– Å herregud!

Det var den første reaksjonen til Karlsson da han torsdag ettermiddag fikk overrakt en sjekk på 25.000 kroner fra klinikken på Rinnleiret.

–Jeg blir helt rørt ...,sier han og blir møtt av en stor klem fra veterinær Guro Bjørgvik.

Innsamlingsaksjon

Smådyrklinikken har de siste fjorten dagene har hatt en egen innsamlingsaksjon for Kjell og hans omplasseringsvirksomhet for katter.

–Det kom plutselig en liten pusekatt hjem til meg. Jeg visste ikke helt hva jeg skulle gjøre, så jeg ringte til Kjell. Han hadde plass til flere katter, men hadde ikke mer penger igjen på konto til å ta seg av dem, sier resepsjonist Anne Marie Hoff.

For å gjøre folk bevisst på den frivillige tjenesten Karlsson gjør, spurte Hoff de andre på klinikken om de ikke skulle lage en innsamlingsaksjon.

–Alle pengene han får inn går jo til kastrering, vaksinering og andre behov som hjemløse katter har. Jentene på jobb synes det var en god tanke, så da skrev vi om det på Facebook og informerte folk her, sier Hoff.

Trenger støtte

Det var i 2004 at Kjell først begynte med omplassering og i 2008 var han med og startet Dyrebeskyttelsen i Nord-Trøndelag. På det meste tok han seg av 85 hjemløse dyr. De som var for redde til å kunne omplasseres, beholdt han selv.

Etter jobben i dyrebeskyttelsen valgte Kjell å starte et eget kattehotell. Han har disponert store deler av boligen sin til dette formålet, i tillegg til å lage en egen luftegård med fiskedam og kattehus som er oppvarmet om vinteren.

For to måneder siden stiftet han organisasjonen KIO – Kattehotellet Innherred Omplassering. Hvor han tar imot katter som ikke har hjem, eller som noen har valgt å kvitte seg med. Det Karlsson får av midler til å drive dette, kommer fra Grasrotandelen.

–Tidligere måtte jeg bruke litt av inntjeningen fra kattehotellet for å drive med omplassering, men det gikk ikke i lengden. Jeg har drevet med underskudd i fem år nå, så derfor valgte jeg å starte en organisasjon, slik at jeg kan få litt støtte, sier Karlsson.

Avhengige av folk som Kjell

107 bidrag kommer i dag fast fra Grasrotandelen, noe som foreløpig utgjør cirka 4500 kroner til omplasseringstjenesten.

–Det hjelper litt. Hvis du får 500 grasrot, så begynner du å få såpass at du klarer å ta deg av en del katter i måneden, sier Karlsson.

Responsen på innsamlingsaksjonen ved Smådyrklinikken var stor, og folk var mer enn villige til å donere penger til formålet.

–Det er ingen offentlige institusjoner som har ansvar for katter som går ute. Det er bare hvis det er skader eller syke dyr at vi kan få støtte til å hjelpe dem. Og da blir det stort sett avlivning som er «løsningen». For å skaffe nye hjem til dyrene er vi avhengige av personer som Kjell, sier Bjørgvik.

I dag er 25 katter til omplassering hos Kjell. Da han besøkte Smådyrklinikken torsdag, var to av dem med på besøk, Sofi og Festus.

–Sofi ble funnet i Okkenhaug sammen med seks søsken. Kattene lå inne i en plankehaug og var ammebarn enda, så vi tror de har blitt født ute. Vi måtte da ordne med fosterhjem slik at de kunne bli ammet opp på flaske. De kom tilbake til meg for noen uker siden, og nå er de klar for omplassering, sier han.

Sofi ble funnet i Okkenhaug sammen med seks søsken. Kattene lå inne i en plankehaug og var ammebarn enda.

Et stort problem

Festus ble funnet i Steinkjer, og deretter brakt til Karlsson da de ikke fant eieren hans.

–Problemet ligger i at folk ikke kastrerer kattene sine. Det fører til mange hjemløse og redde dyr, sier han.

–Det skulle nok ha vært strengere regler for å få seg katt. Folk tenker seg kanskje ikke godt nok om før de gir vekk kattunger. Man skal ikke si ja før man vet at de blir kastrert, vaksinert og ID-merket, sier Bjørgvik.

Får hjulpet flere

Sjekken på 25.000 betyr ekstremt mye for organisasjonen til Karlsson.

–Jeg ser mange skjebner. Det er ikke alle som kommer inn som klarer seg. Med denne gaven får jeg tatt hånd om mange flere, sier han.

–Det har du fortjent Kjell, sier Bjørgvik.