Markedet for nyboliger er stort om dagen, og eiendomsutviklerne legger stadig ut nye boligprosjekter på markedet. Samtidig som at salget i flere tilfeller går godt, merker meglerne at det tar lengre tid enn før å selge nye boliger i Levanger og Verdal.

Avdelingsleder Odd Bremnes i Eiendomsmegler1 Midt-Norges Verdalskontor sier at folk bruker mer tid på å bestemme seg ved kjøp av nybolig sammenlignet med bare for ett år siden. Han tror det skyldes et stadig større utvalg med flere leilighetsprosjekter samtidig i Levanger og Verdal.

–Generelt sett ser vi at leilighetssalgene tar litt mer tid. Det går nok hånd i hånd med flere valgmuligheter. For noen år siden var det nesten bare Garpa som hadde leiligheter for eldre i Verdal, men nå er Reinsholm utviklet og flere prosjekter i sentrum er under bygging, så da blir det ikke like stressende å ta avgjørelsen om å kjøpe leilighet. Vi ser nå at det tar cirka 20 prosent lengre tid å omsette boliger enn for et års tid siden, og på bruktmarkedet ligger snittiden for salg av bolig på mellom 80 og 90 dager i vårt område, sier Bremnes.

Prisene går ned

Gjennomsnittlig formidlingstid i Nord-Trøndelag er på 49 dager, ifølge Eiendom Norge, som leverte ferske tall denne uken. Gjennomsnittsprisen er da 2,1 millioner kroner, som er en nedgang på 0,2 prosent siste måned og en økning på 1,8 prosent de siste 12 måneder. På landsbasis har gjennomsnittsprisen gått ned med 1,1 prosent siste måned, og 0,5 prosent siste 12 måneder. Landssnittet viser også at det tar i snitt 46 dager å selge en bolig til en snittpris på tre millioner kroner.

Vektargården slik den blir ved ferdigstillelse.

Samtidig viser statistikken at det tar i snitt 42 dager å selge en bolig i Trondheim per november i år. Det er 18 dager mer enn i samme måned i fjor. Prisene på brukte boliger i Trondheim falt 1,3 prosent i november. De har dermed utviklet seg svakere enn i Stavanger og Oslo, hvor de sank med 0,5 prosent, skriver Eiendom Norge i en pressemelding.

I Bergen falt boligprisene like mye som i Trondheim i november.

Dette er på gang

En oversikt over nyboligprosjektene på Finn.no viser at det nå ligger 368 nye boliger til salgs på nyboligmarkedet. 143 av boligene er solgt, mens resten er usolgt eller reservet. Slik fordeler boligprosjektene seg:

Levanger:

Moafjæra er nå under ferdigstillelse.

: 26 leiligheter, to ledige.

Moafjæra 2B: 22 leiligheter, fire ledige

Markatunet trinn 3: Seks eneboliger, fem ledige (Bygging vedtatt).

Sørlia Boligpark trinn 2: Seks leiligheter, tre solgt.

Kvilstad: Seks leiligheter, ingen solgt.

Kvilstadvegen 1: Firemannsbolig, tre av fire enheter solgt.

Kvilstadvegen 1 G-L: Seksmannsbolig. Ingen solgt, en reservert.

Skogn:

Småland: 2 eneboliger, to ledige.

Ytterøy:

Ferjeleiet trinn 2: Åtte leiligheter, en ledig.

Åsen:

Åsen sentrumsboliger: 11 av 20 solgt.

Ekne:

Falstadberget har én ledig leilighet igjen.

Åtte leiligheter, sju solgt.

Verdal:

Reinsholm Sør Trinn C: 12 leiligheter, ingen solgt.

Nordbergshaugen: Tre eneboliger, to solgt.

Kassefabrikkvegen.

12 leiligheter, 10 solgt. Ferdigstilt.

Kassefabrikkvegen 20: 12 enheter (leie for eie), 1 solgt (nettopp salgsstart)

Kassefabrikkvegen 8: Ni boliger, to ledig. Kommer sju boliger til salgs.

Reinsholm Vest trinn 3: 12 leiligheter, to ledige.

Kroken Hage trinn 1: 12 leiligheter, åtte solgt. 3 av 12 ledige.

Kroken Hage trinn 2: 9 leiligheter, en reservert.

Leklemsåsen 76: Seks leiligheter, fem solgt.

Vektargården: 30 leiligheter, 12 solgt.

