Robin Bullen og Jon Arne Hjelmstadbakk fra Markabygda stiller begge i yrkes-VM i Abu Dhabi denne uken. Mandag startet den knallharde konkurransen, hvor 1.259 deltakere fra 58 land konkurrerer i totalt 51 ulike yrkesfag i en gigantisk messehall i Abu Dhabi. Mens Robin Bullen deltar som industrimekaniker, er Jon Arne Hjelmstadbakk deltaker som sveiser.

VM ble åpnet med en storstilt åpningsseremoni sist lørdag, der et samlet norsk landslag deltok i innmarsjen foran et massivt publikum.

Bullen fornøyd

Etter mandagens innsats på første konkurransedag, konkluderte Robin Bullen med at han lå godt an i løypa.

- Det har egentlig gått veldig bra. Møtte på litt små problemer underveis, men egentlig ingen store problemer. Ligger godt an i forholdt til tidssonnen, føler jeg selv, sier Robin Bullen til WorldSkills Norway, som er landslaget han representerer.

Han lager en vannpumpeinnretning, som renser vann med hjelp av en pedaldrevet motor. Etter konkurransen skal pumpen sendes til Afrika for å settes i bruk. Oppgaven ble påbegynt mandag, og tirsdag fortsatte han med montering. Onsdag er siste produksjonsdag, før resultatene blir offentliggjort torsdag kveld.

God førsteøkt

Også Jon Arne Hjelmstadbakk var fornøyd og ved godt mot etter første arbeidsøkt. Han hadde på første dag kommet godt i gang med modul 1 i sin tredelte sveiseoppgave.

Jon Arne Hjelmstadbakk i aksjon i sveisehallen i VM. Foto: WorldSkills Norway

- Det går veldig bra, og jeg har kommet ganske godt i gang, oppsummerer Jon Arne Hjelmstadbakk til WorldSkills Norges Facebook-side, før han jobbet videre med en trykkboks som skal trykktestes. Deretter ventet en rustfri boks og en aluminiumsboks for sveising.

Resultater først torsdag

- Det er varmt her, nesten for varmt. Men konkurransene går kjempebra. Deltakerne ligger godt an og er supermotiverte. Samtidig er det en knallhard konkurranse, som er helt åpen når det kommer til plasseringer, sier Aud Hjelde i OTEK Nord-Trøndelag, som har ansvaret for lærlingeløpet ved blant annet Kværner Verdal og Norske Skog Skogn.

Hun er svært spent på utfallet av tirsdag og onsdag, før det blir et døgn med bedømmelse og venting på resultatene.

- Det kan fort være detaljer som avgjør, og det er raskt å gjøre utslagsgivende feil om man ikke takler presset. Våre deltakere har gjort en kjempejobb, og takler oppgavene godt. Samtidig er det å kvalifisere seg til VM en seier i seg selv, sier Hjelde.

Før VM startet offisielt, ble det tid til utfarter i blant annet ørkenen. Foto: WorldSkills Norway

Resultatene offentliggjøres klokken 18 lokal tid, noe som betyr at resultatene offentliggjøres klokken 16 norsk tid.

- Det blir utrolig spennende, og stemningen er god blant heiagjengen fra Norge. Vi er en stor gjeng fra arbeidsgivere, familie og andre som følger deltakerne våre tett, sier Hjelde.