Verdal kommunestyre vedtok mandag kveld at det bli et samarbeid med Levanger fra 1. januar 2018. Det ble en lang debatt om blålysene i bygda, kulturkollisjon, framtidas behov, kompetanse, dagkasernering og felles brannstasjon. Og så ble det sagt en god del om de samarbeidsproblemene som har kommet for dagen gjennom brev fra Brannmannskapens forening i Verdal.

Skjellet

- Vi må kanskje skremme ut none skjellet fra noen skap, men jeg ønsker en løsning.

Trine Reitan (Ap) ga brannmannskapene i Verdal de beste skussmål for den jobben som de gjør. Hun uttrykte som flere andre bekymringer for samarbeidsproblemene mellom brannmannskap i de to kommune.

- Jeg ønsker å få ro og en løsning.

Partikollega Kristin Johanne Hildrum fulgte opp uroen rundt arbeidsmiljøet.

- Det er trist over tid å lese at brannmannskapet har vært nødt til å skriv ebrev om arbeidsforholdene. Hvorfor sender de det? De sier at ikke har det bra nok. Brannsjefen har satt i gang mange gode tiltak. Vi må tru på det. Men så viser det seg at det ikke er ordning på arbeidsmiljøet, og da er kanskje tiltakene ikke tilstrekkelig, sa Hildrum.

Dypdykk i rota

Hun påpekte at det er flere sider av en sak, og sa videre at når tiltakene ikke fungere må man evaluere det.

- Jeg ønsker at rådmannen gjør et dypdykk i roten og rotrådene på denne saken for å finne ut hva det er som ikke stemmer. Ingen fortjener at det skal være snakk om arbeidsmiljø en så viktig etat, sa Hildrum. Hun avsluttet sitt innlegg med å si det som mange andre av talerne også ga uttrykk for:

- Vi er veldig forøyd med den innsatsen de gjør med livet som innsats.

Nytt selskap etableres

Vedtaket innebærer at det etableres et selskap etter kommunelovens §27 sammen med Levanger kommune. Mannskapene tilsettes i selskapet ut fra beredskap med deltidsstyrke i Verdal. Dette ledes av et styre på fem personer, og med brannsjef som daglig leder. Med en sik selskapsdannelse legges virksomheten så nært opp mot ordinære kommunale styringslinjer som mulig, og gir fleksibilitet for videre utvikling.

Vedtaket sier videre at det skal være brannstasjon for deltidsmannskap i Verdal kommune. Kostnader for å etterkomme Arbeidstilsynets pålegg inntas i økonomiplan 2018 – 2021. I denne prosessen må logistikk og bygninger sees i sammenheng med øvrig kommunal tjenesteproduksjon.

Vedtekter og ressursfordelingsmodell utarbeides til egen sak i kommunestyret i oktober/november.

Alternativt forslag falt

SV ved Anne Kolstad fremmet som i formannskapet et forslag der styret i selskapet ledes av de to rådmennene, og der ansatte har møte- og talerett og med brannsjef som daglig leder. Forslaget fikk to stemmer.

Høyre la som i formannskapet fram to forslag. Det første forslaget gikk i retning av å søke samarbeid også med Frosta og Stjørdal. Det andre var kom blant annet inn på lokalisering. Her mente Høyre at en etablering må vurderes i sammenheng med avklaring av trasévalg for ny E6. Begge forslagene fikk fem stemmer.

Med det ble rådmannens innstilling til slutt enstemmig vedtatt. Dermed er det også satt punktum for Verdal Brannforenings uttrykte ønske samarbeid med Brannvesenet Midt (Steinkjer).