Svaret er langt på vei ja i boken «Vikingtidens utbrudd» som er skrevet av Torgrim Titlestad.

Forfatteren beskriver opprinnelsen til vikingtiden som et motangrep mot den mangeårige brutale ekspansjonen til frankerne og Karl den store. I Skandinavia fryktet man invasjon med god grunn.

–Vikingenes herjinger må sees i ly av det som skjedde forut for det som er blitt stående som epoken vikingtiden, ifølge forfateren.

Press fra sør

Kongen av frankerne, Karl den store, hadde lagt under seg store områder i Europa. Denne ekspansjonen skjedde ikke bare i fredelige former, snarere motsatt. Det mest kjente eksempelet på brutaliteten var massakren ved Verden i Nord-Tyskland i 782. Frankerne hadde tatt til fange 4.500 saksere som ble tvangsdøpt og deretter henrettet. Okkupasjonen varte over mange år og innebar også angrep på saksernes hedenske tro og kultur.

Frankerne ødela helligdommer og forbød saksernes tingsystem. Dette førte til gjentatte opprør, med nye harde straffer fra frankernes side.

–Disse hendelsene var godt kjent i Skandinavia som må ha sett frankerne som faretruende erobrere som med sverd og bibel i hånd knuste et tros- og samfunnssystem som var tilnærmet likt deres eget, fremhever forfatteren.

Danskene kunne ikke stå imot den mektige frankiske landhæren. Men vikingene hadde utviklet tidens beste skip som kunne seile helt opp til stranden og inn i elver. Raske geriljaangrep var en advarsel om hva Karl den store kunne vente hvis han gikk inn i Danmark. Hele kysten og byene langs elvene av Frankrike og Storbritannia ville være truet.

På 800-tallet ødela vikinger munken Alcuins gravmonument, noe som antyder hva de mente om denne politiske rådgiveren og pådriver for kristningen av Skandinavia.

Gjenstand for diskusjon

Innholdet i boka vil utvilsomt være gjenstand for diskusjon blant lærd og lekfolk. Religions-historiker Øystein Morten hyller i forordet i boka Saga Forlag og Torgrim Tiltlestad for å nærmest alene bære sagaarven på sine skuldre. Øystein Morten er ikke enig i alle konklusjonene i boken, men gir honnør for forfatterens argumentasjoner. Titlestad prøver å vise hvilken kulturkollisjon angriperne på Lindsfarne må ha båret i seg. Angrepet kan sees et forsvar mot trusselen fra en annen sivilisasjon.