Skoleelevene i 3b ved Verdalsøra hadde mange spørsmål til ordfører Bjørn Iversen da klassen besøkte kommunehuset tirsdag formiddag. Ordføreren svarte så godt han kunne. Han måtte forklare alt fra prisen på skolemelk til mer vanskelige spørsmål om fattigdom og hvorfor det ikke blir slutt på krigene i verden.

Feilsendt SMS

Den gryende politiske interessen hos 8-åringene henger sammen med en tekstmelding som kom til Hedda Heggum i desember. Det viste seg at sms-en var feilsendt og kom fra den kjente stortingsrepresentanten Hadia Tajik. Den skulle egentlig til stortingsrepresentant Espen Barth Eide. Grunnen til at meldingen havnet hos Hedda, skyldtes at hun tilfeldigvis har overtatt det gamle nummeret til Barth Eide.

Som Innherred tidligere har skrevet, førte dette til at pappa Petter Heggum svarte på vegne av Hedda. Overraskelsen var stor da det kom en ny tekstmelding fra Hadia Tajik, men denne gangen var det en invitasjon om å komme på besøk til Stortinget.

Film fra Oslo-turen

Sammen med foreldrene ble det dermed tur til Oslo før jul.

–Det var artig, fortalte Hedda til ordføreren som sammen med elever, lærere og partikollega Ove Morten Haugan fikk se familiens selvlagde film fra stortingsbesøket.

I tillegg til omvisning på Stortinget fikk vi se Hedda stille Hadia Tajik flere spørsmål på vegne av klassen heime i Verdal.

Ett av dem var: Hvorfor tjener menn mer enn kvinner? Vi er like mye verdt selv om vi er gutt eller jente. Viking som rykker ned, tjener bedre enn kvinnelagene?

Hadia forklarte det med at gutter og menn gjennom veldig mange år har fått jobber med mer status og oppmerksomhet.

–Så selv om kvinner gjør en minst like bra jobb og til og med en bedre jobb har de ikke tjent like mye. Men det er slike ting det går an å forandre, nettopp ved at du og klassen din tar det opp og sier at dette synes dere ikke noe særlig om. Det er kjempeviktig at både jenter og gutter sier ifra, svarte Hadja Tadjik til Hedda.

Skoletema

Flere av spørsmålene handlet om barn og skole, blant annet; Hvorfor er SFO og skolemelk så dyrt? Til det svarte stortingspolitikeren: –Jeg håper at vi en gang skal få til at SFO blir gratis. Hvor mye det koster for SFO og skolemelk handler om hvor mye penger skolene har. Skolene får penger fra kommunen de er i. Der sitter det politikere og fordeler de pengene så godt de kan for at det skal bli så billig som mulig.

Hadia Tajik var også enig i at gratis mat på skolen er en god ide.

–Det er en god ide, og jeg er for det. Når vi ikke har fått det til ennå er det fordi det koster mye penger. Men på noen skoler er det gratis frokost, er det slik hos dere? spurte Hadia Tajik som selv gikk på en skole der det var gratis havregrøt om morgenen.

Hedda svarte «nei» på om det er gratis skolemat i Verdal.

Ordfører-spørsmål

Svarene Hedda fikk på Stortinget inspirerte elevene i hennes klasse til å følge opp med nye spørsmål, men nå stilt til Verdals ordfører. Spørsmålene handlet om de store ting i verden, som krig og fattigdom, og om barnas hverdag på skole og i fritid.

–Hvorfor er det ikke varm mat på skolen? spurte elevene.

–Vi har ikke nok penger. Det er ikke bestemt i Norge at vi skal ha gratis mat på skolen, men det er det i Sverige og Finland. Jeg synes det er dumt at vi ikke har det, men vi får ikke nok penger fra stortingspolitikerne til det.

Bjørn Iversen forklarte at pengene som kommunen får inn, brukes opp på blant annet skolene.

Lekeplasser

Får vi nye lekeplasser? var et annet spørsmål. Her viste det seg at kommunen har noe nytt på gang.

–Nå holder vi på å ruste opp i Moeparken ved elva. Der blir det lekeapparater og slike ting for barna. Vi mener det blir behov for det, sa ordføreren. Han fortalte at det for to år siden ble åpnet en skatepark som er mye brukt av barn og ungdom. Det er også laget et Ungdommens hus.

Men det var en ting ordføreren ikke kunne svare et skikkelig ja på. Og det var spørsmålet om det kan bli nye fotballnett på Trones.

–Det må dere spørre Velforeningen på Trones om de kan skaffe. De er veldig flink til å ordne slike ting, sa ordfører Bjørn Iversen.

Elev ga ordførerråd

På spørsmål om hvordan en kan bli politiker, svarte Bjørn Iversen at alle kan bli det.

–Men du må være interessert i samfunnet rundt deg, og så må du være villig til å bruke av fritiden din.

Et forslag fikk ordføreren også, etter å ha forklart hva ordførerklubba brukes til.

–Dere kan også bruke stein, saks og papir, sa Julian Olsen Røising.

Hvorpå ordføreren ble sittende som et spørsmålstegn. Han hadde liten kjennskap til spillet som ofte brukes til å avgjøre småting mellom to personer. Det stammer fra Øst-Asia, men er i dag i bruk over store deler av verden – spesielt vanlig blant barn.

91149117

tor.ole.ree@innherred.no