- Prosessen med å avvikle Innherred samkommune har gått veldig bra, og de ansatte har samarbeidet godt. Vi har lagt vekt på å gi informasjon underveis, og føler at det meste har gått bra. Vi håper og tror at alt av overflyttinger og nyansettelser er klare i god tid før nyttår, sier personalsjef i Innherred samkommune, Vidar Solheim.

Han sitter med mye av ansvaret for å avvikle samkommunen, i og med at han har personalhåndteringen. De berørte i samkommunen har jobbet innen følgende felles enheter for Levanger og Verdal siden oppstarten av samkommunen:

- Brann og redning

- Dokumentsenter

- IKT

- Kemner

- Økonomi

- Servicekontor

- Samfunnsutvikling

- Personal og organisasjon

- Utviklingsstab

130 ansatte flyttes

Endringene utgjør totalt 130 ansatte, som per i dag jobber i Innherred samkommune. De har for øvrig rettigheter knyttet til sin opprinnelige morkommune, som gjør at de har rett på å få jobb i sin gamle kommune ved en eventuell oppløsning. De kunne også ønske seg til en av kommunene, og 53 ansatte hadde stilling i Levanger som førsteprioritet. 21 hadde stilling i Verdal som førsteprioritet.

Enhetene blir nå enten delt opp mellom morkommunene eller flyttet over i nye selskaper for fortsatt felles drift.

En rekke overflyttinger fra samkommunen til de to morkommunene er nå på gang, og ansatte skal flyttes mellom rådhusene etter hvor de skal plasseres. Blant annet flytter tre økonomiansatte fra Verdal rådhus til Levanger, mens fem andre ansatte flytter inn i rådhuset i Verdal.

- Vi er ikke bekymret for mangel på kontorplasser til de ansatte som flyttes på. Det skal gå veldig fint både i Levanger og Verdal. I Levanger flytter blant annet skattekontoret ut, sier Solheim.

Blant de ledige stillingene som nå opprettes, finner vi stillingen som daglig leder i Innherred samkommune. Det er egentlig ikke en samkommunestilling, da den nå skal avvikles. Men det er en lederstilling for tre nyopprettede §27-selskaper som Levanger og Verdal kommuner etablerer sammen som en erstatning for samkommunemodellen.

§27-selskapene er et samarbeid mellom kommunene, som går sammen om å etablere et interkommunalt samarbeid i et eget selskap for større kommunale driftsoppgaver. Det for å høste stordriftsfordeler, i stedet for å bekoste alt alene. Selskapene skal ha hvert sitt styre, men blir ledet av en felles sjef til daglig.

Ifølge personalsjefen er det all grunn til å fortsette gode samarbeid mellom kommunene også etter oppløsningen.

- Samarbeidet kommer til å være like godt som før. Det skulle egentlig bare mangle, sier Solheim.

Han er for øvrig klar over at det er flere krevende lederstillinger som skal fylles. Dermed er det ikke sikkert at alle lederstillinger er fylt til nyttår.

- Det er flere kompliserte stillinger, som ofte krever relevant erfaring fra andre kommunale stillinger. Vi håper på å ha alle stillinger besatt før nyttår, men samtidig er vi forberedt på å hjelpe hverandre i den tilfellene hvor ansettelser krever litt mer tid.

Flere utlysninger

Flere sentrale stillinger er nå enten lyst ut eller under ansettelse i begge kommuner.

Verdal:

- Økonomisjef: Søknadsfrist 7. november. Foreløpig én søker.

- 2 Økonomirådgivere: Søknadsfrist 7. november. Foreløpig sju søkere.

Levanger:

- Enhetsleder institusjonstjenester: Søknadsfrist 1. desember. Foreløpig ingen søkere.

- Kommuneoverlege: Søknadsfrist utløpt, tre søkere til stillingen. Ansettelsesprosess i gang, men ikke fullført.

- Næringssjef: Søknadsfrist 19. november. Gjenopprettet stilling, som har stått ubesatt de siste par årene.

Å bryte opp samkommunen og reetablere egne kommunale tjenester betyr naturligvis ekstrakostnader for kommunene. I budsjettforslaget for Verdal kommune i 2018 er det lagt inn en ekstrakostnad for tilbakeføringen på sju millioner kroner årlig – i hvert fall neste år. Rådmannen foreslår dermed også å øke eiendomsskatten fra 3,5 til 4,5 promille for å dekke inn ekstrautgiftene. Det vil gi kommunen ti millioner kroner i ekstra inntekter.

