De måtte nok innrømme det – både representantene fra brannvesen og politi, med samtykkende nikk fra ordføreren.

Egentlig burde nok en slik tjeneste kanskje vært det offentlige sitt ansvar, men både Rigman Pents, Anne Ulvin og Robert Svarva er desto gladere for hjelpen fra RS Frivillig Levanger.

Onsdag kveld ble nemlig samarbeidsavtalen avtalen underskrevet på Dampskipsbrygga i Levanger.

Det betyr at alle tre nødetatene fra nå av kan bruke det lokale redningsselskapet sin gummibåt – eller Rib, for å komme seg raskt til stedet hvor det har skjedd en ulykke, eller noe annet som gjør at det er behov for nødetatene sin tilstedeværelse på en hurtig måte.

Ribben ligger til daglig i Levangersundet, og når vi hører at gummibåten bruker bare 20 minutter til Skarnsundet, så skjønner vi at en tur over til Ytterøy eller Hestøya ikke vil ta lange tida.

Dette bør være en god nyhet blant annet for de sjøfarende, hyttefolk uten god veiforbindelse eller de fastboende på Ytterøy.

I sistnevntes tilfelle kan det være et godt alternativ hvis ferja ikke er tilgjengelig. I tillegg finnes det mange hytter i langs Trondheimsfjorden, hvor det kanskje ikke er så lett å komme til med verken brannbil eller ambulanse.

Ribben for alle

Avtalen går ut på at RS Frivillig Levanger skal stille båt og fører til disposisjon når Helse Nord-Trøndelag og politiet i området ber om dette.

Levanger brann og redning har fått den avtalen at de kan låne båten når de selv måtte finne det nødvendig.

Brannfolket, som var til stede på Dampskipsbrygga forleden, synes det var helt topp å få et slikt alternativ. Hvis det skulle skje en brann på en hytte som ligger vanskelig til fra vei, så kunne de ta med seg slukkeutstyr i båten, og kanskje begrense skadene ved at de kommer seg raskere til brannstedet.

De tre representantene fra alle tre nødetatene var derfor naturlig nok svært fornøyd med avtalen som nå er inngått.

–Her kan vi få ut helsepersonell og akuttmedisinsk utstyr ut på skadestedet så raskt som mulig til steder hvor vi ikke kommer med bil, eller at ferje eller annen transport ikke er tilgjengelig sjøveien.

Det sier Bodil Margrethe Holm fra Helse Nord-Trøndelag. Hun mener dette vil være et godt bidrag til å styrke utrykningskapasiteten ytterligere.

–Dette vil også være et utmerket supplement, og i mange tilfeller et godt alternativ til luftambulansen, sier Holm.

Stolt og glad

Ordfører Robert Svarva var også en tilfreds mann, da han fikk gleden av å overvære den formelle signeringen av avtalen.

–Dette er et meget godt eksempel på at frivilligheten i Norge lever i beste velgående, og den jobben RS Levanger gjør, er det bare å ta av seg hatten for, sier Svarva.

Og det kan han nok trygt gjøre. Medlemmene står på – bokstavelig talt – døgnet rundt, i og med at de har en vaktordning på båten til enhver tid.

Skryt fra hovedkontoret

Og de får også skryt av sine egne. Frode Pedersen er kommunikasjonssjef i Redningsselskapet sentralt. Og som opprinnelig eknesbygg, så gleder han seg nok litt ekstra over at Levanger har fått et så bra lokallag.

–På mange måter er RS Frivillig Levanger et skoleeksempel. De har etablert seg på rekordtid med dyktige ildsjeler i spissen.

Robert Svarva(t.v.) og kommunikasjonssjef i Redningsselskapet, Frode Pedersen, også opprinnelige eknesbygg, var glad for avtalen som hadde kommet i stand.

Pedersen kan fortelle at RS Frivillig Levanger ikke er et fullverdig sjøkorps enda, men han tror ikke det vil ta lang tid før det skjer. Da kan belønningen også bli en vaskeekte redningsskøyte, som da blir stasjonert i Levanger, i tillegg til ribben som de eier i dag.

Det var en tydelig stolt og glad leder av RS Frivillig Levanger, Geir Ove Malvik som tok imot alle gode ord.

–Ja, dette gir inspirasjon til videre arbeid, og det gleder meg at medlemstallet også vokser.

Han kan fortelle at i dag teller foreningen rundt 35 personer. De har nå fått utdannet 25 båtførere, som nå er satt opp på turnus på ribben.

–Vi har jo på mange måter lagt et lite press og ansvar på oss selv med denne avtalen, men det skal vi fikse, sier en optimistisk leder.

Frode Pedersen roser dere for god jobb, og tror det ikke er lenge til det havner en redningsskøyte i sundet her?

–Det var artig å høre, og jeg skal ikke legge skjul på at vi har en viss ambisjon vi selv også.

Malvik kan fortelle at nå jobbes det for at Levanger kan ha en operativ redningsskøyte klar fra sommeren 2019, så gjenstår det så se om Redningsselskapet sentralt deler den samme oppfatning etter hvert.

Etter at det formelle programmet var over, så satte forsamlingen seg til bords for å feire avtalen.

Og hva passet vel bedre en skikkelig fiskesuppe laget av «Båtfører Gilberg».