Fløtta hit

Dro da Trump ble president

Hilde flyttet hjem til Levanger etter 28 år som amerikaner.

Håndballsjef Nå er Hilde Reitan Moen midlertidig daglig leder i Levanger Håndballklubb.Foto: Erlend Aune

Nyheter

– Jeg skal ærlig innrømme at jeg gråt da han ble valgt til president.

Hilde Reitan Moen sitter foran oss på LHK-kontoret i Trønderhallen. Hun forteller oss litt om bakgrunnen for at hun igjen har blitt levangsbygg – siden hun dro over dammen i 1989.

- Jeg skulle nok klart meg greit i USA videre, selv med Trump som president, men jeg var nok mer bekymret for datteren min – at hun måtte vokse opp i et slikt samfunn som går i en negativ retning.

Men la oss spole tilbake litt.

Sekretær for sjefen

Hilde er vokst opp på Levangernesset. Etter videregående ble det jobb et par år i sparebanken etter sekretærlinje på Steinkjer.

– Dette var jo før bankvesenet ble modernisert, så da trengte de folk i lokalene.

Men eventyrlysten brakte Hilde ut i den store verden. Hun dro til Boston som au pair. Der trivdes hun så godt at hun begynte på universitet, og ga seg ikke før hun hadde en «master i business and administration».

Hun ble boende i byen på størrelse med Oslo, og har stort sett hele tiden jobbet innen utleie og forvaltning av eiendom.

I 1994 ble datteren Vilhelmina født. Hun er levd hele sitt liv i USA, snakker ikke norsk, men har likevel blitt med mor på flyttelasset til gamlelandet.

Nå bor de sammen i leilighet på Nesset – et steinkast fra barndomshjemmet.

Der bor mamma Liv Kirsten Moen fortsatt, og selv om hun bare er 70 år så lurer vi på om det var litt av bakgrunnen for flyttingen tilbake?

Endelig samlet

– Hvis jeg sier det så blir mamma fornærmet på meg, men det er klart det hadde sitt å si. Vi er en liten familie, og hadde ikke Vilhelmina sagt ja til å flytte så hadde det nok blitt et vanskelig valg for meg.

Hilde sier de bestemte seg for å flytte i løpet av en dag, men hun kjente vel at hun var klar for noe nytt etter 20 år i samme jobb – og så var det dette med Trump da.

– Vi leide ut mange hybler til studenter, og flere kom på kontoret og gråt og var fortvilet over at Trump var blitt president.

Vikariat

50-åringen har nå fått seg et engasjement som daglig leder LHK, mens datteren lærer seg norsk på voksenopplæringen på Staup.

Hun skryter av alle i miljøet rundt håndballklubben. Nå er det ekstra travelt i forbindelse med at klubben skal arrangere sin tradisjonsrike julegalla om 14. dager. Søndagen før er det ny hjemmekamp mot Follo, og den nye daglige lederen håper publikum kommer i like stort antall som siste kamp mot Gjøvik.

Det var for øvrig barndomsvenninnen Hege Børve som tipset klubben om Hilde. De delte klasserom helt fra barneskolen til de fikk på seg russelua. Siden har det holdt kontakten.

Hilde må nok innrømme at hun har tenkt et par ganger hva hun har gjort, for det er stor forskjell på Boston i USA og lille Levanger.

Tammere sentrum

– Jeg synes bybildet i Levanger har blitt litt dødt siden jeg bodde her, og så har jeg inntrykk av det er så mange flere biler i dag. Før gikk alle. Nå virker det som alle skal kjøre bil – uansett.

Men en annen sak som den hjemflyttede vil fortelle oss er at vi har det godt i Norge – både i med tanke på arbeidsliv og våre rettigheter for øvrig.

- Dere kan ta fri en langhelg, og ferie stort sett når det måtte passe. Jeg hadde nesten ikke lengre ferie i løpet av tiden i USA, så dere skal være stolt og glad over hvordan det er i Norge.

Hun har også rukket å få med seg at toppturer i distriktet er noe som mange skal ha med seg.

– Jeg har vært på Hårskallen, og en topp ved Tomtvatnet, men en ting har jeg merket meg etter at jeg kom tilbake.

Det Hilde tenker på er at nordmenn har så flotte turklær, selv om de bare skal gå seg en liten tur langs veien. Slik er det ikke i USA – hvor de som trener mest stort sett bare jogger rundt i en sliten joggebukse og T-skjorte.

– Så jeg har fått klar beskjed fra Hege om å investere både i nye klær og sko, og det må jeg vel gjøre når jeg skal springe på alle ti-på-topp ene neste år.

Det er ikke bare enkelt å bli trønder igjen etter så mange år.