Ingeborg-Anna og Siverts jul

Primstav og overtro forteller når ting må være ferdig før høytiden.
Nyheter

Tausa Ingeborg-Anna er i gang med rundvasken, mens drengen Sivert ordner med litt ved. Han ser litt stort på det, og maser ikke mer enn nødvendig.

–Jula kjæm, lell, sier Sivert..

Ingeborg-Anna synes drengen i Vegvokterboligen er bedagelig nok, for det er mye som skal være i orden før jul – og mye før Lussi-dagen.

–Alt arbeid som går rundt må være ferdig til 13. desember, tresking, baking og kjevling, spinning med rokken, forteller hun. For å holde styr på alt brukes primstaven.

Huserte gardimellom

En av de aller viktigste dagene er 13. desember. Lussimesse. Det er dagen til Santa Lucia. Men akkurat denne dagen blandes med den gamle overtrua om Lussi Langnatt og Oskorsraia. Ingeborg-Anna vet om ei taus som brøt reglene, og hun fikk oppleve det støyende følge av allslags trollpakk som for gardimellom og huserte.

Fortellerstund

Slike fortellinger er en del av førjulsstunden som Stiklestad Nasjonale Kultursenter har i Vegvokterboligen på museumsområdet. Fra 12. – 15. desember kan grupper med barn få besøke Ingeborg-Anna og Sivert. Opplegget har blitt veldig populært siden det ble lansert for noen år siden. I år vil i alt åtte grupper få innblikk i gamle juletradisjoner og historier om tro/overtro.

Når barna kommer til Vegvokterboligen er de over 100 år tilbake i tid. Tausa Ingeborg-Anna er godt i gang med juleforberedelsene. Hun styrer inne i huset, vasker og baker dagen lang. Drengen Sivert forteller barna at han har en hemmelighet. Han holder på å lage ei treskje av vedskie. Men det går helt galt når tausa kommer brått på og i for-fjamselsen kaster han hele vedskia i ovnen.

Nissen får grøt

Fjøsnissen har også en sentral rolle i førjulsstunden. Rundt husnova lurer han med sine hyss og venter på å få grøten sin. Denne nissen er helt annerledes enn nissene som dukker opp på kjøpesentre og førjulsarrangement. Han kan være en liten hissigpropp, men er samtidig en kar som er viktig for han passer på dyrene på gården. Det gjelder å stå på god fot med fjøsnissen, og da er servering av grøt til jul viktig.

Etter selve fortellerstunden i Vegvokterboligen, får barna bli med i leikefjøset.

–Det er også veldig populært, forteller Lars Børre Hallem og Hildur Norum som leder førjulsstunda.

Formidlingen passer best for barn mellom 3-5 år. Det er førstemann til mølla-prinsippet som gjelder. I fjor ble samtlige førjulsstunder fylt opp.

Jul igjen

Barn kan også delta på juleforberedelser, treffe julenissen og høre julefortellinger fra gamle dager under Jul igjen. Arrangementet arrangeres 9. og 10. desember.