22 uker

I begynnelsen av mai i år kom Jacob inn døra hos Briga, som holder til rett ved jernbanestasjonen i Sandvika.

– Han sjarmerte hele gruppa, beskriver Bente Sund.

Jobb og muligheter går over 22 uker, der de tre første ukene er en teoretisk del hvor deltakerne lærer å skrive søknader og CV, får intervjutrening og annen nyttig lærdom.

Juleforberedelsene er godt i gang for Leo Wen, Vilde Gundersen, Julie Hovland og Jacob Kuteh i Solstad barnehage.

De resterende 19 ukene består av arbeidstrening i bedrift, og målet er at deltakerne skal komme i ordinært arbeid eller utdanning etterpå.

– Det var ikke så enkelt å få en praksisplass til ham. Jeg ringte sju-åtte barnehager i Asker og Bærum som ikke viste noen særlig interesse.

Mentor-rolle

Allerede før han fikk hjelp av Briga hadde Jacob Kuteh på egen hånd prøvd å få seg jobb. Sund forstår at det kan føles vanskelig - både fra arbeidssøkers og arbeidsgivers ståsted.

– Det er ofte et gap der, om man vil eller ikke, konstaterer Sund.

Til slutt fikk hun napp hos Hvalstad barnehage, og Jacob startet i arbeidstrening.

– Jeg dro ut til barnehagen og snakket med de ansatte. Jeg sa til Silje (Breidablik, pedagogisk leder i barnehagen) - nå skal du være mentor for Jacob.

Hun fikk dermed jobben med å være tett på Jacob, hjelpe ham med å ta fagbrev - der han manglet den siste praktiske delen - og å «selge» Jacob inn overfor arbeidsgiveren til videre jobb der etter praksisperioden.

Vendepunkt

Men under oppfølgingssamtalene med barnehagen i juli og august virket det lite sannsynlig at de kom til ha noen jobb til ham den dagen arbeidstreningen var over.

– Vi bestemte oss da for å ta Jacob ut av arbeidstrening et par dager i uka, for å se på andre muligheter. Men jeg mente det var nyttig at han fortsatte å få arbeidstrening ved siden av, sier Bente Sund.

Jacob ble mismodig igjen, og mente det var liten vits i å fortsette på Hvalstad.

– Det e itj jobb hen, sa han på verdalsdialekt. Det er ganske mye fra Verdal i språket hans, smiler Sund.

Så kom et vendepunkt. Sissel Sønju-Moltzau ble ny virksomhetsleder i barnehagene på Hvalstad, og hun var ikke i tvil om hvilken ressurs Jacob var.

Smilene sitter løst når virksomhetsleder Sissel Sønju-Moltzau, Jacob Kuteh og hans mentor i barnehagen, Silje Breidablik, snakker om hvor fint alt er blitt.

Resten er en lykkelig historie, som føyer seg i rekken av andre som har fått hjelp. Likevel føles Jacobs historie ekstra spesiell for Bente Sund.

– Suksessfaktoren vår er tett oppfølging, slik at deltakerne ikke føler seg alene i jakten på jobb. Vi i Briga leverer meget gode resultater til Nav i Asker og Bærum. Samtidig kjenner jeg på gleden at Norge har et system som fanger opp folk som faller utenfor og tar vare på alle mennesker, sier hun.

Stiller krav

Det kreves riktignok en del for å lykkes. Både for tiltaksarrangørene - og av deltakerne selv.

– Det er nettopp det tette samarbeidet mellom Nav, oss som tiltaksarrangør, deltaker og arbeidsgiver som er suksessfaktoren, sier Bente Sund.

Den tette oppfølgingen av både deltakere og arbeidsgivere er med på å gjøre praksisperioden til god trening.

– Arbeidstrening må ikke bli en oppbevaringsplass. Da er hensikten borte, fastslår Sund.

Jacob Kuteh kaster seg ned raskt ned på gulvet for å leke med Julie Søyland og de andre barna på avdelingen.

Deltakerne i «Jobb og muligheter» er alle slags mennesker. Felles er at de trenger hjelp tilbake i arbeid. Etter lang tid utenfor arbeidslivet sliter mange med lav selvfølelse og ulike personlige problemer.

– De gode resultatene våre skyldes nok dels at vi som jobber her har bakgrunn fra arbeids- og næringslivet selv. Vi har også et stort nettverk som gjør at vi enklere får gode arbeidstreningsplasser, og vi gir oss ikke ved et nei ved første henvendelse.

Suksess-samarbeid

Historien om Jacob Kuteh gjør ekstra godt å fortelle for Bente Sund, ikke minst med tanke på hans forhistorie.

– Her har mange gode krefter vært i sving. Vi kan ta litt av æren, men stor skryt må også gå til Asker og Bærum kommuner, Nav og Solstad barnehage, sier Sund.

Og sist, men ikke minst til pedagogisk leder Silje Breidablik - Jacobs nærmeste medhjelper.

– Den CVen er god nå. Det står at hun har vært mentor og at hun har vært helt avgjørende for å hjelpe en voksen mann tilbake i arbeid.