Det var en ren tilfeldighet som gjorde at Hedda og foreldrene Hilde Sund og Petter Heggum fra Verdal reiste til Oslo fredag formiddag. For noen dager siden fikk åtteåringen plutselig en melding på telefonen sin, og Hedda skjønte raskt at denne meldingen ikke var ment til henne. Den kom nemlig fra stortingspolitiker Hadia Tajik.

–Jeg sendte en tekstmelding til det jeg trodde var fraksjonsleder i Arbeiderpartiet, Espen Barth Eide, hvor jeg spurte om han ville komme på Stortinget og ta en prat om fraksjonslederarbeidet, forteller Hadia Tajik til Innherred, når vi snakker med henne før hun skal møte Hedda på Stortinget fredag.

Denne meldingen tikket inn på Hedda sin telefon.

–Fremtidig folkevalgt?

Tajik fikk derimot ikke svar før det hadde gått to dager, og da var det ikke Barth Eide som skrev tilbake, men faren til åtte år gamle Hedda, Petter Heggum fra Verdal.

–Han svarte at jeg ikke hadde kommet til Espen, men Petters datter Hedda på åtte år. Han sa derimot at Hedda gjerne ville komme til Stortinget og ta en prat med meg. Når en jente er så interessert, nølte jeg ikke et sekund med å svare ja til det, sier Tajik.

Åtteåringen skjønte ikke selv hvem det var hun fikk melding fra, og gikk derfor til pappa Petter og viste den frem.

–Hun kom til meg og sa hun ikke skjønte hva dette var, sier pappaen.

Grunnen til at meldingen havnet hos Hedda, er at hun visstnok har overtatt det gamle nummeret til Espen Barth Eide.

–Da vi så navnet bestemte vi oss for å svare tilbake. Det var mest på artig egentlig, og vi trodde vel ikke at hun kom til å invitere oss til Oslo. Men det er veldig fint at hun tok seg tid da, sier pappaen.

Her skriver Tajik at Hedda får komme på besøk.

Familien tok Tajik på ordet og reiste fredag ned til Oslo, hvor de skulle få en egen omvisning på Stortinget og deretter besøke politikeren på hennes kontor.

–Vi skal sette oss ned og ha et møte. Der skal vi snakke om det Hedda og hennes jevnaldrende er opptatt av. Jeg har forstått det sånn at Hedda og klassen hennes har laget spørsmål, og de er jeg veldig spent på. Jeg vil også fortelle henne hvordan ting fungerer på Stortinget. Hvem vet, kanskje bor det en framtidig folkevalgt i Hedda?, sier Tajik.

–Vet hun er politiker

Like før åtteåringen skal stille stortingspolitikeren til veggs, får Innherred snakke med henne over telefon fra Oslo. Det er derimot ingen nervøsitet å spotte i stemmen hennes.

–Jeg tror det blir artig og spennende, sier Hedda.

Vet du hva hun jobber som?

–Ikke helt tror jeg, men jeg vet hun er politiker.

Hvilke spørsmål skal du stille til henne?

–Veldig mye forskjellig. Det er litt om mat og skole og sånt.

Hedda foran Stortinget. Foto: Petter Heggum

–Dyrere godteri

Det er Hedda og klassekameratene hennes i 3B ved Verdalsøra barneskole som har kommet på spørsmålene. Her er noen av dem:

«Hvorfor må de syke så fort hjem fra sykehuset? Hvorfor er det forskjell på hvor mye vi tjener? Hvorfor er det krig i verden? Hvorfor tjener menn mer enn kvinner? Vi er like mye verdt selv om vi er gutt eller jente. Viking som rykker ned, tjener bedre enn kvinnelagene. Hvorfor er SFO og skolemelk så dyrt? Hvorfor kan ikke elevene få gratis mat på skolen? Hvorfor må voksne jobbe så mye?»

Barna har også formulert noen ønsker som åtteåringen skal gi til Tajik.

–Vi ønsker at sunn mat skal bli billigere. Vi ønsker at de som har lite penger skal betale mindre. Vi ønsker at godteri skal bli dyrere slik at vi slipper å bli syke. Vi ønsker at kommunen skal få mer penger til å bygge lekeplasser, for da kommer barna til å spille mindre på iPaden, også synes vi de som er fattige skal få gratis mat og drikke, forteller Hedda.

Hedda leste opp ønskene fra klassen. Foto: Bernt Sønvisen

Familien har kombinert stortingsbesøket slik at det også blir en liten førjulstur. I kveld skal de blant annet spise sushi på restaurant.

–Det er jeg glad i. Vi skal også ligge på hotell og dra på shopping. Vi kjører hjem igjen i morgen tidlig, sier Hedda.

Midt i utspørringen. Foto: Petter Heggum

Foreldrene Petter og Hilde er også spent på å møte politikeren.

–Vi har aldri vært på Stortinget vi heller, så det blir jo artig. Det å få en omvisning og å snakke med henne blir spennende, sier Petter.

Spente klassekamerater

Klassekameratene ble veldig engasjert da de skjønte hva Hedda skulle gjøre i Oslo, og da de ble fortalt hva Stortinget er. Det var derfor en spent stemning fredag morgen.

Øverst fra venstre: Brian Wisth, Mats O Nicholaysen, Linnea Haukland, Bendik Helden, Minna Hagstrøm, Sofie Reitan,Sindre Norum. I midten fra venstre: Nora Mogseth,Jørgen Sund Ravlo, Jenny Pedersen, Erik Rånes, Julian Røyseng.Nederst fra venstre: Eirun Lyngstad, Billie Sofie vist, Ingrid Aksnes, Magnus Dalen-Nordberg og Jon William Norum. De som ikke var tilstede da bildet ble tatt er Martinus Overmo, Johanna Solli Hoel, Sigrid Woll og naturlig nok Hedda Heggum, som hadde viktige oppgaver på Stortinget. Foto: Ingrid Tanem

–Det første spørsmålet som ble stilt i klasserommet var: Har Hedda vært på Stortinget nå?, sier kontaktlærer Ingrid Tanem til Innherred.

Hun forteller at barna gleder seg til å høre hva politikeren svarer på spørsmålene deres. Det vil de få vite når Hedda kommer tilbake på skolen på mandag.

–De har stor tro på at de på Stortinget kan oppfylle noen av ønskene, sier hun.

I Oslo er stortingspolitikeren glad for at tekstmeldingen hun sendte feil ble tatt så godt imot hos familien i Verdal.

–Det var en veldig sporty far og en flott åtteåring som fikk den, sier Tajik og legger til:

–Jeg er veldig glad for at jeg ikke skrev noen av rikets hemmeligheter i denne meldingen!