Få hadde kanskje trodd at en restaurant som ligger midt i et anleggsområde, skulle velge å ha sin storåpning akkurat nå. Men torsdag morgen la driver Rune Elnan ut følgende melding på restaurantens Facebook-side:

"Nå klarer vi ikke vente lengre! Fortsatt mye anleggsvirksomhet i området, vi mangler en del stæsj. Meeeen, vi har bakt kanelsnurrer, kokt kaffe og gjort klart til lunsj. Dere finner oss (kanskje?)"

- Vi hadde ikke lyst til å åpne før vi var klar, men samtidig blir man ikke alltid 100 prosent klar. Så i går sa vi bare, okei, nå åpner vi,  sier Elnan når Innherred møter han i det splitter nye lokalet ved Moan-fjæra.

Midt i et anleggsområde

Selv om det fortsatt er en del som gjenstår, har i alle fall det meste kommet på plass til åpningen. Når Innherred besøker lokalet er det fortsatt snekkere i arbeid for å gjøre ferdig et større kjøleskap for vin, men flere gjester har tatt plass for lunsj.

- Det var bra med folk innom på torsdag. Det var litt trøbbel med kasseapparatet, men noe småtteri er det alltid. I dag har det vært rundt 40-50 personer innom. Vi har også fått mange bordbestillinger utover november, til julebord og sånn, sier han.

Restauranten ligger enda i et anleggsområde på Moan, men Elnan håper gjestene likevel finner fram. Foto: Kristin Heggdal

I og med at det er et anleggsområde utenfor her, var dere nervøse for at folk ikke ville finne fram?

- Jo, vi var jo det. På tirsdag rigget de ned ei heiskran, og da gikk det ikke an å komme fram i det hele tatt, så det var bra vi ikke åpnet da. Det er fortsatt litt vanskelig å finne fram, men det blir etter hvert!, sier Elnan.

- Har hatt tanker om en slik plass i ti år

Det går i ett for Elnan om dagen. For noen måneder siden åpnet han et 100 kvadratmeter stort lokale i den østre enden av Coop-bygget, kun noen steinkast unna den nye restauranten. Der har Bruborg Bakeri flyttet inn. Det er ikke det tradisjonelle åpne bakeriet, men fungerer heller som et produksjonslokale for cateringvirksomhet og andre leveranser.

Bruborg Bakeri blir naturlig nok en viktig leverandør til restauranten han nå har åpnet tvers over veien.

- Vi skal ha brødsalg her. Det blir ikke så mye i november, men vi skal ansette en ny baker i desember, så da blir det mye, sier han.

Famille fungerer som cafe på dagtid og restaurant på kveldstid. I desember begynner de også med salg av brød. Foto: Kristin Heggdal

Hvor lang tid har det tatt å få på plass restauranten?

- Alt for lang tid egentlig. Vi har hatt tanker om en slik plass i sikkert ti år, men selve planleggingen har kanskje tatt ett og et halvt år. Det er også litt for lang tid, for da har man så god tid igjen, helt til man plutselig ikke har det, sant. Så det at det fortsatt er arbeidere her er kanskje litt tåpelig, ettersom vi har brukt så lang tid, men på grunn av misforståelser og leveranser, ble det sånn, sier Elnan.

Restauranten har et industrielt preg. Foto: Kristin Heggdal

- Folkelig plass

Siden det har tatt tid kan Elnan fortelle at restauranten i alle fall er godt gjennomarbeidet, blant annet menyen.

- Det skal være en folkelig plass. Det er ikke sånn at vi vil at folk skal ringe og bestille bord for to personer til lunsj, vi vil heller være en plass der du bare kan stikke innom og ta deg en kopp kaffe og en bolle liksom. Det skal være en familieplass, sier han.

Så da får man ikke bestille bord til lunsj?

- He-he, jo, det er ikke det det handler om. Men vi informerer gjestene om hvilken type plass vi vil dette skal være. Det er et nytt konsept, så vi vil fortelle folk hvordan det fungerer, sier han.

Torsdag åpnet Famille Kolonial dørene. Foto: Kristin Heggdal

Karbonade, burger og surdeigspizza

En plass for alle, er tanken til Elnan. De skal ha åpent fra morgen til kveld, og tilby både fransk/italiensk mat, bakevarer og forskjellig drikke.

- Man kan komme på kveldstid og kjøpe skikkelig middag, samtidig har vi blant annet karbonadesmørbrød, surdeigspizza og burgere. Det er ganske ukomplisert mat, veldig folkelig. Ingen hvite duker på bordene, sier han.

Selv om maten kan se ukomplisert ut i seg selv, ligger det mye arbeid bak for eksempel pizzabunnene og burgerbrødene. Som baker er dette noe han er opptatt av.

- Surdeigen har ikke noe gjær, vi bruker et spesielt mel og den står til heving i to dager på Bruborg Bakeri. Der lages også burgerbrødene. Vi legger sjela vår i det, sier han, som påpeker at restauranten også skal fungere som en liten kolonial, da de har utsalg av blant annet oljer og krydder.

I tillegg til cafe og restaurant, er det også utsalg av oljer og krydder i lokalet. Foto: Kristin Heggdal

- Heftig de siste ukene

Restauranten kommer totalt til å ha seks-syv årsverk, men da det også blir selskapslokale der etter hvert, som skal brukes ved konfirmasjoner og bryllup, vil de måtte ha flere ansatte i disse periodene.

Når den nye bakeren er på plass i Bruborg Bakeri, vil vedkommende få ansvar for det meste der, men Elnan vil fortsatt stå som daglig leder og være med på for eksempel produktutvikling.

- Jeg er så glad i å bake vet du, men når vår nye ansatt er på plass blir det litt mer tid på meg i restauranten, sier han.

Jobber du døgnet rundt?

- Jeg har ikke tenkt å gjøre det på sikt, men det har vært veldig heftig de siste ukene. Jeg har vel stått opp før resten av familien og lagt meg etter de har sovnet, sier han, som forteller at kona hans også har jobbet mye i restauranten den siste tiden. Blant annet med interiør.

- Det er så mange valg å ta. Vi har fått hjelp til fargevalg og sånt, men den siste finishen må vi bestemme selv. Det begynner å ta seg til da!, sier Elnan.