– Even er en fantastisk gutt og en strålende keeper. Vi har hatt jevnlig dialog gjennom året om veien videre. Det har hele tiden vært konstruktive samtaler og et ønske fra begge parter om å forlenge avtalen. Even har ambisjoner med Ranheim og synes prosjektet vårt er meget interessant. Samtidig vet vi at interessen fra større klubber nok ikke vil bli mindre det kommende året, noe annet ville vært unaturlig når vi snakker om en av landets mest undervurderte keepere, sier daglig leder Frank Lidahl i Ranheim.

Droppet Molde

Verdalingen signerte en kontrakt med Ranheim ut 2019 noen uker før det sensasjonelle opprykket til eliteserien var et faktum. I fjor høst lå Molde langflate etter 26-åringen, alle parter var enige om en overgang – men Even bestemte seg likevel for å bli hos askeladden i norsk fotball. Kameratene og det unike miljøet i Ranheim telte mer enn kroner og øre for den sympatiske burvokteren.

–Vi var enige med Molde om det meste, men det var enkelte ting som ikke falt på plass – og da ville jeg heller fortsette i Ranheim. Og jeg angrer slett ikke på det, smiler Even Barli etter en kanonsesong.

Han spilte samtlige minutter i Obos-ligaen, og gjorde knapt en eneste feil gjennom en lang sesong. Even var like sikker som banken i kvalifiseringskampene mot Mjøndalen og Sogndal – og han ble fullt fortjent kåret til årets keeper i 1. divisjon. Levanger-talentet Julian Faye Lund ble for øvrig rangert som nest-best.

Even mottar gratulasjoner fra pappa Bård og mamma Ingunn etter det historiske opprykket. Foto: Ned Alley, NTB scanpix

Større klubb

– Even Barli er helt klart en av landets fire-fem beste keepere – det er jeg helt sikker på. Vi skal gjøre det vi kan for å beholde ham lengst mulig, men vet jo hvordan kreftene fungerer i fotballen, og jeg tviler på at han forblir her. I løpet av ett år eller to spiller Even i en langt større klubb enn Ranheim, tror den daglige lederen.

–Det er ikke uvanlig at Lidahl tar store ord i munnen, smiler Even Barli – vel vitende om at hans mange kvaliteter blir høyt verdsatt i fjæra nord for Trondheim.

Det er ikke få ganger denne sesongen at 26-åringen har vært direkte avgjørende for Ranheim-poeng, og både lagkamerater, trenere og ledere er full av lovord om målvakten.

Habil utespiller

– Jeg tror Even er blant de seks beste norske keeperne. Om han tar steget opp til en toppklubb, har vi gjort en fabelaktig jobb og bevist at vi er en viktig utviklingsklubb. Så skal vi ha igjen litt penger for ham. Sjusifret mener Lidahl, så da blir det sånn, sier trener Svein Maalen og beskriver keeperen sin som «en ballspiller av rang».

–Flere mener at Even kunne gått inn og spilt spiss også. Han er en fotballspiller og imponerer stadig med sine ferdigheter med ballen i føttene. Han slår lissepasninger over 40 meter, og har alt som trengs i moderne fotball, mener Frank Lidahl.

Hovedpersonen selv er helt avslappet over spekulasjonene om hvor karrieren ender, men innvidde mener Rosenborg vil melde seg omgående – dersom André Hansen forsvinner til utlandet.

Jobber som lærer

– Jeg har hatt bra utvikling alle årene jeg har vært i Ranheim, og det er ikke noe jeg går rundt og tenker på. Jeg har det steinbra i klubben og får spilt fotball på et høyt nivå.

–Hvordan har du blitt så god?

–Jeg har vel trent målbevisst i mange år, og gjorde en bra jobb da jeg var yngre. Pappa var flink og fulgte alltid opp, og jeg har en forståelsesfull samboer som gir meg mulighet til å brukes såpass mye tid på fotball. Jeg jobber i en 80 prosent stilling som lærer, og fotballen krever det meste av fritid.

Fram til 2016 ble han trent av Egil Larsen, den tidligere Nessegutten-målvakten som nå er keepertrener for Levanger FK. Barli kan ikke få fullrost Larsen:

Sparringspartner

– Egil er kanskje den viktigste treneren jeg har hatt i Ranheim. Han kom inn i 2013, og da var jeg ikke spesielt god. Men han motiverte meg, og var en flink sparringspartner, understreker Even Barli, som fortsatt mener han har et stykke å gå før han troner øverst i målvakt-familien Barli.

Pappa Bård var også i sin tid en meget habil sisteskanse, og fikk også en kamp med flagget på brystet og han var en tid ønsket i toppklubben Start. Storesøster Runa (29) voktet det norske målet 19 ganger på aldersbestemte landslag – mens Even står med to:

–Jeg har langt igjen til pappa og søsteren, bedyrer Ranheims fremragende sisteskanse.