I valgfaget Innsats for andre får ungdomsskoleelevene i Vuku bruke siste halvdel av fredagen på å gjøre nettopp det.

Personlig takk

Tiendeklassingen Sandra Aarstad Kvislabakken og venninnen Mathilde Sofie Melby-Hojem på trinnet under bestemte seg for å gi et bidrag til Kreftforeningen.

– Vi tenkte at kakesalg var en fin måte å få inn penger på, sier Kvislabakken når hun sammen med lærer Merethe Varslot Berg har troppet opp på kontoret til kreftkoordinator i Verdal kommune, Gro Nina Helberg, for å overrekke inntektene av salget.

Der får hun personlig takk av aksjonsleder i Midt-Norge, Petter Spolén, som har møtt opp for å ta i mot gaven. Han benytter anledningen til å fortelle Sandra litt om hva pengene som Kreftforeningen får i gave brukes til.

– Jeg har selv hatt kreft i bukspyttkjertelen med spredning, så egentlig skulle jeg vært død. Men takket være sånne som dere har Kreftforeningen fått inn så masse penger til forskning på sykdommen, at stadig flere overlever.

Redder liv og gir bedre hverdag

I tillegg til forskning for å redde liv, brukes en del av pengene som kommer inn til å gi de som er rammet av kreft og deres nærmeste et bedre liv.

– Kreftforeningen lager møteplasser og aktiviteter for både store og små. Blant annet arrangerer foreningen sommerleir for ungdommer på din alder, som har noen i familien med kreft eller har mistet en av sine nærmeste, forteller Spolén.

Blant mye annet er dessuten kreftkoordinator-stillingene i norske kommuner betalt av Kreftforeningen.

– Så selv om jeg jobber i Verdal kommune, er det Kreftforeningen som betaler lønnen min, påpeker kreftkoordinator Gro Nina Helberg. Kreftkoordinatorene jobber med å tilrettelegge hverdagen for kreftsyke og pårørende på best mulig måte, de samordner tilbud og tjenester til kreftpasientene i kommunen og bidrar til gode systemer for kreftomsorg i kommunene.

Mange små bidrag blir mye

Kreftforeningen går ikke rundt hele året og samler inn penger, de har en aksjon kalt Krafttak mot kreft på våren. På høsten er det rosa sløyfe, men det er ingen innsamlingsaksjon. Da selges det en del produkter hvor overskuddet går til Kreftforeningen, men fremfor alt er rosa sløyfe en aksjon for å gjøre kreftsaken synlig. Kreftforeningen får ikke statsstøtte, annet enn litt tilskudd til driften av den gratis rådgivningstjenesten Krefttelefonen.

I fjor fikk de inn rundt 350 millioner kroner i gavemidler, spillemidler fra Norsk Tipping og som momskompensasjon. Noen store beløp, men det er særlig de mange små som hjelper på.

De to jentenes salg av sjokoladekake, gulrotkake og vafler på Coop Marked-butikken i Vuku innbrakte 628 kroner, som Petter Spolén skal ta med seg og sette inn i banken.

– Vi har mange som gjør som dere, og da blir det mye til sammen.

Hytteturister

Sandra Aarstad Kvislabakken forteller at de bakte kakene selv, og at salget gikk strykende.

– Det var mange innom som var på veg til hytta i Vera, og folk som ville ha noe godt til kaffen hjemme. Ei dame som var innom ga oss femti kroner uten at hun trengte kake også, smiler tiendeklassejenta.

Lærer Merethe Varslot Berg er imponert over innsatsen.

– Jentene stod ikke bare og solgte kaker i skoletida, de fortsatte også etter skoletid helt til de hadde solgt ut alt, skryter hun.