Klokken 16.00 søndag var over 100.000 bøssebærere ute i Norges gater for å samle inn penger til årets TV-aksjon. Blant dem var 11-åringene Halvor Snøfugl, Casper Pettersen Aksnes og Filip Iversen fra Forbregd Lein og Stiklestad.

11-åringene banket på dører på Garpa og Prærien, og selv om mange ikke var hjemme denne søndagen, fikk guttene i alle fall penger fra de som åpnet for dem.

- Jeg tror vi har fått inn mellom 3000 og 4000 kroner, sier Casper.

Det er andre gang Halvor og Filip stiller som bøssebærere, mens Casper har gjort det i fire år nå. Ønsket om å være bøssebærere kommer fra guttene selv, og det var de som spurte foreldrene sine om å samle inn penger i år.

- Vi samler inn penger til folk i land som er i krig. Slik at de kan gå på skole, få seg utdanning og deretter komme seg i jobb, sier Halvor.

Guttene tramper inn på rådhuset for å levere det de har samlet inn.

- Viktig sak

Etter å ha gått runden i nabolaget var det en kald, men fornøyd gjeng som kunne gå inn på rådhuset og levere fra seg bøssene til aksjonsleder Trine Reitan.

- For en utrolig flott innsats dere har gjort!, sier Reitan når guttene kommer inn i lokalet.

Der møter vi også Annika Kjesbu (8) som har vært bøssebærer for første gang. Hun har gått fra dør til dør på Stekke sammen med farmoren Torill Bjerkan.

(F.v.) Annika Kjesbu (8), Torill Bjerkan, aksjonsleder Trine Reitan, Halvor Snøfugl (11), Casper Pettersen Aksnes (11) og Filip Iversen (11).

- Vi snakket litt om at det finnes barn i andre land som trenger penger for å gå på skole, og derfor bestemte vi oss for å gå. Det er en viktig sak, sier Bjerkan.

Var det greit å gå?

- Det var litt kaldt, sier Annika.

Ga folk penger da?

- Noen ga hundre kroner, noen ga småmynter og en ga to hundre kroner!, sier åtteåringen begeistret.

Færre bøssebærere

NRK-sendingen om TV-aksjonen startet klokken 16.00 og varer helt til midnatt. Årets aksjon går til UNICEFs arbeid for å gi utdanning til barn rammet av krig og konflikt. Pengene som kommer inn skal sørge for skoleutstyr, videreutdanning av lærere, oppbygging av skoler og læringssentre i Colombia, Mali, Syria, Pakistan og Sør-Sudan, skriver NTB.

- Det er cirka 120 personer som har gått med bøsser i Verdal i år. I fjor var det nærmere 140, så det er noen færre, sier Reitan.

Som følge av at det er færre som går, er det noen områder i kommunen som ikke har blitt dekt.

- Det er noen dalfører vi har slitt med, samtidig som enkelte har fått større områder enn før. Og selv om det er færre som går, så tror jeg vi må være fornøyd, for det er ikke enkelt å få så mange til å stille, sier Inger Storstad i aksjonen.

Trine Reitan og Trond Selseth tømmer bøssene og sorterer pengene som kommer inn.

- Det er vanskelig å være uenig i det pengene skal gå til, det er jo skolegang til barn i krigsområder, men likevel er det noe med å klare å mobilisere og få folk til å være med her hjemme. Vi håper det er flere som finner det mulig å gå neste år. Jo flere som går, desto mindre tid tar det å samle inn penger, sier Reitan.

Fredag, tre dager før selve aksjonsdagen, var det samlet inn nærmere 40 millioner kroner i Norge. Bidragene kom fra både skoler, organisasjoner og næringsliv. I fjor fikk Regnskogfondet inn 189 millioner kroner, en nedgang fra toppåret 2014, da 251 millioner kroner ble samlet inn til Kirkens Nødhjelp, skriver NTB.