–Hei! Her går det bare bra! utbrytes det fra regjeringsbilen i Oslo, hvor landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) sitter i baksetet sammen med Vegard Skjesol (18) fra Åsen torsdag formiddag.

De har nettopp fullført en omvisning på Stortinget og deltatt på flere møter i Landbruksdepartementet før turen går videre på gårdsbesøk i Østfold.

Dale og Skjesol flankert av Hans Olav Bjerketvedt og Anne-Lene Bjerketvedt på Dyre gård i Østfold.

Det er nemlig hektisk å være landbruksminister – både for den ordinære statsråden, og for dagens vikar-statsråd fra Åsen. Vegard Skjesol ble plukket ut som et ledertalent fra Nord-Trøndelag gjennom Ungt Entreprenørskap, hvor hans ungdomsbedrift gjorde det så skarpt at han ble utvalgt som ungt, lokalt ledertalent. Dermed er han en av 30 unge ledertalenter fra hele landet, som får følge norske toppledere og politikere i arbeids- og næringslivet en hel dag for å lære av dem.

Til daglig er han tredjeårselev ved Mære Landbruksskole, og planlegger å ta over gården hjemme i Åsen etter hvert. Oslooppholdet kommer da godt med.

Ros fra statsråden

Landbruksminister Dale er tydelig på at han har fått en god vikar til å fylle sine sko.

–Det har gått helt strålende. Vegard er jo interessert i landbruk og har god oversikt over politikken. Derfor har det gått kjempebra, og han er tydeligvis veldig godt forberedt til jobben, sier Jon Georg Dale fornøyd via telefon fra regjeringsbilen.

Sammen med sin nye kollega reiste han til Dyre gård for å dele ut et merke for god bærproduksjon. Deretter ventet en avsluttende middag hvor 25-årsjubileet til Ungt Entreprenørskap ble feiret i Oslo.

–Det har vært en veldig interessant dag, hvor jeg har fått oppleve mye. Jeg har lært mye om landbrukspolitikk og hvordan systemer fungerer, sier Skjesol.

Vegard Skjesol var kledd for anledningen som leder for en dag i landbruksdepartementet hos Jon Georg Dale.

Med på alle møter

I løpet av dagen var Skjesol med på alle planlagte aktiviteter for statsråden. Han var også med på intervju med Bondebladet, og fikk gå i gangene med statsråden og hans stab. Han fikk også være med på ledermøtet i landbruksdepartementet samme morgen.

–Det var absolutt interessant. Jeg fikk et godt innblikk i hvordan de politiske systemene fungerer, sier han.

–Gir besøket mersmak på rikspolitikk?

–Det frister nok stadig mer med praktisk arbeid. Men jeg ser ikke bort ifra at jeg kan bli mer engasjert i lokal landbrukspolitikk, sier Skjesol.