Møllegata trinn 2 har solgt ni av 11.

byggetrinn 2: 11 leiligheter, to ledige.

Reinsholm Sør: Ni boliger, to ledige.

Nordbergshaugen 6: To av tre eneboliger solgt.

Bredingsberg 10: To av åtte solgt.

Hegrevegen 2: En enebolig, usolgt.

Kattuglevegen 5: To eneboliger, begge ledige.

Vuku:

Bredingsberg 10: Åtte leiligheter, en solgt, to reservert.

Kommende prosjekter

Det finnes også en rekke kommende prosjekter i Levanger og Verdal, som vil prege nyboligsalget i årene framover. Stiklestad Eiendom er en av eiendomsutviklerne som satser stort. I Sjøgata i Levanger har de planlagt 50 leiligheter på tomta med de tidligere lokalene til posten, Rimi og Elkjøp. I Verdal planlegger de 80 nye leiligheter over seks etasjer i kombinasjon med næring ved Minsaas plass. Her er noen av prosjektene som er presentert og som kan bli realisert innen få år hvis de blir godkjent/oppnår gode nok salg.

Levanger:

Levanger brygge (TOBB/ForrBo) 46 leiligheter i Helga den Fagres gate i Levanger med leie-før-eie-enheter. 21 leiligheter i første av to byggetrinn.

TOBB og ForrBo står bak prosjektet på havna i Levanger.

(Stiklestad Eiendom) 50 leiligheter i Sjøgata i Levanger i gamle Levanger kjøpesenter med tilbakeføring av siktakser og allmenningen med bypark og lekeområder.

Eidslunden (Hveding AS) 56 leiligheter i fire blokker/byggetrinn ved Eidsbotn. Under regulering, første trinn kan komme i 2018. Kan bli omregulert til terrassehus.

Verdal:

Minsaas plass (Stiklestad Eiendom) 80 leiligheter på Minsaas plass på tomta til Domusbygget og Vefa-bygget. Planlegger riving i 2019 og innflyttingsklart første byggetrinn rundt jul 2020.

Nestvoldjordet (Stiklestad Eiendom) i Verdal er ferdigregulert. Planlegger leiligheter, småhus, blokk og kjedehus.

IBBL-bygget i Verdal (Sebo Boliger) 26 leiligheter. Ikke avklart oppstart.

Møllegata 3 i Verdal (Sebo Boliger) 20 leiligheter. Ikke avklart oppstart.

Kværner påvirker

Bremnes merker også at konjunktursvingningene ved Kværner Verdal påvirker boligmarkedet, siden folk gjerne er mer avventende i usikre tider. Når næringslivet går godt, er kundene imidlertid raskere ute.

–Nå er det ikke noe særlig skyer på himmelen. Hussalgene går jevnt unna, mens leilighetene i snitt tar litt mer tid å selge. Vi merker litt bremsing i markedet, særlig etter at det skrives en del i riksmedia om at markedet snur, sier han.

Eiendomsmegler1 Midt-Norge anslår at Verdal øker med om lag 50 prosent i befolkningstall årlig framover, og forventer dermed flere nyboligprosjekter i året som kommer.

–Det øker også markedet for bruktboligsalg, sier Bremnes.

Suksess i Åsen

I Åsen skal det bygges 20 nye leiligheter i prosjektet kalt Åsen sentrumsboliger. Ivar Andre R. Pedersen i Eiendomsmegler1 Midt-Norge sier at prosjektet har gått svært godt.

–Det har gått veldig bra i Åsen. Noen av enhetene er usolgt ennå, men etterspørselen svinger i perioder. Vi ser at slike prosjekter går bra når vinteren kommer. Det er høysesong for leilighetssalg, og vi forventer et godt nyboligsalg nå før jul og like over nyttår. Åsen er da trolig ikke et unntak, sier Pedersen.

Den siste måneden har hans firma alene solgt 12-14 nyboliger i Levanger og Verdal.

–Det ser ikke ut til å avta per nå, sier han.

Pedersen ser også at omsetningshastigheten har gått ned i 2017.

–Kundene har flere leilighetsprosjekter å velge i. I tillegg trenger kunder som kommer fra eneboliger gjerne mer tid på å ta beslutningen om å kjøpe leilighet. Ellers er kjøpekraften god i Innherred, og optimismen er stor blant kjøpere og utbyggere. Det kommer derfor flere gode prosjekter i tiden framover, noe som vil holde nyboligbyggingen i Levanger og Verdal stabilt høy i tiden framover, sier han.