I Innherred lørdag 16. september hadde elevene i sjette klasse et åpent brev på trykk i Innherred. Under tittelen Redd sjøørreten forteller de om et forsknings-prosjekt de har holdt med i Brokskitbekken. Her har de funnet ut at det står dårlig til med sjøørreten.

«Denne bekken var før i tiden en god gytebekk, og vi har regnet oss frem til at den kan produsere over 260 sjøørret hvert år. Nå er produksjonsevnen null, siden ulike hindringer gjør at den ikke lenger kommer seg frem».

Etterlyser kommunen

Sjetteklassingene har allerede startet jobben med opprydding i bekken, og nå håper de at Verdal kommune også kan hjelpe til så fort som mulig.

–Det er kommunens ansvar at alle bekker i Norge skal ha god økologisk status innen 2020, skriver elevene.

Elevene viser her til EUs vanndirektiv som også gjelder Norge. Hovedformålet med dette er å sikre beskyttelse og bærekraftig bruk av vannmiljøet. Om nødvendig skal det iverksette forebyggende eller forbedrende miljøtiltak for å sikre miljøtilstanden i ferskvann, grunnvann og kystvann. Miljømålene som settes skal være konkrete og målbare.

Sjetteklassingene håper at deres stemme blir hørt og at flere vil engasjere seg for at de igjen kan få fisk i bekken bak skolen. De ser for seg en framtid der elever ved skolen kanskje kan prøve å fange fisken, og der større elever får muligheten til å studere både fisken og livet i bekken på nært hold.

Noen må ta tak

Innherred har kontaktet Rune Sørholt i landbruk- og utmarksforvaltningen i Innherred samkommune. Han har den siste uka vært på rypejakt og ikke rukket å lese innlegget til sjetteklassingene når avisa er på tråden. Men han bekrefter at det er penger på fond som er avsatt til sjøørret.

–Vi har i underkant av 200.000 kroner som kan brukes til tiltak for å forbedre forhold-ene for sjøørret. Dette er penger som kan søkes på og fordeles mellom organisasjoner og andre.

–Kommunen setter ikke noe i gang selv?

–Vi er opptatt av dette, og vi kan bidra med organisering. Men vi er avhengig av at noen tar initiativ og stiller opp til dugnad.

Tiltak for laks

Verdal Jeger og fiskeforening har lang tradisjon med å forvalte både laks og sjøørret.

–Vi skjemmes ikke av den jobben som er gjort opp gjennom årene. Vi har drevet med klekkeri i flere tiår, og det er lagt ned store ressurser i forvaltningen av sjøørreten, sier Odd Joar Helden i fiskeutvalget.

–Hvordan er stemningen med å ta et ekstra tak for sjøørreten nå?

–Vi sitter i ei sjøørretgruppe sammen med kommunen, fylket og fellesforvaltningen for Verdalselva. Men vi sitter på vent til det kommer innkalling. Ellers er det for tiden ikke så mange i fiskeforeninga som er ivrig på sjøørret. Slikt dugnadsarbeid går på lyst, det må være noen som er villig til å gjøre en innsats. I sommer har vi lagt ned mye dugnadsjobb for laks, med blant annet saging av sperrer i Grunnfossen.

Noe blir gjort

John Olav Oldren i Fellesforvaltninga av Verdalselva gjenkjenner situasjonen som Helden beskriver.

–Vi jobber frivillig, og det går på dette med ressurser. Det er ikke alltid at alle kan stille samtidig på fritida. Dagene og kveldene er travle for de fleste, men vi gjør noen jobber nå og da, og det skal også skje noe i høst. Selv skal jeg ha med noen elever og se over bekker. Hadde det vært jobben kunne en rukket over enda mer, sier Oldren.

Han vi berømme det arbeidet som er gjort med å kartlegge gytebekkene i Verdal.

–Det er en kjempejobb Stian Stensland og Eir Hol har gjort. Vi vet nå hva vi må gjøre.

Oldren ser også andre positive ting som har skjedd med innsats fra vegvesen og kommune.

–Opprustningen av kulverter som gjør at sjøørreten kommer seg opp er kjempebra. Dette hjelper på. Til uka skal vi ha et møte i fellesforvaltningen, og da vil vi også diskutere disse tingene, sier John Olav Oldren.

Ikke for sent

Pådriver Stian Stensland, førsteamanuensis ved fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning, Norges milj og biovitenskapelige universitet, følger spent med.

– Handler man raskt nå kan man eksempel få ut noe grus i Brokskitbekken før gytinga i år.