Tirsdag ble det klart at samarbeidsavtalen mellom Ap, Høyre og KrF ryker, etter at Høyre fikk flertall for å ikke øke eiendomsskatten slik Ap og KrF ville. Det ville gitt 10,5 ekstra millioner kroner til kommunekassa i 2018, men ville gått imot samarbeidsavtalen fra 2015 mellom de tre partiene som dannet flertall. Marit Voll (Sp) sier at de forbereder seg på å holde tett grep om økonomien i tiden framover.

- Vi har tro på dette vedtaket. Ellers hadde vi ikke fremmet forslaget og fått flertall. Vi ser blant annet muligheter for innsparinger på innkjøp (ved stordriftsfordeler med andre kommuner, journ.anm.), reduksjoner i politiske honorar og kanskje færre ansettelser enn rådmannen har ytret ønske om per nå, sier Voll.

Lager egen avtale

Hun legger ikke skjul på at bruddet mellom samarbeidspartiene endrer maktbalansen i Verdal de kommende to årene fram til neste kommunevalg. Det på tross av at dagens komiteer og ordførerverv ikke skal endres på grunn av avtalebruddet.

- Med vedtaket i går, skal vi knytte oss sterkere sammen i en eller annen form for formalisering. Vi på venstresiden i kommunestyresalen samarbeider allerede veldig godt, og vi har samarbeidet godt med Høyre i tillegg. Tidligere har vi gjort det samme uten en egen avtale, men har basert samarbeidet på tillit til hverandre. Nå kan det være aktuelt å formalisere noe, sier Voll.

- Hvordan blir kommunestyredebattene framover etter dette?

- Vi tenker at kommunestyret blir mer spennende framover, hvor ikke alt er bestemt i forveien, sier hun.

- Kan samarbeidsbruddet mellom H, Ap og KrF åpne for omkamper om politiske saker, slik som skolestruktur?

- Det endrer jo ikke flertallet i skolestruktursaken, så det vil ikke føre til omkamp. Men vi ønsker å se på mulighetene for å ha en gjennomgang på prosjekter som foreligger og investeringstakten som det legges opp til. Økonomi er en stor sak med inngripen i flere områder, i tillegg til regulering av ny E6, sier Voll.

Harde tak

Voll understreker at budsjettvedtaket mandag medfører harde tak i budsjettsammenheng det kommende året. Likevel var det et riktig vedtak, mener hun, tross i advarslene fra Arbeiderpartiet.

- Vi vet at det blir krevende øvelser i forhold til økonomien, men vi har tro på at det er mulig å gjennomføre. Jeg regner også med at kommuneledelsen kommer til å være konstruktive og lete muligheter. Det var et riktig vedtak vi gjorde i går, og nå skal vi være pådrivere for å sørge at det blir slik vi har vedtatt, sier hun.