Mandag presenterte Kunnskapsdepartementet tall fra Utdanningsdirektoratet som viser at fraværet blant elever i videregående skole har gått ned etter innføringen av fraværsgrensa. Tallene viser at en typisk elev før fraværsgrensen hadde fem dager og 12 timer fravær. Nå er fraværet ifølge direktoratet på tre dager og ni timer.

– Noen var bekymret for hvordan fraværsgrensen ville slå ut for de mest utsatte elevene. De endelige fraværstallene viser at fraværsgrensen også har vært bra for elever med høyt fravær. Det er jeg glad for, sier kunnskapsminister Henrik Asheim.

Nært halvert

I Nord-Trøndelag viser medianoversikten for fravær at antallet fraværsdager for en typisk elev var fem dager i skoleåret 2015-2016. Etter innføringen av fraværsgrensen gikk medianen ned til tre fraværsdager, ifølge Kunnskapsdepartementet. Medianen er brukt for å vise fraværsnivået for de fleste elever.

Fraværsgrensen i videregående skole ble innført fra skoleåret 2016-2017. Grensen innebærer at man ikke kan ha mer enn 10 prosent fravær i et fag for å få karakter. I spesielle tilfeller kan rektor bruke skjønn på fravær opptil 15 prosent. Ordningen ble mye omtalt før innføringen, og elever og elevorganisasjoner var spesielt skeptiske til kravet. I skoleåret 2015-16 hadde 32.000 elever i videregående mer enn 14 dager fravær.

– Etter innføringen av fraværsgrensen er denne gruppen nesten halvert til 17 000. Vi ser også at færre elever slutter i løpet at skoleåret, sier Asheim.

Færre slutter

Statistikken viser at det er en nedgang i andelen elever som får karakteren én, som tilsvarer stryk. Det er også færre elever som slutter i løpet av skoleåret. Fra skoleåret 2015-16 til 2016-17 gikk andelen elever som sluttet ned fra 4,0 til 3,8 prosent.

– Det er interessant å se at færre stryker og færre slutter. Det er for tidlig å slå fast at dette bare skyldes fraværsgrensen, men det kan tyde på at det å være på skolen også gir faglig uttelling for elevene, sier kunnskapsministeren.

Ifølge statistikken går fraværet for øvrig mest ned på yrkesfaglinjene. Her er dagsfraværet halvert, mens timefraværet er redusert med 40 prosent. Nå har en yrkesfagelev typisk tre dager og sju timer fravær, mens en elev på studieforberedende fag har tre dager og ni timer.