Søknaden fra Torbjørn Skårstad er ikke en søknad om billighetserstatning, mener Ola Ødegaard.

–Søknaden gjelder en enkeltstående søknad om oppreisning for feilplassering i to spesialskoler, presiserer han.

Rettferd for taperne

Torbjørn Skårstad (70) bor i dag i Vuku. Han var på 60-tallet elev ved spesialskolene både på Røstad og Ekne. Nylig sendte han en søknad om oppreisning/erstatning, adressert til kommunestyret i Levanger ved ordfører Robert Svarva. Erstatningssummen han søker om er på 250.000 kroner. I tillegg krever han en unnskyldning fra Levanger kommune.

Søknaden er forfattet av Ola Ødegaard, etter fullmakt fra Skårstad.

Ola Ødegaard er på sin side kjent som grunnlegger av og mangeårig generalsekreær i stiftelsen Rettferd for taperne. Han er kjent med at Levanger kommune ikke har noen ordning for billighetserstatning.

–Dette er en generell søknad om dekning av Levanger kommunes ansvar for feilbehandlingen av Torbjørn Skårstad, påpeker han. Ødegaard krever at søknaden blir behandlet av kommunestyret så snart det lar seg gjøre, og føyer til at dersom kommunen avviser dette, så bringer han saken inn for Fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

–Vi minner om at da staten avslo Skårstads søknad, så var det med begrunnelse i at det var kommunens ansvar, hevder han. Og mener det er på tide at Levanger kommune nå innrømmer sitt ansvar, og følgelig innvilger Skårstad oppreisning.

–På det sterkeste ber jeg på vegne av Torbjørn Skårstad, om at dere ikke nok en gang svikter Skårstad.

Levanger ikke med

Enkelte kommuner har vedtatt å være med i en felles oppreisningsordning, administert av fylkeskommunen. Denne ordningen kan gjelde for personer som med hjemmel i barnevernsloven eller tidligere gjeldende lover har vært plassert utenfor hjemmet, i institusjon, skolehjem, spesialskole eller fosterhjem. Det er de enkelte kommunene som deltar i ordningen som er ansvarlige for å gi oppreisning til sine innbyggere. Dette betyr at det er de kommunene som var ansvarlige for de plasseringer der omsorgssvikt og overgrep ble utøvet som også skal gi en oppreisning. Blant kommunene i som deltar i Nord-Trøndelag er Verdal og Stjørdal. Levanger er ikke med i ordningen.

Billighetserstatning er også kjent som rettferdsvederlag. Ifølge Statens sivilrettsforvaltning er rettferdsvederlagsordningen ment å være en siste utvei for å kunne få en økonomisk kompensasjon. For å kunne motta rettferdsvederlag, må forholdet derfor være foreldet. Stortinget har vedtatt en egen ordning for personer som har opplevd kritikkverdige forhold i barnehjem, fosterhjem, verneskoler og spesialskoler for barn med atferdsvansker.

Torbjørn Skårstad søker Levanger kommune om oppreisning og erstatning fordi han mener kommunen på feil grunnlag plasserte ham på en spesialskole i 1960.

Han ble med det stemplet som evneveik. Skårstad var 12 år gammel da han ble sendt til Røstad offentlige skole.

Søknaden er adressert til kommunestyret ved ordfører Robert Svarva. Skårstad ber om en erstatningssum på 250.000 kroner, samt en unnskyldning.

Interpellasjonene som ble fremmet i 2010 og senere i 2012, med forslag om å få saken opp til behandling i kommunestyret, var underskrevet av representanter fra Venstre, SV, Frp, Høyre og KrF. Interpellasjonen ble avvist, etter råd fra ordføreren. Robert Svarva argumenterte i 2012 med at det var et statlig ansvar.