Trehundreogtrettitre ganger, minst, har tretallet blandet seg inn i livet til Randi Karoliussen.

Det er klart hun måtte ha «Randi 3» når det endelig ble åpnet for personlige bilskilt. For her snakker vi langt mer enn 3 ganger 3.

Ventet i flere år

Det kan saktens være et mysterium hvorfor tretallet forekommer så hyppig i sfæren hennes, men det er neppe noen gåte at hun veldig gjerne ønsker å ha det med som signalement. I tillegg til Randi.

–Jeg har i mange år hatt lyst på dette skiltet. Nå er det vel en hel del som nok lurer på hvorfor jeg har tallet tre sammen med navnet mitt, sier hun. Etter å ha hørt henne fortelle, trenger vi ikke lenger spekulere.

–Nå må du søke!

«Nå, mamma. Nå må du søke!», sa hun. «Vi har ikke hørt annet enn at dette er noe du har ønsket deg så lenge vi har levd.»

Og her forklarer hun tretallets inngripen i hverdagen:

–Tallet tre har fulgt meg hele livet. Så mye at jeg nesten har sluttet å bli forbauset når det det skjer at tretallet er innblandet. Jeg er født den tredje, døpt den tredje, konfirmert den tredje og gift den tredje klokka tre.

I kjølvannet av de mange tretallene som preget disse viktige hendingene i livet, havnet hun i et VG-oppslag, selvsagt på side tre. Tre år senere ringte samme avis for å høre om det var flere hendelser med tallet tre.

Naturligvis var det det.

Tre og tredje

–Vi hadde blitt tre i familien. Jeg fikk min datter klokka tre, og hadde bestemt at hun skulle kalles opp etter pappas gudmor. Ved en tilfeldighet oppdaget jeg at hun også hadde navnedag den tredje, forteller Randi Karoliussen. Det stopper ikke der.

–Jeg ble dessverre skilt også. Og ja ... i papirene står det den tredje.

Randi Karoliussen flyttet fra Fauske til Levanger i sommer. På hvilken dato, lurer du kanskje? Jo, det skulle være opplagt, for det skjedde den tredje. Randi flyttet inn i leilighet 203, og har et tretall til slutt i postnummeret.

Dukker alltid opp

Tallet tre dukker alltid opp i mange sammenhenger, forteller hun, og har ei liste som i praksis er mye lenger enn nevnt ovenfor. Mange av tretallstilfeldighetene registrerer hun bare med et skuldertrekk og en konstatering: «Ja, selvfølgelig er det tre.»

Randi er en ivrig konkurranseskytter.

–Dere har sikkert allerede gjettet hvilken klasse jeg skyter i, sier hun. Og, ja. Det har vi. Klasse tre. Naturligvis har i løpet av karrieren opplevd stevner både med tredjeplasser og 333 poeng.

–Jeg var forresten den tredje som ble registrert med personlig bilskilt her i Levanger, tilføyer hun.

Og siden det er sesong, nå bærer det vel til skogs eller torgs for å finne et passende juletre ...

Spiller viktig rolle

Dette er forresten hva store norske leksikon skriver om tallet tre: «Tre, tall som spiller en viktig rolle i diktning, tro og religiøs handling. Særlig har bruken av tretallet vært studert som «episk lov» i folkediktningen. Oftest møter man det i eventyret: tre brødre, tre prinsesser, tre troll, troll med tre hoder, tre like situasjoner, valg mellom tre ting osv. Ellers finner vi tretallet f.eks. i forestillinger som at trolldom skal gjøres tre torsdagskvelder på rad, eller at en drøm som opptrer tre netter på rad, vil gå i oppfyllelse. I kristendommen finner vi tretallet i «treenigheten». Enkelte forskere har ment at tallet tre dominerer den menneskelige kulturen i så høy grad at man vil prøve å organisere alt i tre kategorier, f.eks. barn – voksen – gammel, eller hav – himmel – jord.»