–Samtidig oppfordrer vi andre institusjoner på Innherred til å gjøre det samme eller gi samme sum. Årets aksjon er veldig viktig. Penger gjennom Unicef til skolegang til barn i land i krig passer veldig godt for vårt mandat, sier Falstad-direktør Christian Wee.

Med på laget og innsatsen har Falstadsenteret også Falstadsenterets Venner. Leder i foreningen Asbjørn Norberg er også medlem av TV-aksjonskomiteen.

Rettet mot barn

UNICEF er årets samarbeidspartner for TV-aksjonen. Hjelpeorganisasjonen for barn ble stiftet av FN i 1946 for å hjelpe barn rammet etter andre verdenskrig. Senere er mandatet utvidet til å gjelde alle barn i verden. I dag arbeider organisasjonen i over 190 land og territorier, og har som hovedoppdrag å sørge for at alle barn får sine rettigheter ivaretatt.

UNICEF arbeider både med langsiktig utvikling og nødhjelp. Når krigen raser eller naturkatastrofen rammer er UNICEF allerede på plass og står klare til å hjelpe.

Ett av fem barn i krigsområder er i dag uten skolegang. Foto: Unicef

Verdens største

TV-aksjonen NRK er verdens største innsamlingsaksjon målt i antall frivillige og innsamlede kroner fordelt på befolkning. Den har vært arrangert hvert år siden 1974, og har gitt livsviktig hjelp til millioner av mennesker. Pengene som samles i årets TV-aksjonen skal gå til UNICEFs arbeid for å gi utdanning til barn i noen av verdens mest konfliktfylte områder; Colombia, Mali, Sør-Sudan, Syria og Pakistan.

Dette er prosjektene:

Syria: Rundt to millioner barn står helt uten skolegang. Med TV-aksjonen skal UNICEF gi skoleutstyr til 230 000 elever, gjenoppbygge nesten 800 klasserom, trene lærere og tilby undervisning til elever som har falt ut av skolen og må ta igjen det tapte. Gjennom læring og undervisning skal UNICEF tilrettelegge for å gjenreise Syria.

Colombia: Etter mer enn 50 år med borgerkrig og interne konflikter i mer enn 50 år har en av fem unge i Colombia i dag verken jobb eller skoletilbud. UNICEF skal bidra til å skape trygge læringsmiljøer og gi lærere og rektorer teknikker til å minimere konfliktnivået. TV-aksjonsmidlene skal også gå til å identifisere områder med landminer og drive opplysningsarbeid for å forhindre at folk blir skadet og drept av miner og eksplosiver.

Sør-Sudan: Sør-Sudan har vært herjet av borgerkrig siden 2013. 51 prosent av barn i skolealder får ikke utdanning. Med midlene fra årets TV-aksjon skal UNICEF få 24 000 barn tilbake på skolen, utdanne 1100 lærere og gi 90 skoler og læresteder leker og rekreasjonsutstyr.

Mali: Nord i Mali står mer enn 300 000 barn mellom 7 og 15 år uten skolegang. Mer enn 360 skoler i det nordlige Mali er stengt, og vold fra væpnede grupper har ført til mangel på lærere. TV-aksjonen vil gjøre UNICEF i stand til å gi skoleutstyr til 100 000 barn, rehabilitere 25 skoler, gi 1000 lærere opplæring i psykososial støtte og til å gi 400 skoler solcelledrevet interaktivt undervisningsopplegg.

Pakistan: Pakistan er landet med høyest andel barn utenfor skolen i Sør-Asia. Med TV-aksjonsmidlene skal UNICEF gi 15 600 barn i kriseområder tilgang til læring, trene 520 lærere og opprette 520 lokale læringssentre. I tillegg til å lære grunnleggende ferdigheter jobber UNICEF for at skolen skal gi barn beskyttelse, psykososial støtte og verktøy til å mestre hverdagen.