En mann i slutten av 30-årene er i Inntrøndelag tingrett dømt til 6.000 kroner i bot og til å betale 1.500 kroner i saksomkostninger etter brudd på kjøre- og hviletidsbestemmelsene sist vinter.

– Det er ingen holdepunkter for at han bevisst ønsket å overtre bestemmelsene om kjøre- og hviletid. Det finnes ikke bevist medført noen trafikkfare, men det må likevel reageres med en følbar reaksjon, oppsummerer Inntrøndelag tingrett.

Manglet drøye sju kvarter

Formålet med bestemmelsene om kjøre- og hviletid er å harmonisere konkurransevilkårene mellom ulike former for langtransport, særlig innen vegtransport, samt å forbedre arbeidsforholdene og trafikksikkerheten.

– Det må tillegges vekt, forklarer tingretten.

Mannen ble 17. februar i fjor stanset på Åsen, og kontroll av sjåførkortet viste at han bare hadde hatt sammenhengende hvile på sju timer og 13 minutter i løpet av 24 timer fra kjøreturen som hadde startet tidlig morgenen i forveien.

Døgnhvilen skal ifølge forskriften være på minst ni timer.

Hvilte lenge nok til ingen nytte

Han manglet altså en time og 47 minutters hvile i den lengste hvileperioden sin i løpet av dagen. Riktignok hadde han en hvileperiode på ni timer og 21 minutter fra klokken 23.00 på kvelden 2. februar til klokken 08.21 den dagen han ble stanset i kontroll, men det hjelper ikke fordi han skulle hatt hele nitimershvilen før klokken 06.17 på morgenen, tidspunktet for starten på kjøreturen dagen før.

Hadde han startet hvilen klokken kvart over ni på kvelden istedet for klokken elleve, så ville han imidlertid ha rukket ni timer med hvile før klokken passerte det magiske tidspunktet fra dagen før.