Onsdag ble driftskomiteen i Levanger orientert om tildeling av tilskudd til grendehus i kommunen. Da kom det fram at årets tildeling prioriterer to grendehus, i stedet for å gi et flatt tilskudd til alle søkere. Dermed er det slutt på å gi 20.000 kroner til hvert grendehus fra og med i år. I stedet får to av grendehusene 100.000 kroner hver.

- Vi prioriterer tilskudd til de samfunnshusene som er i dårligst stand, sier idrettskonsulent Kjersti Nordberg.

Hun opplyste til politikerne at åtte grendehus har søkt om tilskudd i 2017. Av søkerne har kommunen i år prioritert to av grendehusene – I Markabygda og Åsen. Det er nemlig de to grendehusene som får 100.000 kroner hver i tilskudd til renovering og nødvendige tiltak i år.

- Det ligger tilstandsrapporter til grunn for hvert grendehus, så pengene skal brukes der det er mest nødvendig. En slik tildeling er også mer i takt med det opprinnelige vedtaket fra 2011 der tilskuddsordningen ble etablert, sier Nordberg.

To av åtte får

Midlene skal gå til større tiltak og renovering ved grendehusene, som har levert tilstandsrapporter for sine bygningsmasser med prioriterte lister for sine nødvendige tiltak.

Følgende grendehus søkte om midler i år: Åsen, Halltun (Markabygda), Reehaugen, Breidablikk, halsan, Nordtun, Musikkens hus, Skogn Normisjon. De to førstnevnte fikk midler i år, etter at alle grendehus har gjennomgått befaringer med kommunen og levert tilstandsrapporter.

- Vi håper at denne tildelingen bidrar til at grendehusene tenker langsiktig og søker på større summer til viktige tiltak. Vi håper også at det blir tenkt i sammenheng med spillemidler for kulturbygg, som er en annen tilskuddsordning, sier Nordberg.

Finnes flere muligheter

For både Åsen og Halltun grendehus er det snakk om betydelig behov for oppussing og renovering. Isolering, drenering og dårlige vinduer og vegger går igjen i rapportene, men spesielt for årets to utvalgte grendehus. I Halltun skal det også bygges handikapptoalett.

- Alle grendehusene får nå tilsendt en begrunnelse for tildelingen. Vi informerer også om at alle grendehus er like velkomne til å søke igjen neste år, da det blir en ny vurdering.

For å gi styrene i grendehusene mer innsikt i tilskuddsmulighetene, skal kommunen snart arrangere et eget informasjonsmøte for grendehusene i samarbeid med fylkeskommunen.

- Da får vi samlet lederne og gitt god informasjon om hva husene kan få av støtteordninger de kanskje ikke kjenner så godt i dag, sier Nordberg.

Åsen samfunnshus får 100.000 kroner til renovering og drenering. Foto: Roger M. Svendsen