Studentene flyttet til Verdal høsten 2016 etter å ha kommet inn på Skuespillerutdanninga ved Nord universitet.

Malfada Silvas (20) fulle navn er Malfalda Séneca Cardosa da Silva. Hun har røtter i Portugal, men kom til Trondheim sammen med sin mor og hennes norske samboer i 2006. Barne- og ungdomsårene kulminerte med videregående skole på Charlottenlund der hun gikk dramalinja. Sisteåret der søkte hun på Nord Universitets skuespillerutdanning, et spennende utdanningssted som hun hadde fått en smakebit av gjennom et Verdalsbesøk i regi av Den Unge Scene.

- Herregud, dette er kjempekult, tenkte jeg da jeg var her den gangen.

Silva lyktes på første forsøk da hun søkte. Hun flyttet rett fra mammas lune rede til leilighet på Garpa. –Retning Siciliana, forklarer studenten.

Christina Sleipnes (23) kommer fra Ås i Akershus der hun vokste opp. Etter å ha gått på dramalinja på Ski videregående skole begynte hun på Romerike folkehøyskoles teaterlinje på Jessheim. Året etter var hun student i Oslo ved Bårdar Akademiet, og papirene derfra viser at hun er utdannet musikalartist.

Sleipnes forteller at hun ikke er eneste med bakgrunn fra folkehøgskolen på Romerike som har søkt seg til Verdal. Flere fra denne folkehøgskolen kom inn før henne, og på besøk hos dem i Verdal sa det pang.

–Jeg forelsket meg helt i den formen skolen har her. Jeg husker jeg med begeistring så en semestervisning, og da tenkte jeg at «dette må jeg også gjøre».

Nå bor hun ved Prixen på Ørmelen.

–Ettersom jeg er vokst opp på Ås er jeg vant til små steder. Men jeg synes det er veldig fint her, og jeg setter pris på å få og over brua hver dag. Elva er så fin!

Hvordan har dere opplevd å komme til Verdal?

–Jeg synes det passer skolen vår veldig å være her. Vi har et nært miljø, og det er veldig fint, sier Christina.

–En annet ting er at det er utrolig godt å få så mye igjen for pengene her. Det er jo så dyrt å leie i Oslo i sammenligning. Her kan vi bo i to etasjer med mindre i leie enn jeg hadde i en mye mindre leilighet i Oslo.

Mafalda har bodd i millionbyen Porto.

- Dette er første gangen jeg bor på et lite sted, så det ble en stor forandring for meg. Men skolen er veldig bra, og jeg blir veldig skjerpet av å være her. Jeg får konsentrert meg veldig om det vi gjør på skolen. Ambisjonsnivået er veldig høyt, og det er fint å få spisset seg.

Dere lever i en boble?

–Ja, vi blir mye på skolen og er med på ting som er relatert til skolen, som Jul igjen der vi var med.

Hva setter dere pris på hos verdalingene?

–Det er rausheten som vi møter. Spør vi på biblioteket om å få låne lokalet, er det ja med en gang. Spør vi om det samme på et bibliotek i Oslo er det 3000 kroner i leie uten diskusjon. Ellers er det hyggelig å høre når vi første gang kommer på Coop; er dere de nye skuespillerstudentene? Vi blir vi tilbudt Coop-medlemskap og i det hele tatt…

- Og så Røde Kors-huset, da. Den er budsjettredningen for oss studenter. Hos dem får vi stor treretters middag for 40 kroner!

Hva mangler Verdal?

–Vi skulle gjerne vært litt nærmere en by for å ha sett teater og sånt, men nå ha vi fått Turnéteateret. Men samtidig er det godt at det er et lite miljø, og vi er veldig glad for det.

Kunne det være aktuelt å bli boende her?

–Som utdannet skuespiller er det vel mest sannsynlig at det først blir et frilansår. Og da må man flytte der jobbene er. De fleste av studentene vil vel dra tilbake til de store byene og Østlandet. Men, he, he, he… hvis en skulle få en jobb ved Turné-teatret i Trøndelag da…

Hvor feires jula?

–Jeg drar hjem til slekt i Portugal, og da blir det torsk til julemiddag, sier Malfalda.

Christina setter kursen mot Ås.

–Jeg drar hjem til mammas ribbe. Det er mye bedre enn å bli igjen alene her.

91149117

tor.ole.ree@innherred.no