–Klønete av kommunen

Karl M. Buchholt (V) har vært en av kommunestyrerepresentantene som undervegs i Dagsverket-saken har stilt kritiske spørsmål til administrasjon og politisk ledelse.

–Det er kjempebra at partene nå har kommet til enighet. Men jeg må si at kommunen har håndtert denne saken klønete tatt i betraktning at det har foregått i tre år. Vi har opplevd en vesentlig svikt i kommunens personalhåndtering. Det etiske regelverket har ikke vært på plass og kommunen har vært helt ut av kurs på en del områder, sier Karl M. Buchholt.

Han sier videre at kommunen nå må bygge opp tilliten til innbyggere igjen.

–Mange som jeg har snakket med synes ikke kommunen har håndtert denne saken på en god måte, og da helt uavhengig av hvordan dagsverket er blitt drevet. Nei, dette har ikke vært mønster til etterfølgelse når det gjelder å forholde seg til lover, regler og ytringsfrihet, sier Buchholt.

Venstrepolitikeren synes både ordføreren og rådmannen har vært for slapp i saken.

–Det har vært en sendrektig-het. De burde på et langt tidligere tidspunkt skjønt hvor skapet skal stå. Jeg synes hele greia er flau for kommunen. Det skal ikke gå tre år i en slik sak, og Sivilombudsmannen har vært tydelig hele tiden.

Trøite kritiserte Svarva

Det ble bare kort orientert fra rådmannen om forliket mellom Levanger kommune og Svein Olav Skogstad i onsdagens kommunestyremøte. Men det ble en litt krass debatt mellom Jostein Trøite (SV) og ordfører Robert Svarva (Ap) under spørsmålsrunden i kommunestyremøte.

Trøite spurte hvorfor ordføreren ikke har fulgt opp Sivilombudsmannens påbud om en gjennomgang av det etiske reglementet for å sikre de ansatte ytringsfrihet. Trøite spurte også hvor ordføreren ikke har ordføreren orientert kommunestyret om denne saken.

–Kommunestyret har et arbeidsgiveransvar, og det er derfor svært utilfredsstillende at ikke kommunestyret har fått innblikk i denne saken. Det er ekstra alvorlig at ordfører og administrativ ledelse ikke tar saken på alvor når Sivilombudsmannen påpeker slike forhold. Dersom kommunestyret skal utføre sin lederrolle og ombudsrolle i kommunen er vi avhengig av at alle medarbeiderne kan snakke fritt, sa Trøite. Han fremhevet videre at det bør være en selvfølge at demokratiske prinsipp også gjelder for ansatte i Levanger kommune.

–Saken følges opp

Ordfører Robert Svarva aviste at han ikke har fulgt opp saken.

–Den er fulgt opp. Sivilombudsmannen har bedt om å bli orientert om framdriften med gjennomgangen av de etiske retningslinjene. Det har Sivilombudsmannen fått svar på fra rådmannen. Rådmannen fikk et brev fra Sivilombudsmannen 21. september og svarte på det i et brev 26. september. Alt tyder på at Sivilombudsmannen er fornøyd med den framdriften som rådmannen har skissert i det svaret. Arbeidet med de etiske retningslinjene er startet opp, og det er som det står i redegjørelsen fra rådmannen at det tas sikte på å vedtas innen utgangen av juni 2018.

–Ikke orientert

Jostein Trøite konstaterte i replikk at ordføreren ikke hadde svart på spørsmål to, om hvorfor det ikke var blitt orientert om saken til kommunestyret.

Svarva svarte at han selv ikke hadde sett brevet fra Sivilombudsmannen.

–Det har gått til rådmannen i kommunen. Men jeg har satt meg inn i det, i og med det at jeg har fått spørsmål om det. Men det er en administrativ oppgave å sørge for å etterkomme retningslinjer. Det skal rapporteres til kommunestyret når det kommer et oppdatert forslag som kommunestyret skal ta stilling til de etiske retningslinjer.

Trøite var ikke fornøyd med dette svaret.

– Sivilombudsmannen refererer til et brev som er sendt til kommunen i 2016, for halvannet år siden. Kommunen svarte da at arbeidet skulle settes i gang høsten 2016. Er ikke ordføreren kjent med dette, eller bare kjent med purringen som kom i år? Det høres ut som du bare kjenner til purringen, sa Trøite.

–Et politisk ansvar

SV-politikeren sa videre at spørsmålet om ytringsfrihet er et politisk ansvar.

–Det går ikke an å skyve dette fra seg og bare si at dette er rådmannens ansvar. Det er et av de viktigste politiske prinsippene vi har i dette landet.

Trøite mente at ordføreren allerede i fjor burde orientert kommunestyret om brevet fra Sivilombudsmannen.

Sarva sa i sin sluttreplikk at han var klar over det tidligere brevet fra Sivilombudsmannen.

–Jeg er også klar over grunnen som rådmannen oppgir til at han ikke kunne komme i gang med det før nå. Jeg har forståelsen av at Sivilombudsmannen er tilfreds med at det jobbes med saken. De etiske retningslinjene er en politisk sak, og ytringsfrihet er kjempeviktig. Kanskje det viktigste av alt vi har i demokratiet. Det er jeg helt enig i. Men det er rådmannen som legger fram en slik sak for oss, og den kommer. Og det er da vi skal vedta de etiske retningslinjene, sa ordfører Robert Svarva.