Lensmennene i Levanger og Verdal, Anne Ulvin og Knut Olav Røstad, holder en plakat foran seg som de snart skal levere ut til eiere av forsamlingshus og festarrangører.

De er i gang med et samarbeid med kommunen, hvor det på nyåret skal avholdes et større møte, 18. januar i Levanger og 22. januar i Verdal. De inviterer da eiere av forsamlingslokaler og arrangører, for å informere om regler ved festarrangement. Dette er et arbeid som nå settes i gang i hele Trøndelag. Siden jula nærmer seg med stormskritt og vi går mot en tid hvor det tradisjonelt sett er mye festing, vil politiet komme med en påminner.

–Det skal ikke så veldig mye til før de som skal ha fest må søke om skjenkebevilling, sier Røstad.

Skjenkebevilling

Det finnes unntak på hvem som må søke, men arrangementene må da gå under definisjonen «sluttet selskap».

–Terskelen for å kalle det et sluttet lag er veldig snever, så man må se nøye etter hva som ligger i begrepet, sier han.

I utgangspunktet kan dette være arrangement man ikke har plass til i sitt eget hjem, hvor man må flytte det over i et forsamlingshus, for eksempel 50-års dag eller bryllup. I plakaten som eierne får tildelt står det at «Med sluttet selskap menes at det før skjenkingen begynner, er dannet en sluttet krets av personer, som samles for et bestemt formål i et bestemt lokale. Kretsen av personer må ikke være åpen for utenforstående. Deltakerne må ha en eller annen tilknytning til den/de som inviterer til selskapet. Det er ikke tilstrekkelig at man før skjenkingen begynner skriver seg på en liste eller kjøper billetter». Det er kommunen som avgjør om det skal gis skjenkebevilling, og som vurderer om et arrangement kan defineres som «sluttet selskap».

–Det å ha en offentlig fest på et samfunnshus i jula, er ikke et sluttet selskap, og da må folk søke om skjenkebevilling. Det er enkel saksbehandling hos kommunen dersom arrangøren har plettfri vandel, en edru skjenkebestyrer og vakter, sier Ulvin.

Er det mange som ikke er klar over dette?

–Det virker som det har vært litt begge deler. Vi har jobbet mye med det, men det skiftes ofte ut i styrer og det blir nye eiere, og da er det behov for en påminner, sier Røstad.

–Må være forberedt

Reglene om skjenking er ikke nye, men lensmannen påpeker at det nok har vært noen gråsoner tidligere.

–Ved større arrangement er det ofte ikke noe problem, da de som er ansvarlig er vant til å søke om bevilling. Men blant dem som ikke er så ofte på banen, opplever vi iblant at det skjærer seg totalt, fordi det drikkes og mangler vakthold, sier han.

Når det gjelder vakthold vil politiet understreke at godt voksne personer skal stå for dette, gjerne foreldre, da det kan være vanskelig for en 18-åring å håndtere eventuelle situasjoner som oppstår. Røstad sier de prøver å forebygge så godt de kan, da det viser seg at flere som har såkalte «sluttet selskap» ofte får besøk av andre gjester enn det som var planlagt.

–I disse medietider går jungeltelegrafen fort, og plutselig har man folk på døra som ikke skulle vært på festen. Da må du være godt forberedt med vakthold, sier han.

Viktig med vakthold

Hvor mange vakter man skal ha, må vurderes ut fra hvilken type fest det er, men lensmann sier man kan ta utgangspunkt i én vakt per ti gjester.

–Det er også viktig å ha like godt vakthold ute som inne, da mange ofte går ut og inn av lokalet. Hvis det er godt berusede personer, skal de ikke slippes inn igjen, sier Røstad.

Synlig berusede personer skal heller ikke skjenkes mer alkohol, påpeker Ulvin.

–Det gjør at det blir tryggere å være på fest, da de aller fleste kriminelle handlinger blir utført i alkoholrus. Veldig mange av ofrene er også påvirket av alkohol, sier hun.

–Stor utfordring

Lensmennene forteller at dette er forebyggende arbeid, hvor det handler om å endre en kultur. Noe som er tidkrevende.

–Vi vet jo hvordan festkulturen har vært på Innherred, så det handler om å snu dette. Vi jobber aktivt med å heve alkoholdebuten, da det nok er mange under 18 år som er på slike arrangement og er ruset, sier Røstad.

Røstad påpeker at dette ikke bare er en jobb for politiet, men et felles samfunnsansvar.

–Vi må ha ryddige arrangement, slik at vi slipper uheldige situasjoner. Da er det viktig at vi har et felles budskap. Alkohol og unge som debuterer for tidlig er blant de største utfordringene vi har, sier han.