– De banebrytende gudstjenestene kommer tett som hagl, sier sogneprest Kjartan Berglid. Og sikter denne gang til søndagens spesielle gudstjeneste som finner sted i Bamberg arbeidskirke.

Levanger menighet går sammen med den etiopisk-eritreiske menigheten. Dermed blir det innhold fra begge miljøer under søndagens begivenhet.

–Vi har en ortodoks menighet i Levanger med opprinnelse fra Etiopia og Eritrea som til vanlig samles hver uke i den katolske kirke.

Menigheten er så stor at den katolske kirka relativt ofte blir for liten. Da låner de i stedet Levanger kirke. Dermed har det også oppstått en relasjon mellom våre to menigheter, forteller Kjartan Bergslid.

Bedre kjent

Han tilføyer at det er et tillitsforhold som har bygd seg opp.

–Da handler det ikke bare om å feire sammen, men også om å bli bedre kjent med hverandre. Etter gudstjenesten samles vi også for et felles måltid, med både eritreisk og norsk mat på menyen, informerer han.

Formmessig har menighetene ulik tilnærming, men søndagens gudstjeneste er likevel en integrert begivenhet.

Forskjellig

– Gudstjenestefeiringa til den ortodokse menigheten er ganske annerledes enn vår. Det åndelige språket er annerledes, men veldig fascinerende for oss som har vokst opp i Levanger og Norge.

Å se hva de gjør, hvordan de synger, hvordan de lovpriser Gud, det kan være en stor opplevelse. De har en gudstjeneste preget av afrikansk kultur, både i klesdrakt og spiritualitet, sier Bergslid.

Han legger til at den felles gudstjenesten er viktig også for å bygge relasjoner mellom kristne i lokalsamfunn, og samtidig gi nye landsmenn en opplevelse av at her er de velkommen.

– Her ønsker vi å leve sammen og be sammen i Guds hus. Vi vil synliggjøre at kristne hører sammen. Selv om det er store forskjeller, er det også ganske mye som binder oss sammen.