Mandag la Stiklestad Eiendom frem sine planer for nye Minsaas plass. Arkitektkontoret Pir 2 har på oppdrag av eiendomsutvikleren og Coop Midt-Norge sett på hvordan man kan utvikle Domuskvartalet med forretninger og boliger, men har også kommet med forslag om hvordan man kan utvikle de andre tomtene som ligger innenfor dette området.

I deres forslag til utforming av området, ligger blant annet en stor lekeplass for barn midt på Minsaas plass, en restaurant/kafé i glass ved teaterhuset, små butikklokaler på bakkeplan rundt torget og ut mot gatene som ligger i området, flere parkeringsmuligheter i Nord- og Sørgata, og rundt 70 nye leiligheter i seks etasjer på takflaten over.

Både lokalbefolkning og kanskje spesielt de som driver næring i dette området, har i lang tid ventet på at noe skal skje etter at Domus ble lagt ned i mai 2014. Siden da har det vært meget stille i denne delen av sentrum.

En av dem som merket dette godt er forretningen Optiker Selnes, som har hatt lokaler på Minsaas plass siden 1995. Da Domus ble lagt ned kjente eier Morten Selnes veldig på at ble roligere i gatene.

–Det er klart man merker det. Men akkurat nå har jeg inntrykk av at det er rolig i hele Øra, sier Selnes til Innherred.

–På tide at det skjer noe

Han har på lik linje med andre ventet i spenning på hva som skal skje med tomta. Mandag fikk han høre om planene gjennom avisa.

–Det ser jo bra ut. Det er i alle fall på tide at det skjer noe. Det har tatt lang tid, men nå er det i hvert fall noe på gang. Bygget som står der i dag er jo ikke vakkert å se på, sier han.

Optiker Selnes har vært på Minsaas plass siden 1995. Eier Morten Selnes merket godt at det ble roligere da Domus ble lagt ned.

Det er en forandring å se illustrasjoner av hvordan området kan bli. Med nytt lekeapparat for barn, ny restaurant, flere leiligheter, mange parkeringsplasser og 2500 kvadratmeter med næringsareal.

–Skal dette bli en suksess, så må ikke folk sette seg i bilen og kjøre til Magneten. Hvis det skal komme flere nisjebutikker må lokalsamfunnet bruke dem også, sier han.

–Hva synes du om eventuelt 70 nye leiligheter?

–For å skape aktivitet er det klart det må inn folk. Det er jo mange leiligheter rundt her i dag også, men de må vel prøve noe, sier han.

Selnes er av oppfatning at de fleste er positive til de nye planene som Stiklestad Eiendom har lagt frem.

–Nå er det bare å sette i gang, sier optikeren.

Arkitektkontoret Pir 2, som også har tegnet teaterhuset, ser for seg «nye Minsaas plass» slik. En stor lekeplass for barn i midten, en restaurant/cafe i glass til høyre ved teaterhuset og små butikklokaler på bakkeplan rundt torget og ut mot gatene som ligger i området. Sør- og vestvendte leiligheter blir på takflaten over. (Illustrasjon: Pir 2)

–Sunt med konkurranse

Senterleder ved Amfi Verdal, Tove Merakerås, synes også at planene fra Stiklestad Eiendom ser fantastiske ut.

–Det er kjempestas at de vil ha inn flere butikker. Det er en styrke for sentrum dersom man klarer å få inn flere aktører på handel, sier hun til Innherred.

Personlig skulle Merakerås ønske at det kom en større butikk, som Jula eller Biltema.

–Det er noe som mangler og som vi har behov for i Verdal, sier hun.

–Hva tenker du om konkurransen, dersom det kommer 2500 kvadratmeter med næringsareal?

–Det var det før også. Det er ikke noen fordel for noen at mangfoldet i sentrum tynnes ut. Konkurranse har alltid vært sunt. Vi må dra lasset i lag for å få folk inn til Verdal, så får vi heller sloss om kundene når de er her, sier hun.

Merakerås mener det er opp til lokalbefolkningen selv dersom næringslivet skal gå rundt.

–Samtidig er det enkelt å si at vi må handle lokalt, da må det også være et tilbud som folk vil bruke. Per i dag synes jeg senteret og nisjebutikkene har et tilbud som er interessant for de fleste, men vi kan bare bli bedre, sier hun.

Eirin Liff Breding ved Salong Michel, som i november feirer 30 år på Minsaas plass, synes det hadde vært positivt om det hadde kommet flere butikker og en restaurant/kafe til det eneste stedet uten biltrafikk.

Eirin Liff Breding ønsker seg liv og røre i det hun kaller hjertet av Verdal og er positiv til de mulige planene for Minsaas plass.

–Vi ønsker oss masse liv og røre i hjertet av Verdal. Hvis det blir som Stiklestad Eiendom ser for seg, blir det mer sammenføying av sentrum, som i dag stort sett er på andre siden av jernbanen. Ett sentrum for alle er positivt for Verdal, sier hun.

Roser Stiklestad Eiendom

Ordfører Bjørn Iversen (Ap) var blant dem som fikk en presentasjon av planene til Stiklestad Eiendom mandag morgen.

