Og kanskje åpner Skogn helsetun raskere enn først tenkt.

Med åpningen av de to nye helseinstitusjonene Staup helsehus og Stokkbakken omsorgssenter i Åsen, har institusjonstjenestene i Levanger endret seg. Med unntak av sykeheimen på Ytterøy, er det klassiske sykeheimsbegrepet borte. Mens Staup er ment å være et helsehus for rehabilitering, behandling, korttidsopphold og kommunale akutte døgnplasser, er Stokkbakken et omsorgssenter med tilbud om heldøgns pleie.

Behov for sykeheim

Nå mener ordfører Robert Svarva det er tid for å senke tempoet noe, og faktisk kikke litt bakover igjen.

–Sykehusene opplever et stort trykk, med store krav til effektivisering. De skal ha gjennom så og så mange, noe som gjør at de pasientene som kommer ut fra sykehuset er mye dårligere. Jeg tror det vil melde seg et behov igjen - at historien kanskje innhenter oss, og at vi får noe behov for mer sykeheimsinstitusjon igjen også.

–Som betyr at Skogn helsetun må åpnes igjen?

–Det tror jeg. Det kan bli åpnet noe på Skogn igjen. Det vil si, det blir helt sikkert åpnet igjen på Skogn, men det kan hende det blir åpnet tidligere, nettopp på grunn av at folk som i dag skrives ut fra sykehusene er så dårlige, og at en følgelig ikke klarer å dimensjonere stort nok. De plassene vi har på Staup er i utgangspunktet bare korttidsplasser, men vi ser at når folk er så dårlige, så vil noen av korttidsplassene likevel bli langtids, og det er klart at da melder behovet seg. Vi må ha noen langtidsplasser på sykeheim igjen, det er jeg rimelig sikker på.

Sentralt plassert

En spådom om at sykeheimsdebatten neppe har kommet til sin ende, er likevel ikke til hinder for at Robert Svarva applauderer de grep som allerede er gjort.

–Hvordan oppsummerer ordføreren i Levanger året 2017?

–Et innholdsrikt, positivt år, med veldig stor aktivitet. Vi har fullført noen strategiske grep for framtida, med åpningen av både Staup helsehus, Stokkbakken og ikke minst kombinasjonsbygget med helikopterlandingsplass på sykehuset. Dette er viktige strategiske grep som jeg tror blir enda viktigere i åra som kommer. Vi har dessuten opplevd god vekst i innbyggertall også i år. Det er viktig. For vi tar det kanskje som en selvfølge, men det er jo ikke det. Om vi ser på tallene for Nord-Trøndelag, er det ikke alle stedene som vokser. Levanger kommune passerte 20.000 innbyggere.

Alt i alt har det vært et bra år for Levanger kommune. En av grunnene til optimismen min, henger dessuten sammen med at Levanger ligger så midt i Trøndelag som det gjør.

Meningsløst

På den annen side, er vi nå i sluttsekundene i det meningsløse arbeidet med å oppløse samkommunen. Det burde være helt unødvendig, i alle fall hvis en har innbyggernes beste som mål. Det er etter mitt syn åpenbart at det burde vært en annen prosess vi holdt på med nå, men sånn ble det jo ikke, og det må vi respektere.

–Er samkommuneopphøret i rute?

Fylkingen på fjelltoppen

I sitt tilbakeblikk på fjorårets, trekker Svarva veldig gjerne fram avtalen på Forbordsfjellet. Nærmere bestemt etableringen av Midt-Trøndelag regionråd, med kommunene Levanger, Verdal og Stjørdal. Denne ble gjort kjent undre en pressekonferanse ved Forbordsfjellet i september. De tre kommunene skal samarbeide om næringsutvikling og være et samfunns og interessepolitisk samarbeid.

De tre ordførerne gjorde et poeng av at de med den nye samarbeidskonstellasjonen vil kreve en større plass på aksen mellom Trondheim og Steinkjer. En akse som i alt favner 80.000 innbyggere. Eller 60.000 innbyggere de tre kommunene isolert sett.

–Vi ønsker å samle krefter, tre fram og ta arenaen. For det som etter vårt skjønn er et område som er av særdeles stor betydning i åra som kommer, bemerket stjørdalsordfører Ivar Vigdenes under pressekonferansen.

Senere har rådet fått tilslutning i alle de tre kommunestyrene.

