– Dette er en viktig sak for oss. Vi er en region som er rik på naturressurser og kompetansemiljøer knyttet til mineralnæringen. Det å skape verdier og arbeidsplasser basert på dette er viktig i Trøndelag, sier nestleder i Høyres gruppe i fylkestinget, Henrik Kierulf til Innherred.

Når fylkestinget i nye Trøndelag skal behandle budsjett for neste år og «strategi for innovasjon og verdiskapning» førstkommende torsdag, vil Høyre, FrP og Venstre foreslå å sette av én million kroner til utvikling av mineralnæringen i Trøndelag.

–Unik

Partiene spesifiserer ikke konkret hva pengene skal brukes til, da de vil komme tilbake til dette når handlingsprogrammet for strategien skal behandles i februar neste år. Kierulf kan likevel trekke frem noen eksempler på hvordan de kan se for seg utviklingen.

–Det ene kan være kartlegging av mineralforekomster i Trøndelag. Det kan også være å koble sammen de kompetansemiljøene vi har i Trøndelag, som Dirmin, NGU, NTNU og Sintef. De gjør Trøndelag ganske unik med hensyn til hva vi kan på området. En sammenkobling av disse miljøene kunne vært interessant. I tillegg kan kartlegging av kompetansebehov innenfor mineralnæring være noe fylkestinget kan bidra med, sier Kierulf, som også sitter i Hovedutvalget for næring i Trøndelag fylkeskommune.

Besøkte Verdalskalk

Kierulf har den siste tiden reist rundt og besøkt flere virksomheter som driver med mineralnæring i Trøndelag, deriblant Verdalskalk. Sammen med Pål Sæther Eiden (H), varaordfører Silje Sjøvold (H) og Oddleiv Aksnes (H) fikk de da en omvisning av prosjektansvarlig i virksomheten, Håkon Mork.

–Vi fikk høre litt om historien til kalkbruddet, virksomheten og om aktiviteten som foregår der. Det var interessant å høre om hvilke utfordringer de har og hvilke muligheter de ser for seg fremover. Ikke minst var det interessant å høre hvor mange ulike produkter som har kalk i seg og hvor mye kalk brukes til, sier han.

Vil løfte frem næringa

Høyre-politikeren mener Verdalskalk og andre bedrifter er en viktig del av trøndersk næringsliv og mineralnæring, som Trøndelag fylkeskommune må legge bedre til rette for. I innstillingen til møtet i fylkestinget skriver partiene følgende:

«Trøndelag har lange tradisjoner innen bergverksdrift. Den årlige omsetningen for mineralnæringen er dominert av byggeråstoffer, industrimineraler og naturstein, der byggeråstoffer er klart størst. Med rike forekomster av mineraler og betydelige kompetansemiljøer som Dirmin, NGU, NTNU og Sintef i Trøndelag er det stort potensial for å videreutvikle mineralnæringen. Trøndelag fylkeskommune skal derfor bidra til god forvaltning av mineralressurser og utvikling av mineralnæringen».

Utnytte overskudd

I tillegg til besøket i Verdalskalk, var Kierulf i forrige uke på besøk hos Minera Skifer sammen med varaordfører i Oppdal, Ingvill Dalseg (H). Da fikk de blant annet se hvordan skifer utvinnes.

–De forteller at det er mye overskuddsmasse som tas ut og at kun en liten del faktisk blir til skifer. Vi har lyst til å se på hvordan kan vi utnytte overskuddsmassen også, sier Kierulf.

Gründer i Minera Skifer, Sivert Sæteren, forteller til avisa OPP at de bruker så mye de kan, og at de ønsker å utnytte skiferen mer, men at det er dyrt. Dette er noe gruppelederen mener noe av pengene i budsjettet eksempelvis kunne vært brukt til.