Hun er bekymret for utviklingen. Aldri før har et benkeforslag dreid seg om så store summer, og det uten at fagforeningene er gitt reell mulighet til å komme med sine innspill, påpeker hun.

–Jeg synes det verken er ryddig eller redelig.

Etter fellesforslag fra flere partier (Sp, H, V, MDG og Uavhengig), vedtok kommunestyret med én stemmes overvekt å si «nei» til formannskapets innstilling om økt eiendomsskatt. En skatteøkning som ville gitt 10,5 millioner kroner i inntekter til Verdal kommune.

Mye å ta tak i

Fagforbundet, Utdanningsforbundet og Sykepleierforbundet forholder seg lojalt til kommunestyrevedtaket, men savner likevel retten til å være med og påvirke i forkant.

–Når budsjettforslaget fra rådmannen er lagt fram, har vi anledning til å komme med innspill i perioden fram til det behandles i formannskapet, med møtet i administrasjonsutvalget som vår formelle arena. Det gjorde vi i år også da vi debatterte konsekvensene av rådmannens forslag. Under møtet var det viktig for oss å få fram at rådmannen hadde lagt fram et forslag som vi mener ivaretar de tidligere vedtakene. Det er viktig for oss at ikke nedskjæringer på vel ti millioner kroner blir tatt blant de ansatte. Organisasjonen har ennå mye å ta tak i for å få på plass det de omtaler som «nye Verdal», sier Lise Heggdal. Hun mener dette er signaler som også fikk gehør da saken ble diskutert i administrasjonsutvalget. I etterkant av møtet besluttet formannskapet å lage sin innstilling i tråd med rådmannens forslag, altså med en økning i promillesatsen for eiendomsskatt.

At flertallsholdningen ble en ganske annen i det påfølgende kommunestyret overrasket derfor de tillitsvalgte. Og i motsetning til tidligere, er det ifølge Heggdal denne gang svære summer som skal omfordeles.

–Vi vet at det alltid kommer noen benkeforslag, men de har aldri før vært av slik betydning i størrelse, og fått så stor betydning for ansatte og organisasjon. Sånn sett er det vanskelig når vi ikke får anledning til å debattere en så stor forskjell.

Bekymret

Hadde disse forslagene kommet slik at vi kunne debattert dem med politikerne i administrasjonsutvalget, som er vår arena, hadde vi kunnet gi uttrykk for de samme bekymringene, og i hvert fall hatt anledning til å påvirke. Nå føler oss i stedet satt ut av spill, kommenterer Lise Heggdal.

Administrasjonsutvalget består i praksis av formannskapsmedlemmene pluss tillitsvalgte fra de tre nevnte forbundene.

Heggdal vet ennå ikke hva vedtakene vil føre til, men hun er bekymret. Torsdag skal hun og hennes kolleger i de øvrige fagforeningene møte rådmannen til drøfting. Hun hadde heller sett at innspillene kom i forkant, i stedet for i etterkant.

–Men det er politikernes rett å komme med forslag i et møte, og det er ikke noe tidsfrist for det i en kommunestyredebatt? Mener du politikerne ikke har vært sine ansvar bevisste?

–Selvsagt har alle lov å komme med forslag. Men, som sagt, og kall det gjerne historisk, det har aldri vært snakk om så store summer. Her snakker vi i tillegg om et forslag som ble politisk anbefalt fra formannskapet. Når det kommer et nytt forslag, uten at vi får høre om det i administrasjonsutvalget, så gis vi i praksis ingen anledning til å agere på det heller.

–Jeg har aldri opplevd en så stor omsnuing fra administrasjonsutvalgets signaler. Alle partiene i utvalget sa de skulle gå for rådmannens innstilling, og vedtar jo også det i formannskapet etterpå.

Omgår høringsperiode

I siste administrasjonsutvalg meldte for øvrig Høyre forfall. I partiets fravær, møtte Arild Pedersen fra Arbeiderpartiet som vara. Mellom møtene i formannskap og kommunestyret, har Senterpartiet kommet på andre tanker.

–Bør politikerne utarbeide forslagene tidligere?

–Så klart. Da får ikke bare vi, men også allmuen, mulighet til å komme med innspill. Det bekymrer oss dersom vi ser en dreining mot at høringsperioden omgås på denne måten.