–Jeg tror vi gjorde rett i å orientere oss i lag med Verdal og Stjørdal. Jeg har i alle fall fått veldig mange positive tilbakemeldinger, ikke minst fra innbyggerne i Levanger, men også fra småkommunene i værnesregionen.

Ingen storbom

–Regionrådet kom litt plutselig, og fikk kritikk for at det kunne virke som om ordførerne hadde bestemt etableringen uten noen åpen debatt i forkant?

–Det ble vel enstemmig tilslutning i alle kommunestyrene, så noen storbom var det ikke. Samtidig er det litt av det ansvaret en har som ordfører. En må tørre å ta noen standpunkt. Ta noen grep. Da kan en ikke bare si «ingen kommentar» og «det skal vi komme tilbake til». Da skjer det ingenting, og vi ønsker det skal skje noe. Vi tok initiativ til regionrådet fordi vi mener det var riktig. Vi ser nesten dagstøtt hvor viktig det er å kunne løfte fram området mellom Trondheim og Steinkjer, når diskusjonen ofte handler om nettopp de to stedene.

Velkommen inn i rådet

–Blir Steinkjer med i rådet?

–Det vet jeg ikke. De er velkomne. Steinkjer er imidlertid vant til å være hovedsete, og da er det bestandig vanskelig å være i lag med noen som en jevnbyrdig partner. Jeg blir ikke overrasket hvis Steinkjer kikker nordover, selv om det så langt bare blir gjetning fra min side. Som sagt, de er hjertelig velkomne i Midt-Trøndelag regionråd, men da må de være klar over at målet ikke ene og alene er å styrke Steinkjer. Både Steinkjer og Trondheim vil uansett alltid ha en posisjon. Fortsatt med Trondheim som den viktigste faktoren i vår region. Det må vi bare innse. Vi må prøve å spille på lag, slik at Trondheim kan styrke seg både nasjonalt og internasjonalt. Trondheim vil vokse seg ut av klærne etter hvert, og da vil det være viktig med miljøer som vi for eksempel finner på industriområdene både på Ørin og ved Norske Skog.

Positive innbyggere

–Ting som har overrasket deg i 2017?

–Hvis vi tenker lokalt og regionalt, kan jeg ikke komme på noen store overraskelser.

–Noe som har gledet deg spesielt?

–Den positive holdningen jeg møter blant folk. Ikke nødvendigvis til kommunestyre og politikere, men den positive holdningen til kommunen. Folk som gir uttrykk for at de er stolt over å bo i Levanger. Det gleder meg mest. En positiv holdning smitter. Jeg tror det jevnt over er den positive holdningen blant innbyggerne som er den viktigste faktoren til at vi vokser også. Det er denne typen omdømme og reklame som gjør mest monn. Det hjelper ikke hvor mye politikerne står og skryter av kommunen sin, for det gjør alle. Men når innbyggerne selv skryter, da virker det.

Roser frivilligheten

Ellers gleder frivilligheten meg. Det gjøres så mye godt arbeid, både innen idrett og kultur, og jeg har selv hatt gleden av å være med på mye. Et eksempel er stemningen og atmosfæren som Bymuseet og Torvald Sund sto bak gjennom oppføringen av Rotterdam i Emilies hus. Det er sånne ting som er med og skaper identitet.

Så har vi trappefeberen. Kanskje et rart fenomen, men det viser at lokale lavterskeltiltak teller mye.

–Prøvd trappa selv?

–Ja. Den i Staupshaugen, men ennå ikke den i Holåsen.

Lensmannskontoret

–Noe du kunne tenkt deg å være foruten?

–Det er det helt sikkert. Har du noen forslag? For en kommune er det ikke slik at alt er bare flott og bra, selv om summen er god. Det er likevel ikke mange tingene jeg kommer på som virkelig drar ned. Skjønt en negativ sak - og det henger sammen med etableringen av regionrådet - er tappingen av viktige samfunnsinstitusjoner som for eksempel politiet. Det tynnes ut i rekkene i Verdal og Levanger, og det bekymrer meg. Det er en sånn typisk sak jeg tror vi kunne gjort noe med hvis vi hadde blitt enige om å gjøre noe i lag.

–Med tanke på plassering av lensmannskontor, hvor ligger den ballen nå?

