Vi møter Ola og Joanna Balgaard og barna Helena (13) og Danuta (10) på baksiden av fjøset sammen med rådgiver Toril Skogaker Holm og andelseier Berit Musum. Det bugner av ulike sorter grønnsaker, belgvekster og rotfrukter i mange varianter på det ett mål store jordstykket. I noen oppbygde kasser ved siden av vokser det også flere typer urter, og innimellom trives ulike typer sommerblomster.

– Her dyrker vi både grønnsaker, poteter, urter og blomster. Av grønnsaker kan jeg nevne ulike kål- og bladvekster, forskjellige belgvekster og knollvekster. Vi har blant annet voksbønner, rødbeter, gulrot, fennikel, fire potetsorter og fem forskjellige sorter med kål. Og mye annet godt. Alt dyrkes økologisk, forteller gartner Toril Skogaker Holm. Hun er rådgiver i Norsk Landbruksrådgivning Trøndelag SA, og hun jobber til daglig mye med jordstruktur og levende jord. Hun en av ildsjelene bak det interessante prosjektet i Vuku. Dette er tredje sommeren de kan høste av den lille jordflekken, og i år har de 34 ulike vekster.

Grønnsaker med smak

Berit Musum har vært med som andelseier siden oppstarten i 2014. Hun har bare lovord å si om dette prosjektet.

Det er sosialt og lærerikt å være andelshaver på Bollgaarden. Her ser du f.v. Berit Musum, Toril Skogaker Holm, Joanna Balgaard, Danuta, Helena og Ola Balgaard.

– Dette er ideelt for barnefamilier. Bare det at barna kan se at grønnsakene kommer fra jorda. Hovedårsaken for at jeg er med på dette er at kvaliteten på produktene er topp. Og smaken er nydelig. Har du først smakt på disse økologiske grønnsakene, så har du ikke lyst til å kjøpe tilsvarende i butikken lenger. Smaken er konkret mye bedre. Her kan vi fråtse i kjempegode grønnsaker ut over hele høsten. Fra midten av august til midten av november, poengterer Musum. Hit kan du også komme og høste når du selv vil. Alt er felles for andelseierne, og hver enkelt kan høste sin del av avlingen. Om våren settes det opp en dyrkingsplan, og man kan være med og så, sette poteter og plante ut.

– Man blir så glad av å være med på dette. Jeg er her minst en gang i uka. Datteren min, Renate Musum Stangvik (25), deltar også. Hun synes dette er kjempeartig, og hun liker grønnsakene godt. Dessuten er dette lærerikt på flere måter. Man lærer mye om planter og hvordan man bekjemper ugress.

– Bønner, sukkererter, fennikel, selleri og poteter må være i hus før frosten kommer. Men både gulrøtter og pastinakk tåler frost, supplerer Skogaker Holm.

Åpent for alle

I dag er 12 familier med på dyrkingsprosjektet i Vuku. Det hele startet med et forsøksfelt nede ved elva i 2014. Ola Balgaard hadde da i forkant gått en kurs på Mære landbruksskole.

– Jeg synes det er greit at folk kan komme og oppleve jorda og dyrking av grønnsaker på nært hold, sier Balgaard og legger til at de totalt har plass til 25 andelshavere.

De som deltar, betaler en liten medlemskontingent. Og det er lagt opp til at hver enkelt andelseier deltar aktivt i fellesskapet med noen timer dugnadsarbeid hvert år. Blant deltagerne er det folk fra ulike yrkesgrupper. Både lærere, ingeniører, og folk som er ansatt i helsevesenet.

– Dette er fint for de som ikke har spesiell innsikt i landbruk, sier Skogaker Holm og nevner fire aktuelle kriterier:

- De som mangler jord (bor i leilighet)

- De som mangler kompetanse

- De som ikke har tid, eller dårlig tid

- De som har dårlig helse.

Romanesco er en blanding av blomkål og broccoli.

Det viser seg også at de som er mest interessert i økologiske matvarer, er de med høyere utdannelse og helsepersonell. De som er med på prosjektet, får også tilgang til fiske i elva for en symbolsk sum. Du kan dessuten leie deg ei høne på gården.

– Jeg har adoptert ei høne, og dette gir meg seks egg i uka. Hver femte uke er jeg innom på gården og henter 30 egg, forteller Skogaker Holm.

Som et apropos til dette, kan en uttalelse fra tidligere landbruksminister Lars Sponheim (i mars 2004) være relevant i denne saken. Han uttalte nemlig at hver nordmann burde ha sin egen høne. Det hele hadde sammenheng med mangelen på egg før påske dette året.

På Bollgarden kan du leie deg ei høne. Helt i tråd med landbruksminister Lars Sponheims anbefaling i 2004.

Fugleskremsel

Skogaker Holm fikk et lite sjokk da hun var innom plantefeltet en dag i midten av juni.

Mange av plantene var nemlig oppspist. Hvem hadde vært her, undret hun.

Dette fikk bonden sjøl til å stå opp midt på natta. Han listet seg stille bak fjøset og fikk se en flokk med skogsduer midt i åkeren. Han monterte da opp en cd-spiller i en blå plastikkdunk på en trekasse like ved fjøsveggen, og satte på Mozart på full styrke. Siden har ingen sett duene.

– Vi spiller nå Mozart og Bach 24 timer i døgnet. Klassisk musikk holder duene unna plantene. Det samme gjelder rådyr og rev. I tillegg har vi satt opp fugleskremsler. ”Skjønnheten” og ”Udyret” er navnet på de to skapningene, humrer Balgaard.

Det er jentene på gården som har laget de to fugleskremslene.

– Vi har brukt plastposer, tomme kornsekker, gamle klær og gardiner. Hodet er lagd av ei blomsterkrukke, og vi har også festet på en parykk med tiara, smiler Danuta og Helena. De har også hatt god hjelp av sin venninne Thea Pauline Østgård.

– Du må også få med at det skal være åpen gård her i ”Økouka” senere i september. Det hele starter på Sæther gård i uke nummer 38.