–Førsteinntrykket er at dette er spennende. Det er mye som ser veldig lovende ut. Jeg vil også gi honnør til eiendomsutvikleren som bruker så store ressurser og at de tenker på mer enn ett bygg. De ser det i en sammenheng og det fortjener ros, sier han.

Iversen vil presisere at når han uttaler seg, er det ingen forhåndsprosedering av reguleringsplanen.

–Vi må se på alle sider av saken. Det er mange prosesser her. En ting vi er opptatt av og som jeg er sikker på vil stå i reguleringsplanen, er at det skal være næring i førsteetasje. Det er viktig for sentrum, sier han.

Han er klar på at kvartalet Stiklestad Eiendom har presentert i mulighetsstudien skriker etter utvikling.

–Vi befinner oss i en mellomfase som vi alle opplever som krevende. Men vi prøver å legge til rette så godt vi kan, sier Iversen.

–Er det noe du er kritisk til?

–Jeg synes ikke det er riktig å svare på det nå, da jeg ikke skal forhåndsprosedere saken. Det er flere ting vi må se nærmere på, blant annet utforming, antall leiligheter, parkeringsløsninger, grøntinnslag og mer, sier han.

Varaordfører Silje Sjøvold (H) mener det er for tidlig å gå inn på detaljer i forhold til det som ble presentert mandag morgen, men førsteinntrykket hennes er likt de andres, at dette ser spennende ut.

–Jeg liker at de har tenkt at området skal være en plass for alle aldersgrupper. Det er flott at det er lagt opp til både handel, restaurant og kontorlokaler. Og ikke minst at det er tilrettelagt for ungene. Prosjektet vil være med å revitalisere denne delen av sentrum og vil bidra til at byen blir mye mer attraktiv og at flere vil flytte til Verdal, sier hun.

Foreløpig er ikke Sjøvold kritisk til noe, men påpeker at de må bruke tid og se nærmere på detaljer.

–Det er nok mange som har forskjellige meninger. Disse vil vi lytte til og det har jeg skjønt at eiendomsutvikleren er åpen for også. Det er positivt at det er så stort engasjement rundt sentrumsutviklingen i Verdal, sier hun.

–Hva tenker du om leiligheter i seks etasjer?

–Det er viktig at vi bygger i høyden og utnytter fortettingsmulighetene. Vi må bruke arealene så godt vi kan. Dessuten får vi mer bypreg, sier hun.

Pål Sverre Fikse (Sp) har ikke fått en presentasjon av planene til Stiklestad Eiendom, men har lest om dem via avisene.

–Førsteinntrykket mitt er at det ser veldig spennende ut. Det å ta utgangspunkt i barna for å skape aktivitet synes jeg er fint. Det er også bra at næringslivet er tatt hensyn til, med både mindre og større aktører. Stiklestad Eiendom sier det ikke skal være dyrt å kjøpe eller leie lokalene, det er viktig for folk som har lyst til å starte egen bedrift i dette kvartalet, sier han.

Bibliotek på bakkeplan

Hvis politikeren selv skulle ønske seg noe i prosjektet, er det at biblioteket kommer ned på bakkeplan.

–Vi har et utrolig flott bibliotek, og å få det ned i første etasje ville skapt enda mer aktivitet, sier Fikse.

Fikse var spent på hvor mange leiligheter eiendomsutvikleren hadde sett for seg i dette området, og hvor langt ned de kom til å være.

–For mange leiligheter vil begrense aktiviteten, men sånn som jeg ser det nå, virker dette bra. Det blir spennende å følge med på prosjektet videre og se hva vi får til, sier han.

Nils Reidar Olsen (73): - Det ser bra ut. Det har jo vært helt svart på Minsaas plass etter at samvirkelaget kom bort. Det var jo den plassen som var sentrum før. De siste årene har det nok vært et savn for mange. Ut i fra illustrasjonene som ble lagt frem denne uken, så ser det bra ut. Hvis det blir både kafe og butikker, så må det jo bli bra for alle parter, mener jeg.
Heidi Alvilde Wiklund (51): –Trenger vi så mange boliger? Jeg vet ikke. Men lekeplassen synes jeg så veldig bra ut. Hvis de bygger opp det ordentlig får vi et område for barn både ved jernbaneundergangen og på Minsaas plass, det er fint. Det er bra hvis de får på plass flere butikker også, men det er en utfordring at folk ikke bruker sentrum lenger. Jeg husker jo hvordan Minsaas plass var før, med martna og sånt. Det var så trivelig den gangen, så det er jo et savn. Jeg vet ikke om det kommer til å bli sånn igjen, jeg tror egentlig tiden er forbi. Barna våre husker ikke Minsaas plass slik, de har tatt i bruk andre siden av Øra, så det spørs om det er for sent.
Tove Ward (38): – Jeg tror det blir bra. Det gjøres jo arbeider i Moe-parken også nå, så det kan bli et fint område totalt sett. Vi brukte Domus mye før, både butikkene og kafeen. Datteren min sier hun savner samvirkelaget. Vi bor i sentrum, så det var så greit å gå bort dit. Heller små nisjebutikker enn et kjøpesenter. Domus hadde mange forskjellige butikker, så det har vært et savn egentlig. Elektrobutikk for eksempel. I dag må man på Boby'n for det.