–Det eneste jeg vet er at politiet har sagt det er uaktuelt å fortsette å være der de er. Fra Levangers side har vi startet prosjekteringen av et lensmannskontor i samarbeid med noe mer på Mule?

–Hva innebærer det?

–Vi bygger selvsagt ikke ennå. Alt må politisk behandles, men det verste vi kan gjøre er å sitte på gjerdet. Derfor starter vi prosjekteringen for å kunne ha noe å vise til politiet. Vi tror det kan være lurt. I det kan det også ligge forslag om å flytte noen kommunale aktiviteter som for eksempel drift og anlegg som i dag ligger på Moan. Presset på dyrkajord blir ikke mindre, og da kan det være fornuftig å bruke arealet til andre ting enn lagring av grusdunger, lastebiler og sånt. På sikt kan vi kanskje i stedet gjøre det på Mule. Tidligere har vi vært i dialog med sykehuset om ambulansetjenesten, og for å berede beredskapen nord for Levanger kunne vi hatt en framskutt enhet med en ambulanse stasjonert på Mule. Jeg legger heller ikke skjul på at det beste for innbyggerne, både i Levanger og Verdal, etter min meninger en døgnbemannet brannstasjon. Det er ingen tvil om at det er en beredskap som hadde vært mye bedre. Ikke mye dyrere heller dersom vi hadde gått sammen om det.

Akilleshælen på Skogn

–Noe som har skuffet deg i 2017?

–Mangelen på tiltak og evne til å se nødvendigheten av en bedre trafikkløsning på Skogn.

Robert Svarva adresserer skuffelsen til Bane Nor, og kaller det et håpløst regnestykke når selskapet etter ordførerens mening ikke har vist vilje til å delta i spleiselaget.

–Vi mener vi hadde et godt tilbud, der kommunen, fylkeskommunen og Bane Nor gikk inn med en tredel hver. Men det var altså helt uaktuelt for sistnevnte. Samtidig ville de opprettholde innsigelsen. Jeg synes det blir håpløst når en statlig enhet - ved Bane Nor - sier «nei, dere får ikke lov å bygge mer og utvikle på Skogn», tettstedet som er Nord-Trøndelags sjuende største. Når de samtidig sier at planovergangen er helt trygg, så ligger det noe selvmotsigende i det. Fylkesmannen var tydelig på at hvis han hadde samme anledning tom fylkesmannen i Sør-Trøndelag, nemlig å kunne avvise sånne innsigelser, så hadde han gjort det, nettopp fordi han mente Levanger kommune hadde rett. Vi har nå sjekket ut hvorvidt denne muligheten for å avvise innsigelser blir videreført i det nye fylkesmannsembetet.

–Hvilket svar fikk dere?

–At prøveordningen som innebærer at fylkesmannen kan overprøve denne typen innsigelser blir videreført. Om det da er nok å komme med akkurat samme saken, er noe vi må sjekke videre.

Gikk over ende

Ordfører Robert Svarva er ikke spesielt fornøyd med nedprioriteringen av den lenge ønskede elektrifiseringen av Trønderbanen. Og like før jul måtte han også se at hans tidligere arbeidsgiver Norske Skog gikk over ende.

–Konkursen i Norske Skog er selvfølgelig i utgangspunktet en negativ sak, men så lenge det fortsatt tjenes penger på Skogn, ser det ut til at det skjer det som flere har sagt en stund, at det holdes liv i fabrikken, selv om det foreløpig er uvisst hvem som blir eiere.

–Du tror det blir avispapirproduksjon på Fiborgtangen i åra framover?

–Ja, så lenge de klarer å være like effektive og tjene penger.

–Med Røkke som ny eier?

–Nei, det vet jeg ikke.

Skiinteressert ordfører

Like etter at dette intervjuet ble gjort, dro Levangers ordfører på skitur, med runde om Skjøtingen.

–Kommer Petter Northug til OL?

–En skal aldri si aldri med den karen, men jeg tror det henger i en tynn tråd. Han har ingen resultater å vise til, og kan ikke bare hvile på gamle laurbær. Nå må han begynne å prestere på andre områder enn på sirkusfronten. Men avskrive ham, det gjør jeg ikke, konkluderer Robert Svarva. Som i fortsettelsen vil kalle seg både skogning, levangsbygg, nordtrønder, trønder, avhengig av hvor han er.