– Vi vet det er mange skeive i vårt område også. Mange tror kanskje det er et storbyfenomen, men tidene forandrer seg.

Oda Amalie Kise Hjertstrøm er kanskje meste kjent som en aktiv SV-politiker i Levanger, men telemarksjenta ønsker nå også å gå i bresjen for lesbiske og homofile på Innherred.

Sammen med samboer Ane Bolstad, Tonje Langfjæran og Ingrid Mabel Waardal har de nå bestemt seg for å prøve å danne et lokallag under FRI Midt-Norge. Dette er det nye navnet på det som tidligere var kjent som Landsforeningen for lesbiske og homofile.

Nå har de vært rundt på skoler og stått på stand, og torsdag kveld var kvartetten på Skogn folkehøgskole for å informere om tilbudet de ønsker å etablere.

Der var det bra oppmøte i auditoriet, men etter at jentene var ferdig med presentasjonen så var det rimelig tyst forsamling da det ble åpnet for spørsmål.

Men dette er ikke uvanlig ifølge initiativtakerne. Homofili kan fortsatt være både tabu- og skambelagt i enkelte miljøer selv om vi skriver 2017.

–Det er klart at TV-serier som Skam hjelper veldig for mange unge som er usikker på sin legning, og det er lov å var usikker.

Det sier Ane Bolstad. Mange vil sikkert kjenne igjen navnet fra håndballbanen. Hun var i flere år en solid sisteskanse i LHK-buret. Manglende motivasjon gjorde imidlertid at hun valgte å legge opp, men hun har ikke lukket døra helt for at det kan bli comeback en gang.

22-åringen er født og oppvokst i Trondheim, men selv i Norges tredje største by var det ikke enkelt å stå fram med en legning, som for flere ikke blir sett på som normalt.

Tøft å fortelle

–Jeg visste allerede i tenårene at jeg var lesbisk, men det var ikke lett å fortelle dette til familien, sier hun.

Ane Bolstad(t.v.) forteller selv om store utfordringer da hun skulle fortelle foreldrene at hun var homofil. Foto: Erlend Aune

Et par jenter ble for øvrig stående igjen i auditoriet på Skogn folkehøyskole etter at selve programmet var ferdig. De var interessert i å vite litt mer om hva som skulle skje på lørdag, så det var tydelig at tilbudet hadde fanget oppmerksomheten.

Møtes i dag

Lørdag 18. november klokka 15 har initiativtakerne invitert til informasjonsmøte på utestedet Oskars i Levanger sentrum. Ingrid Mabel Waardal har deltidsjobb der, og Leif Sollund har vært så grei å stille lokalet til disposisjon.

–Da stiller vi med gratis pizza, og jeg skal nok sørge for noe kaldt å drikke hvis det er noen som ønsker å kjøpe det, sier det blide bergensjenta.

Det finnes ikke et slikt tilbudet i fylket fra før, så nå håper de at Levanger og Verdal kan være først ute.

–Det er viktig å påpeke at dette også skal være et sosialt treffsted, hvor vi kan møtes for å gå tur, spille bowling og gjøre andre sosiale ting sammen, sier Tonje Langfjæran.

–Og spille brettspill, sier Ane Bolstad og rekker opp hånden.

–Du skjønner vi er alle superglad i å spille brettspill, så det blir det helt sikkert mye av, sier hun og ler.

Roser tilbudet

Gene Edgerton er lærer ved Skogn folkehøgskole. Han er selv homofil,  og synes dette bør være et fantastisk tilbud.

Som lærer ved Skogn folkehøgskole kommer Gene Edgerton tett på ungdommen. Som homofil selv, så kan han mye om utfordringene om mange unge kan kjenne på i dag. Foto: Erlend Aune

–Jeg vet det er flere homofile her ved skolen, og en slik foreningen tror jeg det vil gjøre det lettere for flere av dem å bli åpen om sin legning, sier han på sjarmerende norskamerikansk.

Han forteller at mange unge er godt informert om homofili via sosiale medier, men er kanskje ikke så flink til å snakke om det og sette ord på sine følelser.

- Derfor tror jeg en slik foreningen kan være til hjelp for mange. Jeg krysser fingrene for at jentene får dette til.