A-magasinet til Aftenposten hadde sist uke en stor reportasje om Bengt Rotmo fra Verdal, eller egentlig mest om bruk av primus på tur om vinteren. Noe polfareren har god kunnskap om etter sine turer over grønlandsisen, til Nordpolen over Alaska og til Sydpolen.

– Selv om det er 35 kuldegrader ute, blir det fort 10 varmegrader inne når primusen er startet. Enda viktigere er den i å smelte snø til vann. Uten primus er det nesten umulig å overleve på tur i polarstrøkene, sier Rotmo.

Han kaller øyeblikket for oppfyring av primusen «dagens høydepunkt» på kalde turer.

Bengt Rotmo har også vært hjemme i Verdal for å fortelle om sine utfordrende ferder. Her på en seanse i det lokale biblioteket for noen år siden. Foto: Tor Ole Ree

Men også på vinterlige teltturer her i landet er primusen viktig. Mange turfolk er skeptisk til åpen flamme i teltet, hvilket han mener er fornuftig.

– Det er ikke risikofritt, men når du forstår hva en primus er, hvordan den virker og har nok erfaring, er det godt å nyte varmen i teltet etter en lang dag ute, poengterer Bengt Rotmo.

Helst bensin

Han anbefaler å bruke bensin til primusen, og ikke parafin.

– Parafinen har fordelen av å ikke være eksplosiv, men bortsett fra det er bensin det beste valget. Det er enklere å forvarme brenneren, og flammen blir lavere hvis den startes med dårlig forvarme. Bensin gir også mindre lukt og sot, og ved lekkasje har ikke bensin samme lakserende effekt (altså være magedrivende) som parafin, forklarer han.

Uansett brennstoff, er primusfyring ikke risikofritt. Det er mye lettantennelig i et trangt telt, drivstofflekkasjer er en stor fare og ikke minst - den usynlige faren med dannelsen av kullos - som kan være livsfarlig.

– Jeg har heldigvis aldri opplevd kullosforgiftning på tur. Jeg bruker aldri mer enn en primus i teltet om gangen, og bruker en primus som i flere målinger har vist seg som en av de tryggeste, spesielt når den fyres med bensin.

Rotmo gir åtte tips til primusfyring

1) Bli kjent med brenneren. Les bruksanvisningen og tren på demontering og rensing av dyse, pakninger og pumpekopp.

2) Øv deg under trygge forhold.

3) Bruk en plate i metall eller kryssfinér som du kan feste brenneren til. Da står den stødig og drivstofflekkasjer når ikke umiddelbart teltgulvet.

4) Pass på trykket. Ikke pump for mye.

5) Luft godt. Sørg for god lufting i teltet når du fyrer.

6) Fyll på brennstoff utendørs.

7) Unngå varmevekslerkjeler. Vanlige, flatbunnede kjeler er tryggest.

8) Hold deg våken. Lukk brenneren når du blir trøtt.

Favorittmaten til Bengt Rotmo i vinterkulda på primus er pinnekjøtt og potetmos, ostesmørbrød, bacalao, pannekaker med smør, sirup, stekt bacon og kruttsterk kaffe - og selvfanget fisk.