Rådmann i Verdal, Jostein Grimstad, sier at det har vært viktig å sikre gode framtidsløsninger for kommunen i forkant av avviklingen av samkommunen.

- I budsjettframlegget denne uken prøvde vi også å holde litt rede på dette for historiens del. Det skal være mulig å finne tall på kostnader og effekter senere. Vi har regnet på merutgiftene det gir å avvikle samkommunen, og for Verdal ligger det i økonomiplanen en økning på 8,7 millioner kroner. Alt dette hører imidlertid ikke direkte til avviklingen, da vi også velger å øke ledersiden samtidig. Isolert sett ligger merkostnadene etter avviklingen et sted mellom seks og sju millioner kroner neste år, sier rådmannen.

Flere endringer

Han legger samtidig til at det er rom for endringer i årene framover.

- Fra 1. januar går ansatte inn i Verdal kommune og de nye selskapene. Men vi skal hele tiden forbedre oss og utvikle kommunale tjenester. Vi ser at vi får en pukkelkostnad nå ved avviklingen, som gjør at overgangen blir dyrere før alt er integrert i kommunen. Over tid vil vi kunne ta ut forbedringer, sier Grimstad.

Han legger til at flere områder blir upåvirket av avviklingen, og flere avdelinger består videre under ny drift i egne selskaper med samme ansatte.

- Det vi ser er ingen endring innen IKT, oppmåling, geodata, innkjøp og kommuneadvokater. Så tar vi jo hjem en del stillinger og lyser ut en del. Merutgiftene blir en del av den ordinære rammen vi må husholde. I tillegg foreslår vi å bruke noe av disposisjonsfondet på merkostnadene fram mot 2020 for å kjøpe oss tid til å områ oss, sier Grimstad.

Personalsjef Solheim poengterer samtidig at det er viktig å beholde kompetansemiljøene samlet i størst mulig grad.

- Det har vært viktig for oss å få videreført tjenester med gode fagmiljø, sier han.

Flyttes tilbake

Ifølge en oversikt Innherred samkommune har utarbeidet for Innherred, skal 47 ansatte i samkommunen flyttes tilbake til Levanger kommune som arbeidsgiver. Det betinger tre nyansettelser. I Verdal kommer 19 ansatte tilbake til kommunen, og 15 nyansettelser skal gjennomføres i tillegg.

I de fire §27-selskapene blir de ansatte i utgangspunktet videreført som i dag uten endringer. Det omfatter følgende antall:

- Brann og redning (under utarbeidelse): 19 ansatte

- Regnskap, innfordring og lønn: 16 ansatte

- Geodata og oppmåling: 6 ansatte

- Kemner, IKT, innkjøp og kommuneadvokater: 23 ansatte

Verdal koster mest

Personalsjef Vidar Solheim understreker at hver stilling som overføres ikke medfører 100 prosent kostnadsøkning.

- Stillingene har eksistert i samkommunen, hvor det har vært en deling av lønnsutgiftene på 57/43 prosent mellom Levanger og Verdal. Ved avviklingen overtar hver kommune lønnsutgiften, men lønnskostnaden øker tilsvarende gjenstående restprosent. Det er også årsaken til at avviklingen av samkommunen koster Verdal kommune 1-2 millioner kroner mer enn Levanger.

- Levanger er en større kommune, som har dekket 57 prosent av kostnadene i samkommunen. Når Verdal da har 43 prosent av kostnadene, øker deres kostnader mer enn for vår del. Dermed ender Levanger med vel fem millioner kroner i merutgifter i 2018 sammenlignet med 2017 på grunn av avviklingen av ISK, sier rådmann Ola Stene i Levanger kommune.

Stene tror for øvrig at det kan utvikle seg flere samarbeid på tvers av kommunegrensene i årene framover. I så måte vil de nye selskapene bare være begynnelsen på nye fellestjenester.

- Vi skal fortsatt samarbeide mye, og vi er veldig innstilt på å hjelpe hverandre framover. Det kan bli flere fellestjenester i årene framover, fordi det ser ut til å bli en naturlig utvikling. Det kan også bety samarbeid med flere kommuner. Blant annet Stjørdal, sier Stene.