– Hadde jeg startet opp i dag, ville jeg ikke kalt butikken Den Blå Krukke. Det er da ingen som sier Den Blå Krukke. Folk sier Blå Krukke.

Kari Woll «skravler i vei», som hun sier om seg selv. Og så begynner hun på fortellingen Om Den Blå Krukke, et lite eventyr om en nisjebutikk som har holdt det gående mot alle odds.

– Det var en gang... begynner Wold og forteller om den unge, nyutdannede bibliotekarkvinnen fra Trysil. Hun hadde hatt et lite vikariat på Ringsaker, men i 1983 åpnet det seg en mulighet i Nord-Trøndelag. Hun var slettes ikke fremmed for tanken, faren Botolf Woll var jo verdaling – og hun hadde en haug med søskenbarn der opp.

Det ene førte til det andre. Ikke nok med at hun fikk jobb ved biblioteket i Steinkjer, hun ble gift med Jon Bjartnes og ble småbarnsmor.

Fra bøker til design

Etter år som både bibliotekar kom Kari til et punkt der hun summerte opp tingenes tilstand. Hun var hadde underveis blant hyllene på biblioteket fått interesse for design og interiør. Den da 39 år gamle tok et valg: Hun ville starte opp en butikk. Thomsensgården på Verdalsøra var ledig. Bakerne hadde flyttet ut til de lokaler. Fra tanke til handling gikk det fort. Søsteren Vera tegnet logo i ultramarint og koboltblå. Snart var førsteetasjen i den snart 200 år gamle bygningen fylt med kvalitetsvarer for hus og hjem. Med britiske Tricia Gulid som en ledestjerne og inspirasjonskilde var boller skiftet ut med tapet, gardinstoff og møbelstoff i sprekt design og energiske farger.

– Det konseptet har vi holdt på siden. Vi skal være et vindu mot verden, fastslår Kari Woll.

Fra to til tre rom

Butikken startet opp med to rom, kjøkken og stue. I dag er også midtrommet fylt opp. Nisjebutikken er et aldri så lite skattkammer. Her står estetikk og kvalitet i høysetet. Ryktet om den spesielle butikken har nådd utenfor Verdal.

– Hvorfor valgte du navnet Den Blå Krukke?

Kari nevner navnesøster Kari med etternavnet Bremnes. Hun ga ut plata Blå Krukke i 1989.

– Men tankene jeg hadde omkring navnet var at «krukka» skulle være en kilde til vakre og nyttige ting. Ei krukke kan inneholde og fylles med mye, men ikke alt.

Holder ut

Men mye har det blitt opp gjennom årene, og det har til tider vært en strevsom affære. Ja, Kari Woll innrømmer at hun også stilt seg spørsmålet om hvorfor hun startet med dette. Noen gullkantet virksomhet har det ikke vært, men følelsen for fargeklatten i Vektergata har vært sterke. Så sterke at det har blitt stadig nye år.

– Og vi har ikke drevet med røde tall, fremhever innehaveren som fra 2008 fikk med seg Bente Hjelde som medeier.

Nye forsyninger og fornyinger må til, året igjennom.

Driftsresultatet har de siste tre årene svingt fra 49.000 til 307.000. Det er flere ting som virker inn på omsetningen. Et år kan de treffe på produkter som slår ekstra godt an.

Damene har opparbeidet seg mye kunnskap og har intuisjon om hva som kan slå an på Innherred, og kunsten er å bestille et passe antall av de ulike produktene som velges ut. Å dra på turer i inn- og utland for å vurdere varer, oppdatere seg og følge hører med til arbeidet.

Jubileumsmarkering

Lørdag 11. november markerer nisjebutikken 20 år.

– Vi skal ha lett servering til kundene. Det blir utlodning på fine ting, og vi selger stoffer til 20 prosent rabatt, reklamerer butikk-innehaverne. De håper på en travel dag i møte med kunder.

P.S. Nabo i gata, Innherredsbakeriet, har også 20-årsjubileum for lokalene de flyttet inn i 1997. Men det er et annet eventyr fra næringslivet på Verdalsøra.