Torsdag forrige uke la rådmannen i Inderøy, Peter Ardon, frem sitt budsjettforslag for 2018 for lokalpolitikerne i kommunen. Forslaget viste at kommunen går tøffe tider i møte og Ardon sier de er nødt til å ta grep dersom de ikke skal styre skuta på grunn.

- Hvis vi ikke gjør det nå, så frykter jeg at det blir for seint å snu. 2018 blir et krevende år. Økonomisk har vi over lengre tid sett at driftsmarginene strammes til. Det har vært mer utfordrende for enhetene å holde de budsjettmessige driftsrammer, dette til tross for streng og hyppig regnskapskontroll, fortalte Ardon til Inderøyningen denne uka.

Tilskudd trappes ned

Når kommunestyret førstkommende mandag har sitt møte, vil gruppeleder i Inderøy Venstre, Knut Øye Brandsås, fremme et alternativt forslag til budsjett for 2018 og økonomiplan for 2018-2021.

- Rådmannen har presentert et budsjett som viser at det er trangt økonomisk og at rammene fra staten synker noe. Vi innfører blant annet eiendomsskatt som økes over flere år. Det største problemet er kanskje at inndelingstilskuddet vi fikk ved sammenslåingen med Mosvik snart trappes ned og fjernes, sier Brandsås til Innherred.

Det var i 2012 at Mosvik og Inderøy ble èn kommune. Blant årsakene til dette var negativ befolkningsutvikling og svak kommuneøkonomi. Da sammenslåingen var et faktum ble kommunen tildelt et inndelingstilskudd på nærmere 20 millioner kroner i året. Fra 2027 vil dette tilskuddet trappes ned gradvis.

- Det vil få dramatiske konsekvenser for Inderøy dersom vi ikke forbereder oss på dette alt nå, forteller rådmannen til Inderøyningen.

Vil ha dialog

For å se på hvilke alternativer kommunen har, mener gruppeleder Brandsås, at Inderøy må inngå samtaler med nabokommunene, for å se hvilke fordeler en framtidig sammenslåing vil gi kommunens innbyggere.

- I den forrige runden ville ingen partier, unntatt Venstre og Høyre, engang snakke med nabokommunene. Hvis vi i fremtiden må se på en eventuell sammenslåing, bør vi se på mulighetene så tidlig som mulig, slik at vi ikke havner i en dårlig forhandlingssituasjon, sier han.

Brandsås påpeker at Inderøy Venstre på ingen måte tar stilling til om de bør slå seg sammen med noen.

- Men innbyggerne våre bør ha rett til å få ta en informert beslutning, og å få vite hva Inderøy kommune kan tjene på å eventuelt slå seg sammen med én eller flere av naboene våre, sier gruppelederen.

Når lokalpolitikeren snakker om å inngå samtaler med naboene, er det Verdal, Levanger og Steinkjer han i hovedsak mener.

- Men vi er åpne for å snakke med hvem som helst, sier han.

- Levanger, Verdal og Inderøy

Når Inderøyningen skriver om utfordringene kommunen står ovenfor omtaler de blant annet Kommunal Rapports Framtidsbarometer. Den indikerer at Inderøy kommune ligger dårlig an i årene fremover. De får der totalkarakteren «høy risiko», blant annet etter å ha sett på folketall og sysselsetting. Samtidig får nabokommunene Steinkjer og Levanger totalkarakteren «ganske lav», mens Verdal får «middels».

Når Innherred snakker med politiker Brandsås trekker han spesielt fram Verdal når han snakker om å gå i dialog med naboene.

Verdal sa nei til sammenslåing med Levanger, hva kan eventuelt være mer attraktivt med Inderøy?

- Det er stor forskjell på Inderøy og Levanger. Men det kan være at det er enklere for Verdal å si ja til Levanger også, dersom Inderøy blir med. Dette er bare spekulasjoner fra min side, men dersom Levanger, Verdal og Inderøy blir en kommune, vil jo tyngdepunktet flytte seg mer mot Verdal, da de ligger i midten, sier han.

Gruppelederen påpeker at han ikke vil ta stilling til om man skal slå sammen kommuner, men om Inderøy kan snakke med nabokommunene og se hva de kan gjøre dersom de får det utfallet i framtiden.

- Kanskje kan vi da frede skolestrukturen, fjerne eiendomsskatten og gi et bedre tilbud til de som sliter i Inderøy kommune? Det er vanskelig å vite akkurat nå, men derfor er det viktig at innbyggerne får mer informasjon, sier Brandsås.

Forslaget vil bli votert over under mandagens kommunestyremøte i Inderøy.

Gruppeleder i Inderøy Venstre, Knut Øye Brandsås, vil mandag fremme et forslag om at kommunen går i dialog med naboene. Foto: Ole Alexander Kirknes