Alle kan oppleve å kjøre på storvilt, men ikke alle vet at man har plikt til å melde fra til politiet.

– Viltpåkjørsel kan skje hvem som helst, og det er en traumatisk opplevelse for de fleste. Derfor er det viktig å holde hodet kaldt og vite hva man skal gjøre, sier informasjonssjef Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Han forteller at det skjer rundt 18 viltpåkjørsler hver dag. Det vil si elg, rådyr og hjort.

Det første man må gjøre hvis uhellet er ute, er å sikre ulykkesstedet med varseltrekant, nødlys og ta på refleksvest. Deretter må man sjekke personskade og eventuelt forholde seg til førstehjelp og ringe 113. Etter det kommer turen til dyret.

Flykter til skogs

– De fleste dyrene blir bare skadd og flykter til skogs. Man bør derfor merke stedet der dyret forsvant, for eksempel ved å bruke en plastpose som man henger i en busk ved veikanten, sier Farstad.

Man skal ikke selv følge etter dyret, men ringe politiet på 02800 og melde fra. Det blir da sendt kompetente folk, som regel jegere med sporhunder, som finner fram til dyret.

Kan avlive

Dersom dyret er hardt skadd og ligger i veikanten, bør man konferere med politiet før man eventuelt prøver å avlive det.

– Det er svært mange som vil kvie seg for det, og det vil også bli sendt fagfolk til å ta seg av det. Men dersom dyret lider, og politiet er enige i at man kan avlive det hvis man har passende redskap, kan man gjøre det, legger Farstad til.

Ulovlig

Det er ikke lov å ta med seg døde dyr. Det er heller ikke lov å kjøre fra stedet uten å melde fra. Det gjelder selv om dyret har stukket til skogs etter en påkjørsel.

– Man skal melde fra, sier Farstad.

Operasjonssentralen i politiet bekrefter dette. Man må ringe politiet, som loggfører person og registreringsnummer på bilen. Det er også viktig å gi så nøyaktige opplysninger som mulig om stedet påkjørselen skjedde, får NTB opplyst.

Ti tips for å unngå påkjørsel med elg, hjort og reinsdyr.