Som verge for en multihandikappet person med spesielle behov, mener Gunnbjørn Bremset at Levanger kommune er ansvarlig for en rekke klandreverdige forhold. Blant annet skal personen ifølge vergen ha blitt utsatt for flere tilfeller av vanskjøtsel og og medisinsk feilbehandling.

«I stedet for å sørge for et fullkomment, helhetlig og forsvarlig tjenestetilbud for en person med spesielle behov, har kommunen vært mest opptatt av å sikre kommunens interesser på bekostning av aktuell bruker. Det har blitt krevd full betaling for sterkt mangelfulle tjenester (...).» skriver Bremset i et brev til Levanger kommune. Han har også sendt brevet til statlige etater som Sivilombudsmannen, Statens helsetilsyn og Statens sivilrettsforvaltning, samt til flere medier.

Brukeren døde i juli 2017. Da hadde han bodd i Levanger siden våren 2016.

–Verken evne eller vilje

Gunnbjørn Bremset mener Levanger kommune verken har vist evne eller vilje til å samarbeide med verge og pårørende for å få til en optimal løsning. Han hevder kommunen systematisk har krenket de mest grunnleggende rettigheter som gjelder for innbyggere flest, og svake personer spesielt. Han lister opp flere punkter som grunnlag for det han mener er rettighetskrenkelser mot en person under vergemål. Her er noen av punktene i en redigert versjon:

I strid med søknad og behov ble en ung mann mot sin vilje plassert på en institusjon for gamle, syke og døende personer i perioden mars 2016-juli 2017. I løpet av det ufrivillige institusjonsoppholdet ble den unge mannen utsatt for flere tilfeller av vanskjøtsel og medisinsk feilbehandling.

På grunn av manglende tannpuss og munnstell i en periode på flere uker oppsto kraftige kariesangrep og betennelser som medførte at brukeren måtte trekke to tenner.

Til tross for at kommunen gjentatte ganger ble gjort oppmerksom på alvorlig, livstruende epilepsisykdom unnlot kommunen å ha kontinuerlig tilsyn med brukeren i en lang periode.

I løpet av de 16 månedene brukeren bodde i Levanger kommune fikk han ikke én eneste gang tilbud om å være med på aktiviteter eller andre former for velferdstilbud.

Flere ganger ble den multihandikappete brukeren uten språk og formidlingsevne sendt til sykehus uten at det fulgte med kjente pleiere eller informasjon om årsak til innleggelse.

Levanger kommune nektet å legge til rette for en myk overgang med at kjente personer og erfarne pleiere kunne være med å sikre kompetanseoverføring til nye pleiere.

Levanger kommune har aktivt unnlatt å samarbeide med verge, har ikke besvart skriftlige henvendelser og respondert på anmodninger om møte med verge.

Levanger kommune unnlot bevisst å behandle klage på institusjonsopphold i 15 måneder, og oversendte klagen til overordnet myndighet først to måneder etter at bruker døde.

Levanger kommune har aktivt villedet overordnet myndighet med selektivt utvalg av informasjon, svært skjev saksframstilling og direkte feilaktige opplysninger.

Levanger kommune har gjennomført en Kafka-lignende prosess ved å rette generelle anklager mot verge, samtidig som viktige henvendelser har vært sendt til feil adressat.

Til tross for mangelen på adekvate tjenesteytelser har Levanger kommune sendt betydelige økonomiske krav, også for tjenester som har vært uønsket og som har vært påklaget uten realitetsbehandling.

Imøteser kontroll

Levanger kommune har sendt alle dokumenter til Fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

–Vi har verken noe å skjule eller skamme oss over. Her har vi gitt tilbud til en multisyk person som vi synes har vært veldig bra.Nå ønsker vi at fylkesmannen kikker på brevet, kontrollerer oss og vurderer saken, sier kommunalsjef helse, Jon Ketil Vongraven i Levanger kommune. Han legger til at han ikke kan kommentere saken utover det.

Fylkeslegen bekrefter at dokumentene er mottatt.

–Brevet er på ordinær måte lagt til arkiv for føring i vårt saksbehandlersystem. Deretter vil saksbehandler vurdere hva Fylkesmannens myndighet og rolle er i denne saken. Denne vurderingen er ennå ikke gjort, informerer fylkeslege Marit Dypdal Kverkild.

Kommunalsjef helse, Jon Ketil Vongraven, er ikke enig i framstillingen fra Bremset.