Onsdag vedtok et enstemmig representantskap i Nord-Trøndelag Krisesenter IKS at det skal bygges nytt senter til mennesker i akutt krise.

- Det var i dag 25 av 32 representanter til stede og gjorde enstemmig vedtak, så dette er en stor dag og en milepæl i krisesenterets historie. De skal ikke lenger gjemmes bort, de skal markedsføres ut i samfunnet og må venne seg til en annen type synlighet. De vil nå framstå som en del av et helhetlig offentlig helsetibud, sier Verdalsordfører Bjørn Iversen (Ap), som er leder av selskapets representantskap.

- Ønsker ikke noen omkamper

Styreleder for krisesenteret, Peter Daniel Aune, som også er daglig leder for Innherred interkommunale legevakt IKS, sier at det er entreprenør Kvernmo og Talde Prosjektstyring AS som er valgt som utbygger etter en anbudskonkurrase.

- Dette var en offentlig utlyst prosess, så vi var veldig spent på tilbyderne, men vi satt igjen med en som vi synes er attraktiv på alle de faktorene som var viktig for oss. Vi har vektlagt funksjonalitet og egnethet høyest med 50 prosent, på pris har vi sagt 40 prosent, mens 10 prosent går på ferdigstillelse, for vi ønsker at dette skal bli ferdig fort, da vi er på overtid, sier Aune.

Birger Asphaug, som jobber som innkjøpsleder i Steinkjer kommune, ble innleid som konsulent i anbudsprosessen, slik at Nord-Trøndelag IKS kunne være sikker på å ha fulgt det offentlige anskaffelsesreglementet.

- Det er en krevende øvelse og vi ønsker ikke noen omkamper. Så for å sikre at dette ble gjort på en grundig måte, har vi tatt inn ekstra kompetanse, sier Aune.

Tomten som det skal bygges på ligger i Nyvegbakken, nedenfor Verdalsøra barneskole, hvor Verdal kommune er grunneier. Det er like i nærheten av krisesenterets lokasjon i dag.

1,5 millioner kroner i året

Tomten som det skal bygges på ligger i Nyvegbakken, nedenfor Verdalsøra barneskole, hvor Verdal kommune er grunneier. Det er like i nærheten av krisesenterets lokasjon i dag, men det nye bygget vil bli mye større og på rundt 600 kvadratmeter, bygd i en L-form. Tomten vil bli festet av Kvernmo og Talde, og krisesenteret vil bli leietaker i en tiårsperiode, med mulighet for forlengelse.

Det er nå 30 år siden det ble etablert et Krisesenter i kommunen og de involverte partene sier det at de endelig kan få et nytt tilbud på plass, er etterlengtet.

- Vi skulle nesten hatt sjampanje her og spretta flaska, for vi er veldig glad for at kommunene har besluttet at de vil gå for dette, med de kostnadene som vi har skissert, sier Aune.

Hva er kostnadene?

- I og med at vi leier er det en kostnad på cirka 1,5 millioner kroner per år. Vi vurderte å bygge senteret selv, men med de utfordringene som ligger i det kommunale landskapet og usikkerhet rundt hva slags tjenester kommunene etter hvert skal drive, i tillegg til at bygget blir såpass spesielt, ville vi ikke ta risikoen med å bygge det selv. Da er det bedre for oss å leie, da vi binder oss mindre, sier styrelderen.

Daglig leder Inger Lise Svendgård i Nord-Trøndelag Krisesenter ser fram til å flytte inn i et nytt bygg. Her ved dagens bygg i Verdal. Foto: Andreas Ryen Eidem

Viktig med sikkerhet

Daglig leder Inger Lise Svendgård i Nord-Trøndelag Krisesenter er også meget fornøyd med at forslaget ble vedtatt og at de nå kan komme i gang.

- Vi har ventet lenge på et nytt bygg. Det vi har i dag er ikke tilpasset framtidens krisesenter. Så det blir et bygg som er både større, ivaretar fleksibilitet og med et tilbud til menn. Det er også en stor fordel at vi fortsatt skal være i Verdal kommune, sier hun.

Det nye bygget vil være på to etasjer med samtalerom, aktivitetsrom, lekerom for barn, fem beboerrom og to familierom, hvor et av disse er tenkt som et tilbud til menn.

- Det blir en egen leilighet der du kan være selvforsynt med egen inngang. Alle rommene i senteret vil få eget bad, det har vi ikke hatt før og det synes vi brukerne fortjener. Det blir også gode personalrom, for det er en mangel i dag, sier hun.

Senteret vil nå bli mer synlig i kommunen, men Svengård sier det samtidig vil bli skjermet og at sikkerhet er en viktig faktor.

- Du vil aldri kunne ta bort all risiko, men du skal gjøre bygget så sikkert at det tar lengre tid for noen å komme inn, enn det tar for oss å få tak i hjelp. Det er ivaretatt godt i leieavtalen, hvor vi har et samarbeid med Nokas. Politiet skal også vurdere sikkerheten og ha sine meninger om bygg og beliggenhet, sier daglig leder.

- Godt forhold til naboer

Svendgård sier hun er glad for at de fortsatt skal være i samme nabolag, og hevder det har vært aksept for krisesenteret blant de i området.

- Det har aldri vært noen uheldige episoder, har det det?, spør Iversen.

- Det har gått veldig bra, og vi har et godt forhold til naboene. De vet av oss og aksepterer oss, svarer Svendgård.

18 personer jobber ved senteret i dag. Disse fyller til sammen cirka 7,5 årsverk, og Svendgård sier det ikke vil være behov for å ansatte flere med nytt bygg.

- Det blir slik det er i dag, sier hun.

Det flunkende nye senteret skal etter planen stå ferdig allerede om ett år.

- Første oktober 2018 håper vi at vi kan invitere dere hit igjen og at senteret står ferdig. Utbygger er klar til å sette i gang, de har ventet på dette vedtaket og har forberedt seg deretter. Vi har store forventninger om at vi skal komme i mål, siden vi nå er ti år på etterskudd, sier Aune.