–Vi beholder kontinuitet i bedriften, samtidig som at nye krefter trer inn i ledelsen. I en bedrift som vår blir alle litt potet, sier Jonny Haugen, som fra mandag tok over som daglig leder i Elas AS i Verdal.

Elas AS er Norges ledende produsent av garderobeløsninger i stål. Produktene markedsføres under varemerket Norscan. Selskapet har all produksjon på Ørin, hvor de også har sine kontorer og lagerfasiliteter. Selskapet feiret i fjor 60 års drift, og produserer nå hele 10.000 stålkurver til garderober hver uke i sin fabrikk på Ørin. Det betyr over 1 million sveisepunkter daglig. Kundene er garderobeprodusenter, kjøkkenprodusenter og byggvareforretninger i inn- og utland.

God form

Selskapet hadde i 2016 en omsetning på 43,6 millioner kroner. Det er en oppgang fra 39,9 millioner kroner i 2015. Selskapet endte i 2016 med 4 millioner kroner i overskudd, noe som var 2,2 millioner mindre enn i 2015. De siste 20 årene har selskapet kun levert røde tall i finanskriseåret 2008, da de gikk med to millioner kroner i underskudd. Totalt har selskapet levert 41,6 millioner kroner i overskudd siden 1998.

–Ja, vi har hatt gode år. Det er godt å kunne overlevere en bedrift i god form til en ny sjef, sier avtroppende daglig leder Per Terje Lænn (59).

Han går nå over i stillingen som teknisk sjef, like før han fyller 60 år. Han har jobbet 31 år i Elas AS. De siste åtte årene på åremål som daglig leder. Nå skal han videreutvikle blant annet robotløsningene og automasjonen de har satset mye på de siste årene for å sikre effektiv produksjon og moderne løsninger.

–Vi er alene om å produsere garderobeløsninger hjemme i Norge. Vi har også nytt godt av en svak krone de siste to årene, sett mot konkurrenter som importerer varer fra andre land. Nå skal vi videreutvikle løsningene vi er gode på, sier han.

Nytt millionoverskudd

–Det at vi går godt, gjør at vi kan investere i produksjonen og fabrikken. Dermed kan vi ligge frampå hele veien, legger Jonny Haugen til fornøyd.

Selskapet leverer garderobeløsninger til hele Norge og utlandet. Salg til utlandet utgjorde i 2016 16,2 millioner kroner. 2017-regnskapet er nå under ferdigstillelse, men ifølge ledelsen omsatte bedriften for om lag 45 millioner kroner i fjor.

–Resultatet er ikke klart ennå, men vi styrer mot et ganske likt resultat som de siste årene. Det blir et greit overskudd også i 2017, sier Jonny Haugen.

Familiebedrift

Jonny Haugen (38) har 13 års fartstid i Elas, hvor han har jobbet innen salg og markedsføring. De siste årene har han hatt stillingen som markedssjef.

Han er barnebarn av den opprinnelige Elas-gründeren, Arne Haugen, og er utdannet logistikkingeniør fra Høgskolen i Sør-Trøndelag. Elas AS eies av SOH Invest AS, Joli Invest AS og Lui Invest AS, med henholdsvis 50, 25 og 25 prosent eierandel hver. Sven Oddne Haugen har i senere år vært eneeier, men nå er barna Jonny Haugen og Lina Haugen Solstad inne på eiersiden med 25 prosent hver.

Sammen eier de tre investeringsselskapene Elas Holding AS. Holdingselskapet eier igjen Elas AS, Elas Eiendom AS og Sokalbygget AS. Sistnevnte er eiendomsselskapet for lagerbygget like ved Elas-bygget i Melkevegen. Dermed er det en real familiebedrift på Ørin.

–Det føles godt å overlevere ansvaret til neste generasjon, som kommer inn som leder i bedriften hvor jeg selv var sjef i 20-30 år, sier Sven Oddne Haugen - far til Jonny Haugen og 2. generasjons Elas-sjef. Han husker selv godt etableringen på Ørin, da han var ung sommervikar i bedriften.

–Jeg fant igjen spikerslagene mine fra 1967 da vi bygde om deler av fabrikken nå i sommer, sier han og ler.

Gullklokkegrossister

Et godt tegn på hvor stabil bedriften er, ligger for øvrig blant de ansatte. De har nemlig for vane å forbli i bedriften når de først kommer dit.

–Bare to av 21 ansatte i dag har ikke fått gullklokken ennå. Deriblant Jonny. I tillegg har over halvparten fått utmerkelse fra Norges Vel for 30 års tjeneste. Det er en fantastisk flott gjeng å arbeide sammen med, sier Per Terje Lænn.

Han vektlegger trofaste ansatte som en viktig faktor for å lykkes. Det gjør også Sven Oddne Haugen, som samtidig legger til at det i årene framover vil komme et naturlig generasjonsskifte for flere ansatte når de når pensjonsalder.

–Akkurat nå har vi ingen lærlinger, men det håper vi å få i løpet av våren. Vi håper at noen melder seg i produksjonsteknikkfaget. Hos oss er det fullt mulig å fortsette som fast ansatt etter lærlingetiden for dem som er skikket og er lærevillige, sier Lænn.

Bedriften skal nå fortsette samme løype som de har lagt opp de siste årene. Løsningene er med i en rekke norske og utenlandske kjøkken-, garderobeskap og skyvedørsløsninger.