Stipendet har betydd utrolig mye, og har formet livet mitt. Derfor er det også så hyggelig å være her og å få takke for gaven. Det har jeg sett fram til lenge, sier Øystein Tveter.

Den Askerbosatte pensjonisten er for mange kjent som en internasjonal jussekspert og menneskerettighetsforkjemper gjennom over 40 år. Men i Levanger er han kjent som sønn av sognepresten Martin Tveter, som på 50-tallet hadde sitt virke i Levanger menighet. Faren var kjent som en svært godt likt prest, som stadig huskes av den eldre garde. Selv var Øystein en habil fotballspiller på Sverres B-lag.

Sammen med familien, flyttet Øystein Tveter til Levanger i 1954, da faren Martin Tveter ble sogneprest i Levanger. I 1959 døde faren på sykehuset i Levanger, og hans etterkommer var et ivrig medlem av Levanger Rotary.

Den nye sognepresten sørget også for at den unge Øystein ble oppfordret til å søke på et rotarystipend. Mot slutten av jusstudiet søkte han via lokalavdelingen i Levanger, og fikk tildelt stipendet i 1962 som eneste nordmann. I bakgrunnen sto den lokale Rotary-avdelingen i Levanger med sin anbefaling. Stipendet var på 18.000 kroner, noe som i dag tilsvarer om lag 200.000 kroner. Stipendet skulle brukes på et utenlandsopphold, men Tveter valgte ikke attraktive vestlige land. Han ville til Pakistan, da han hadde en stor interesse for borgerrettighetskampen etter å ha blitt inspirert under et utvekslingsår i USA.

–Jeg var nysgjerrig på Pakistan og kolonihistorien. Gjennom oppholdet studerte jeg politisk økonomi, og fikk utvikle verdier og holdninger som jeg ellers ikke ville fått. For det må jeg takke Levanger Rotary, sier Tveter.

Skoletreff samme helg

I møtet med Rotary forklarte han hvordan slike opphold gjør det mulig å fjerne gamle fordommer og feiloppfatninger av samfunn og andre land. Det takker han også rotarianerne for å ha bidratt til. Blant annet med å tilby opphold i sine hjem under mange reiser i ulike land over hele verden.

–Etter så mange år var det nok på høy tid å takke Rotary i Levanger, sier en smilende Øystein Tveter ved møtebordet i kjelleren på Thon Backlund Hotel i Levanger sentrum. Han inviterte egentlig seg selv til rotaryavdelingen, siden han uansett skulle tilbake til Levanger for 60-årsjubileet for skoleklassen fra Levanger Gymnas, hvor han ble uteksaminert i 1957.

–Vi var fire personer på treffet, og vi hadde det svært hyggelig sammen, sier han.

Under oppholdet bodde han og kona hos hans gamle klassekamerat, Annar J. Johansen i sentrum. Samtidig legger han ikke skjul på betydningen av stipendgaven han fikk for 60 år siden.

–Det har betydd utrolig mye, og har formet livet mitt. Derfor er det også så hyggelig å være her og å få takke for gaven fra rotarianerne. Det har jeg sett fram til lenge, og jeg er glad for at jeg delvis kunne invitere meg selv til et besøk, sier Tveter.

Stadig engasjert

Han er nå pensjonert, men er stadig engasjert i internasjonal juss, og har i en årrekke vært medlem av Det permanente folketribunalet (PPT) i internasjonale menneskerettighetssaker. Han har også fått Kongens fortjenstmedalje i gull, samme år som han pensjonerte seg i 2006.

Han har fire tiår med menneskerettighetsforkjemping og bistandsarbeid bak seg, og har lang erfaring fra innsatsen i det sørlige Afrika under apartheid-tiden, blant annet som Norads representant i Botswana. Han startet også med arbeid for flyktninger i Tanzania og Zambia på slutten av 60-tallet.

Det i en tid hvor han opplevde at vestlige land og næringsaktører motarbeidet frigjøring og rettferdighet.

Tveter husker for øvrig årene i Levanger med glede, før han flyttet på grunn av skolegang og senere jobb i inn- og utland. Gjensynet med trehusbyen har vært svært godt.

–Levanger er en utrolig velstelt og flott by. Jeg kjenner meg godt igjen i sentrum, og husker en god del fra årene her. Det var spesielt fint å få se Levanger kirke, som har blitt renovert siden jeg sist var der som ung. Det var jo der min far holdt til, sier han.

Lytte-motto

I introduksjonen før Tveter gikk på talerstolen, kalte de lokale Rotary-lederne Tveter for «levangsbygg», noe han selv satte stor pris på. Levangertiden sitter nemlig godt i kroppen ennå, mange tiår siden han flyttet fra byen.

Hans livsmotto har vært å lytte til stemmen til de som ingen stemme har. Det ordtaket har han levd og arbeidet etter hele livet, og er noe han stadig holder fast ved.

–Rotary ga meg den friheten, da jeg fikk muligheten til å reise til Pakistan. Det var veldig frie tøyler på hva jeg skulle studere og hvor i verden jeg kunne dra, sier han takknemlig.

President i Levanger Rotary, Odd Einar Langø, sier at de er svært glade for å få besøk av tidligere stipendmottakere.

–Dette er en festkveld for oss, og vi er veldig glade for at han tilbød seg å holde et innlegg på møtet. Det er flott å få høre denne historien, sier en svært fornøyd Langø til Innherred.

Han belønnet for øvrig Tveter med en Rotary-vimpel og Flaxlodd for innlegget, som et minne fra Levanger i 2017.

Bokaktuell

Under møtet hos Rotary denne uken delte han sine erfaringer fra et langt liv i internasjonalt farvann med medlemmene – som møtte opp i om lag førti-femti i tallet. Da ble det tid til flere historier fra karrieren, hvor han har holdt en rekke stillinger innen arbeidet for rettferdighet, frihet og fred.

Ikke minst utpreget han seg som en tidlig initiativtaker til boikott av det sørafrikanske apartheidregimet. Han reiste rundt og holdt foredrag om temaet, og betegnet blant annet norsk oljetransport til Sør-Afrika som umoralsk.

Hans karriere har også brakt ham til en rekke spesielle vennskap, og har blitt invitert til den tidligere zambiske president Kaundas 87-årsdag og fredsprisvinner Desmond Tutus eget gullbryllup. Det har også blitt skrevet en fersk biografi om Tveter, som tar utgangspunkt i hans arbeid og engasjement for å beskrive norsk bistandsarbeid sett fra innsiden.

Tveter blir nå også en del av menighetsbladet i Levanger, som før jul skal omtale hans far i en historisk preget artikkel. Der har Øystein bidratt til et intervju om sin velkjente far og sogneprest, noe han ser fram til å få lese når den tid kommer.

958 17 640

tor.johnny.friberg@innherred.no