@innherred.no