Tiltalen mot mannen i 50-årene fra Levanger var alvorlig - påtalemyndigheten mente at han hadde voldtatt ei ung kvinne fra sørfylket inne i en bil på festival.

Aktor la da også etter at rettsforhandlingene var over ned påstand om fire års fengsel og betaling av saksomkostninger, mens bistandsadvokaten på vegne av jenta krevde 150.000 kroner i oppreisning.

Men Sør-Trøndelag tingrett kom frem til at mannen skulle frifinnes både for kravet om straff og kravet om oppreisning, i tråd med forsvarerens påstand.

Våknet og var redd

Bakgrunnen for rettsaken var en hendelse på en festival uka etter Vømmølfestivalen i fjor. Den unge kvinnen var inne i flere biler utpå natta under festivalen, og drakk ganske tett. På morgenen gikk hun trøtt og beruset rundt på festivalområdet, og fikk tilbud om å sove i en av bilene.

Hun husket lite fra tidspunktet hun la seg for å sove, men var redd da hun våknet og følte at noe hadde skjedd. Kvinnen fortalte at hun fikk panikk og ringte kjæresten sin da hun ikke klarte å åpne dørene. Hun kunne huske glimt av at levangsmannens ansikt hadde vært over henne, og at hun hadde vært ute av stand til å løfte armene eller protestere. Men ikke stort mer. Likevel følte hun nedentil at hun hadde vært utsatt for en voldtekt.

Selv seks timer etter det antatte overgrepet hadde hun 1,0 i promille.

Hadde klærne på

Kvinnen fortalte selv at hun hadde klærne på seg da hun våknet, og retten mente det fremstod som vanskelig å få på seg disse inne i bilen etter et overgrep.

Det var en del tvil rundt de ulike tidspunktene i de forskjellige vitneforklaringene, men ingen hadde sett levangsmannen bli med inn i bilen sammen med henne. Han hadde bare vært med henne bortover for å slippe henne inn.

DNA-analyser ble også gjennomført etter det påståtte overgrepet. DNA fra henne ble funnet i stort omfang på hånden til mannen, og noe også på kjønnsorganet, men retten så ikke det som noe bevis for et overgrep. DNAet på hånden kunne han ha fått ved at de hilste på hverandre og holdt hverandres hender, og DNAet lenger ned kunne ha smittet over fra hånden i forbindelse med at han tisset senere på natta.

Det ble ikke funnet noe DNA fra ham på verken kroppen eller trusa til kvinnen.

Ønsket ingen sak

Halvannen måned etter festivalen sendte kvinnen en melding til politiet om at hun ikke ønsket at saken skulle forfølges videre. Politiet hadde da forsøkt å kontakte henne flere ganger for å få en formell politiforklaring i tillegg til den hun ga beruset på festivalområdet, men uten å lykkes.

Dette mente retten også kunne skape en viss tvil om voldtekten faktisk hadde funnet sted.

Alt i alt var det så mye tvil i saken at levangsmannen i 50-årene ble frifunnet både for kravet om straff, oppreisningserstatning og sakskostnader.