–Gå hen, se og hør! sier vi etter å ha opplevd det symfoniske verket som er skrevet spesielt for barn og unge. I Inderøyhallen torsdag fulgte elever engasjert med i fortellingen om Mirjas flukt over havet i gummibåt.

Store spørsmål

Som publikummer dras vi med inn i en verden som vi kanskje ellers distanserer oss fra. Vi blir i fortellingen videre kjent med Sturla, også han en ungdom som står utenfor. Tanken bak orkesterfortellingen er å gi en opplev-else som er relevant for ungdom. Spørsmål som stilles er; hvem er du, egentlig? Hva betyr det å være innafor? Hva vil det si å være norsk?

Per Kåre Fossum og Adrian Løseth Waade.

Kristin Løseth Waade fra Verdal er produsent for «Æ sa at du sa». Som ansatt i Musikk i Nord-Trøndelag er hun også en slags «mor» for prosjektet. Hennes visjoner til ei orkesterfortelling har gitt et resultat som mange applauder.

–Vi var i begynnelsen en liten gruppe i Musikk i Nord-Trøndelag som satt og fabulerte og som har jobbet fram dette prosjektet, forteller Løseth Waade.

Hun fikk med seg komponist Tormod Tvete Vik og manusforfatter Ståle Kvarme Tørring. Tvete Vik har holdt på halvannet år med musikken.

–Musikken er tilpasset manuset, og det har vært et skikkelig puslespill å få den integrert i manus, og omvendt. Det blir en organisk greie, sier Løseth Waade.

Musikken framføres av et orkester sammensatt av 20 musikere med tilknytning til fylket.

De forskjellige musikerne får rollen som representanter fra forskjellige religioner og kulturer.

Musikk og følelser

Det er skapt ei orkester-fortelling som er svært dagsaktuell. Musikken sammen med teksten formidler mye følelser, og det hele flyter godt med både rolige partier og dramatikk der vi hørere bulderet fra bomber og krig.

I neste øyeblikk er det lengselen og det sarte i ethvert menneskesinn som griper publikum. Når alvoret har vart en stund, løses det hele opp med både muntre replikker og sekvenser.

–Vi har fått veldig god respons. Ungene skjønner hva dette dreier seg om og at det er et viktig tema. Det er litt skjemt og alvor i fortellingen. Men på grunn av de fine rollefigurene blir det ikke så farlig. Samtidig får barna en ettertanke om at det finnes noen blant oss som virkelig har eller har hatt tøffe dager, sier Løseth Waade.

Felles forståelse

Ungdataundersøkelsen fra 2017 viser at ungdom er ensomme som aldri før. Det er økende uro internasjonalt og mennesker på flukt. Dette gjenspeiles i fortellingen, der Mirja og Sturla med forskjellig bakgrunn etter hvert finner en felles forståelse.

–Alle mennesker kan relatere seg til dette med å ikke høre til, eller føle seg utenfor; fra fotballlaget, fra vennegjengen, eller fra den gjengen du har lyst til å være sammen med, sier forfatter Ståle Kvarme Tørring som spiller Sturla. Mirja spilles av Mari Haugen Smistad.

Kristin Løseth Waade og skuespiller Mari Haugen Smistad.

Responsen på Inderøy var tydelig positiv. Elevene ble holdt i ånde gjennom de 40 minutter forestillingen varer. Underveis ga de spontane tilbakemeldinger, og det var lite utålmodighet å spore blant barna. Tvert imot virket det som opplevelsen av musikk og fortelling fungerte veldig godt. Regissører er Ane Aas og Madeleine Nilsen.

18000 elever

Det gjennomføres 42 konserter for tilsammen nærmere 18000 elever i fylket i løpet av 18 dager. Mandag kommer Ambulo ensemble til Frolhallen. Det skal spilles til sammen fem konserter i Levanger, før Verdal står for tur. Turneen skjer i samarbeid med Turnéteatret og Kulturtanken. Noen er åpne for publikum utenom Den kulturelle skolesekken.