Vi trodde cruiseferie var mest for den eldre generasjon. Amerikanske kvinner med blått hår godt over middagshøyden, sammen med velfødde ektemann som ser fram til å nyte en uke på en gigantisk både med alt inkludert med både mat og drikke.

– Hovedtyngden var nok 50 pluss, men det var en god del yngre mennesker å se også.

Edvard Pettersen sitter foran oss og gliser fra øre til øre. 24-åringen har nylig kommet tilbake fra en ukes cruise i Karibia, og det frister absolutt til gjentagelse.

– Helt klart. Dette er noe jeg kan tenke meg å gjøre igjen. Så nå blir det bare å begynne å spare.

Edvard hadde med seg kompisene Eirik Wanderås, Ole Jonas Rønning og Eskil Sivertsen.

To blir for kjedelig

Han forteller at det var Eskil som satte det hele i gang. Etter å ha sett noen kule bilder på nett, så var han rimelig klar på at dette var noe som de burde prøve.

– Jeg sa hvorfor ikke? Men vi måtte ha med noen flere. Det ville blitt altfor kjedelig med bare oss to.

Eirik og Ole Jonas meldte seg, og dermed var turfølget på plass.

De bestilte allerede i fjor sommer, men i motsetning til det som kanskje er vanlig blant de unge i dag, så bestilte guttene turen gjennom et reiseselskap.

– Det er mange faktorer som spiller inn. Flere flybytter som vi skal rekke og sånn. Og vi fant ut at det ble like billig om vi tok det via en turoperatør, som å bruke masse tid på det selv.

16. september gikk turen fra Værnes, via Oslo og Frankfurt, før de landet i Orlando.

– Hvordan var forventningene på forhånd?

– Ganske høye egentlig. De er jo flinke til å reklamere på nett, men vi hadde nok noen mødre som var skeptisk på grunn av orkanene som herjer i området.

Men guttene satte seg på flyet, så lenge de ikke hadde hørt noe fra cruiseselskapet.

– Men vi fikk høre da vi kom over at de tre foregående avgangene hadde blitt avlyst. Skipene hadde i stedet blitt brukt som hjelpeskip, og kjørt ut forskyvninger til dem som hadde blitt rammet av ekstremværet.

Nå skjedde faktisk det at en ny orkan slo til mens guttene fra Levanger var på tur.

– Men stemningen om bord var god. Det var en norsk kaptein, og han informerte hver morgen hvor orkanen befant seg i forhold til vår posisjon, så jeg tror nok de hadde god kontroll.

Båten i seg selv var både overveldende og gigantisk, og med over fem tusen passasjerer så blir det jo som en norsk småby.

Topp service

– Når vi først hadde fått gjort unna innsjekking og nødvendig informasjon så kunne ferien starte, og med et fantastisk hyggelig mannskap så var dette noe helt annet enn en vanlig chartertur til Syden.

I løpet av oppholdet så var de blant annet innom Haiti og Jamaica. Enkelte steder var det selvsagt litt turistifisert med mange shoppingmuligheter.

– Men jeg vil ikke sammenligne dette med Syden likevel. Her var det ikke påtrengende selgere. Vi fikk gå i fred og bare se hvis vi ønsket det.

– Men hva gjør man på en båt i løpet av en uke?

– Masse underholdningstilbud, tivoli, serveringssteder i utallige varianter, og selvsagt sol og bading.

Edvard ble fasinert av servitører som sang og gjøglet i løpet av middagsserveringen, og som et skuespillertalent selv, kanskje en slik jobb hadde fristet?

– Ja, det hadde vært kjempegøy, men vi får se, men uansett skal jeg tilbake om det så blir som passasjer eller syngende servitør.

Bekrefter trenden

I Verdal er det fortsatt et godt gammeldags reisebyrå som er i full vigør.

Tidligere var det også en avdeling på Magneten, men denne ble slått sammen med Verdal, og nå sitter det til sammen fire ansatte i firmaets lokaler på Amfi-senteret.

– Mange tror sikkert at alle bestiller sine reiser selv over internett, men det er faktisk ikke tilfelle.

Det sier Anne Berit Østraat, som er reisekonsulent i G Travel Tvete.

–Tidligere i dag hadde jeg faktisk kontakt med en guttegjeng som skulle på storbyferie i Europa. De syntes det både var tryggest og mest praktisk å bruke oss.

Hun kan fortelle at det blir ikke noen dyrere for oss som kunder at vi kjøper ferieturer via dem – all den tid de får betalt provisjon fra turoperatører eller flyselskap.

Anne Berit Østraat, Reisekonsulent G Travel Tvete i Verdal. Hun sier at stadig flere yngre også velger cruise som feriealternativ.

Drar tilbake

– Hovedtyngden ligger på mellom 45 og 55 år, med eller uten barn, men stadig flere under 30 velger også denne ferieformen.

Reisekonsulenten har selv vært på cruise i Karibien, og kan underskrive på de opplevelsene Edvard Pettersen sitter igjen med.

– Det er mange tilbud på et cruiseskip, masse god mat og mye forskjellig å gjøre alt etter alder og interesser. Samtidig er det trygt, og du har alt på ett sted.

Østraat sier at Pettersen også bekrefter inntrykket de sitter igjen med.

– Det at han ønsker å dra på ny tur er ikke overraskende. Dette ser vi blant mange av våre kunder også. Har du opplevd det en gang, så vil du gjerne tilbake.